αΤάΚΤΩΣ

Το αΤάΚΤΩΣ είναι το Ενημερωτικό δελτίο της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης εργαζομένων στο ΥΠΠΟ.

Τον Απρίλη του 2003, μοιράστηκε για πρώτη φορά σε γραφεία, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, σκάμματα και εργαστήρια συντήρησης, το εφημεριδάκι ΕΚΤάΚΤΩΣ. Ξεκίνησε ως μια προσπάθεια συστηματικής ενημέρωσης και παρέμβασης στα ζητήματα της εργασίας και της συνδικαλιστικής δράσης, κυρίως στο χώρο των συμβασιούχων. Πολλοί ξαφνιάστηκαν με τον καθαρό και αντιπολιτευτικό του λόγο, μερικοί ενοχλήθηκαν γιατί έθιγε τα «κακώς κείμενα» του Υπουργείου και των πρασινογάλαζων συνδικαλιστών, άλλοι βιάστηκαν να πιστέψουν πως αποτελεί μια βραχύβια τρέλα λίγων αμετανόητων ρομαντικών, κάποιοι απείλησαν με μηνύσεις, αρκετοί θορυβήθηκαν και έγιναν λίγο πιο προσεκτικοί στη συνδικαλιστική πρακτική τους, λιγοστοί επιχείρησαν να διασπείρουν «φήμες» για τη σκοπιμότητα της έκδοσής του.

Οι περισσότερες -οι το αγκάλιασαν με ελπίδα και αισιοδοξία, ειδικά όταν σιγουρεύτηκαν πως πρόκειται για μια πραγματικά ανεξάρτητη και σταθερή φωνή υπεράσπισης των αιτημάτων των εργαζομένων, μακριά από κομματικούς εναγκαλισμούς και από λογικές συναλλαγής με την εκάστοτε εξουσία. Σύντομα το ΕΚΤάΚΤΩΣ αποδείχθηκε ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των συναδέλφων σε όλη τη χώρα που έμαθαν να το περιμένουν, να το ξεφυλλίζουν, να το συζητούν, να παραπέμπουν στα κείμενά του.

Πλέον, οι αναγνώστες αναγνώστριες, οι φίλες φίλοι και οι συνεργάτες συνεργάτιδες του έχουν γίνει περισσότερες περισσότεροι και πιο απαιτητικές απαιτητικοί. Άλλωστε, μετά από πολύχρονους αγώνες στους οποίους πρωτοστάτησε το ΕΚΤάΚΤΩΣ και η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση, πολλοί συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ έγιναν αορίστου χρόνου. Παράλληλα, νέες και νέοι συνάδελφοι, μόνιμοι και συμβασιούχοι, βρέθηκαν στο ΥΠΠΟ αντιμετωπίζοντας παλιά και νέα προβλήματα.

Τέσσερα χρόνια και 22 φύλλα μετά, το εφημεριδάκι έκανε μια νέα αρχή. Αυξήθηκαν οι σελίδες, διευρύνθηκε η θεματολογία, πλουτίσαμε τον προβληματισμό μας, κι έτσι γεννήθηκε το αΤάΚΤΩΣ. Στα 13 τεύχη του, μέχρι τον Μάρτιο του 2011,  εξελίχθηκε σε εφημερίδα όλων των εργαζομένων του ΥΠΠΟ, ανεξάρτητα από κλάδο ή σχέση εργασίας. Σήμερα, η προσπάθεια για έγκαιρη ενημέρωση, πολιτική θέση και κριτική στα κακώς κείμενα συνεχίζεται μέσα από αυτή την ιστοσελίδα.
Τα κείμενα του δελτίου απηχούν τις απόψεις της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης, εκτός από τα ενυπόγραφα, που απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων.

αΤάΚΤΩΣ 14

αΤάΚΤΩΣ 12-13

αΤάΚΤΩΣ 11

αΤάΚΤΩΣ 10

αΤάΚΤΩΣ 9

αΤάΚΤΩΣ 8

αΤάΚΤΩΣ 7

αΤάΚΤΩΣ 6

αΤάΚΤΩΣ 5

Σχολιάστε