Απευθείας ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία για γιατρό εργασίας στο ΥΠΠΟΑ

Το ΥΠΠΟΑ σύναψε 10μηνη σύμβαση (3-12/2023), ύψους 19.500,00 ευρώ, με την ιδιωτική εταιρεία Hellecon Services, για την παροχή υπηρεσιών γιατρού εργασίας, ο οποίος- μεταξύ άλλων – θα συντάσσει έγγραφο καταλληλότητας των υπαλλήλων για τη θέση εργασίας τους και θα έχει πρόσβαση στον ιατρικό φάκελο των υπαλλήλων.

Η παραπάνω σύμβαση υπογράφτηκε το 2023, κατ’ εφαρμογή του νόμου περί υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας του 2010, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές.

Ζητήθηκε μάλιστα από τους υπαλλήλους της κεντρικής υπηρεσίας ΥΠΠΟΑ, καθώς αυτούς μόνο αφορά, να καταθέσουν κλειστό φάκελο στις υπηρεσίες τους με το ιατρικό ιστορικό τους, στο οποίο έχει πρόσβαση ο Γιατρός Εργασίας.

Από πλευράς μας, να υπενθυμίσουμε ότι η υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας είναι πολύ σημαντικά θέματα για να ανατίθενται σε ιδιωτικές εταιρείες… Ότι στο ΥΠΠΟΑ υπηρετεί ήδη Γιατρός Εργασίας και ότι αίτημά μας είναι να προσληφθούν περισσότεροι γιατροί  και να σταματήσει κάθε ανάθεση σε ιδιωτικές εταιρείες. Να αμείβεται με το επίδομα βαρέων και ανθυγιεινών το σύνολο των εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ που το δικαιούται. και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα,ώστε να διασφαλίζονται ασφαλείς όροι εργασίας για τους εργαζόμενους στο ΥΠΠΟΑ.

Δεν μπορεί να γίνεται η υγιεινή και η ασφάλεια της εργασίας πρόσχημα για αναθέσεις σε ιδιώτες, ούτε να διευκολύνεται η πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα υπαλλήλων από πλευράς ιδιωτικών εταιρειών. Όσο για το έγγραφο «καταλληλότητας» του υπαλλήλου παραπέμπει σε άλλους καιρούς και εγκυμονεί τον κίνδυνο να βρεθούν και να …διωχθούν οι ακατάλληλοι.

1 comments

  1. […] Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση του ΥΠΠΟΑ στην ανακοίνωση-καταγγελία θέτει επίσης μεταξύ άλλων το ζήτημα ότι η παροχή […]

Σχολιάστε