Ν. Σπυροπούλου: η πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ και η ενδιαφέρουσα θητεία της στην εξυπηρέτηση κατασκευαστών κι εργολάβων

Με την Ελληνικό Α.Ε., την εταιρεία «ειδικού σκοπού» που ιδρύθηκε από το ελληνικό δημόσιο στις 31/3/2011 για να αναλάβει την «διοίκηση, διαχείριση και ανάπτυξη του ακινήτου, των εγκαταστάσεων και των υποδομών του πρώην Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών» στο Ελληνικό, δεν είχαμε ασχοληθεί ως τώρα. Μέχρι που είδαμε το Μνημόνιο-έκτρωμα για τις αρχαιότητες στην περιοχή της «επένδυσης» που υπέγραψαν, αναρμοδίως, η Λ. Κονιόρδου και η Σουλτάνα Σπυροπούλου, εκ μέρους της Ελληνικό Α.Ε.

Βέβαια, το Μνημόνιο αυτό δεν έχει καμία ισχύ, όπως παραδέχτηκε μέσα στο ΚΑΣ η ίδια η Νομική Σύμβουλος του Κράτους στο ΥΠΠΟ. Επειδή όμως συγκεκριμένα εκδοτικά συμφέροντα και «έγκυροι» δημοσιογράφοι (για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, τα pay roll του ΤΑΙΠΕΔ…) μας έχουν πάρει το κεφάλι εδώ και μέρες για το πόσο «ευλογία» για τις αρχαιότητες θα είναι αυτό το «Μνημόνιο» με την ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ, είπαμε να δούμε λίγο το ποιόν της Προέδρου που θα κληθεί να… συναινέσει -διά της υπογραφής της- στην προστασία ή μη των αρχαιοτήτων.

Η κ. Σπυροπούλου, που ανέλαβε πρόεδρος της Ελληνικό Α.Ε. το 2015, έχει ένα πλούσιο βιογραφικό που συνδέεται, μεταξύ άλλων με μια τουλάχιστον σκοτεινή περίοδο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), αλλά και με την «εποποιία» των Ολυμπιακών Αγώνων και δη με την απίστευτη υπόθεση του Ολυμπιακού Χωριού (που κι αυτό θυμίζει λίγο το «χωριό» που παρουσιάζει ο Λάτσης ως επένδυση στο Ελληνικό…). Να τους πάλι μπροστά μας οι Ολυμπιακοί Αγώνες με τα σκάνδαλά τους (σαν πολλές συμπτώσεις πέσανε στην υπόθεση Ελληνικό…).

Μερικές εικόνες από το Ολυμπιακό Χωριό όπως είναι σήμερα. Τότε που φτιαχνόταν μας έλεγαν ότι θα είναι το μεγαλύτερο οικιστικό πείραμα όλων των εποχών. Αμ το βλέπουμε, δεν το βλέπουμε;

Μια ενδιαφέρουσα πορεία ξεκινά!

Η Νανά Σπυροπούλου, Πολιτικός Μηχανικός, τελείωσε το Πολυτεχνείο λίγο πριν πέσει η χούντα, τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης κινείτο στο χώρο του ΚΚΕ, μετακινήθηκε μετά προς το ΚΚΕ Εσωτερικού και αργότερα στον ΣΥΝ, όπου ήταν και μέλος του Τμήματος  ΠΕΧΩΔΕ του κόμματος, μαζί με τον Α. Φλαμπουράρη, τον σημερινό Υπουργό Επικρατείας, που μεταξύ άλλων προεδρεύει στην Επιτροπή Συντονισμού Κυβερνητικής Πολιτικής για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Φαίνεται ότι ο Α. Φλαμπουράρης θα είπε την καλή του κουβέντα για να αναλάβει η Ν. Σπυροπούλου την επένδυση του Ομίλου Λάτση στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού. Άλλωστε, ο Α. Φλαμπουράρης ήταν μάλλον αυτός που το 2000 μεσολάβησε ώστε ο Συνασπισμός να ψηφίσει υπέρ του νόμου για την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού, παρά τη γενικότερη αντίθεση του κόμματός του στα οράματα του 2004.

Η κ. Σπυροπούλου διετέλεσε Διευθύντρια Κατασκευών του ΟΕΚ την περίοδο 1990-1999, σε μια περίοδο που αρκετά περίεργα συνέβησαν εκεί. Σύμφωνα τουλάχιστον με καταγγελίες που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο της εποχής, γινόταν λόγος για παράνομες απευθείας αναθέσεις έργων, για καθυστερήσεις στην κατασκευή των έργων, για τροποποιήσεις κατά την κατασκευή των αρχιτεκτονικών και στατικών μελετών των κατοικιών και για τροποποιήσεις με προφορικές εντολές της διευθύντριας κατασκευών του ΟΕΚ και πως «άμεση και αποκλειστική ευθύνη για το σύνολο των μεθοδεύσεων, έχει η διευθύντρια των κατασκευών, που εκμεταλλευόμενη την απόλυτη εμπιστοσύνη προς αυτή του προέδρου του ΟΕΚ, λόγω της παλιάς φιλίας τους, προωθεί, ευνοεί και επιβάλλει συγκεκριμένες εργοληπτικές εταιρίες».

Μάλιστα, το Βήμα και ο Ν. Χασαπόπουλος έφεραν στη δημοσιότητα πόρισμα των  Επιθεωρητών-Ελεγκτών της Δημόσιας Διοίκησης που καταγράφει απίστευτες περιπτώσεις απάτης, που έγιναν την τριετία 1996-1999 στον Οργανισμό ΟΕΚ. Το πόρισμα ζητούσε από τον τότε αρμόδιο υπουργό κ. Μ. Παπαϊωάννου, να διενεργήσει Ένορκη Διοικητική Εξέταση στον ΟΕΚ και «ως προς την οργάνωση και τη λειτουργία αλλά κυρίως ως προς το κατασκευαστικό έργο του και την εφαρμογή της νομοθεσίας περί δημοσίων έργων». Την περίοδο εκείνη δημοπρατήθηκαν και χτίστηκαν περισσότεροι από 30 νέοι οικισμοί σε Ιωάννινα, Καρπενήσι, Μακρακώμη, Δράμα, Πάτρα, Φάρσαλα, Έδεσσα, Βέροια, Λαμία, Κιλκίς, Ξάνθη, Ναύπλιο, Σκύδρα, Καλαμάτα, Φλώρινα, Αγρίνιο, Άνω Λιόσια και Μενίδι Αττικής αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας, οικισμοί που όμως ήταν… αυθαίρετοι αφού δεν εφαρμόστηκαν οι συμβατικές μελέτες τους σύμφωνα με τις οποίες είχαν εκδοθεί οι οικοδομικές άδειές τους και ενώ είχαν εγκριθεί από τις αρμόδιες νομαρχίες ή το ΥΠΕΧΩΔΕ τα ρυμοτομικά σχέδιά τους.

Από την ολυμπιακή «εποποιία» στο επιτελείο του Καμίνη…

Ωστόσο, παρά τη σωρεία παραβάσεων, τις κακοτεχνίες και τη ζημιά για το δημόσιο που κατέγραφε το πόρισμα, οι καταγγελίες δε φαίνεται να σταμάτησαν την πορεία της κ. Σπυροπούλου. Αντίθετα, όταν το 2000 ιδρύθηκε, ως θυγατρική του ΟΕΚ, η ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ 2004 Α.Ε. για να κατασκευάσει το ολυμπιακό χωριό, που θα φιλοξενούσε τους αθλητές για τους αγώνες του 2004, η Νανά Σπυροπούλου βρέθηκε να πρωτοστατεί και εκεί σε ένα από τα μεγαλύτερα έργα οικιστικής ανάπτυξης που έγιναν ποτέ στην Ελλάδα. Η μετάβασή της από τον ΟΕΚ στην ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ 2004 Α.Ε. δεν ήταν βέβαια ανέφελη, καθώς προκάλεσε εντάσεις που οδήγησαν στην καρατόμηση του τότε Διευθυντή του ΟΕΚ Γ. Ιωαννίδη, που επέμενε πως η Νανά Σπυροπούλου και οι συνεργάτες της ήταν εντελώς απαραίτητο για την ομαλή πορεία του έργου να εργάζονται παράλληλα και στους δύο οργανισμούς…

Όσο για την… ομαλή πορεία του έργου δεν χρειάζεται να πει κανείς πολλά. Η κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού με διαδικασίες fast track, όπως συνέβη με όλα τα ολυμπιακά έργα, εκτός του ότι στοίχισε πολύ περισσότερα από τον αρχικό προϋπολογισμό των 270 εκατ. ευρώ, οδήγησε σε οικίες γεμάτες κακοτεχνίες και ελλείψεις που δημιουργούν μόνο προβλήματα στις οικογένειες που ζουν εκεί, απομονωμένες από κάθε αστικό ιστό, σαν σε γκέτο. Πληθώρα καταγγελιών, πορισμάτων, ερωτημάτων στη Βουλή συνόδευσαν το πέρασμα της κ. Σπυροπούλου και από την ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ 2004 Α.Ε. Ένας από τους πολλούς που κατέθεσαν σχετικές επερωτήσεις το 2006 ήταν και ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ενώ το 2010, επανήλθε με σχετική επερώτηση και ο Φ. Κουβέλης. Τότε, βέβαια, η κυρία Σπυροπούλου είχε πάψει πλέον να είναι διευθύντρια Τεχνικών Εργών του ΟΕΚ, είχε αναλάβει την ευθύνη για την ανακατασκευή του καμένου χωριού Μάκιστος στην Ηλεία και του Ογκολογικού Παίδων (αμφότερα με χορηγία της οικογένειας Βαρδινογιάννη) και έμπαινε σε νέο πεδίο δόξης ως δεξί χέρι του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη με τη στήριξη του Φ. Κουβέλη…

Το πέρασμα από τον Δήμο Αθηναίων και τα… αρχαία

Στο πλάι του Γ. Καμίνη, η Νανά Σπυροπούλου ξανάσμιξε με τον παλιό της φίλο από τον ΟΕΚ Γ. Ιωαννίδη, όταν αυτός ανέλαβε το 2011 ρόλο συντονιστή στη δημοτική παράταξη Καμίνη, ενώ στην κυρία Σπυροπούλου ο δήμαρχος Αθηναίων ανέθεσε όλα τα τεχνικά θέματα της πρωτεύουσας και την έκανε αναπληρώτριά του. Ο Γ. Ιωαννίδης, είχε ενδιαμέσως αναλάβει την ΕΥΔΑΠ, από την οποία έπαιρνε σημαντικά έργα η εταιρεία του Α. Φλαμπουράρη. Αν και αναπληρώτρια δημάρχου Αθηναίων, η Ν. Σπυροπούλου δεν επανεκλέχθηκε στις εκλογές του 2014 -σε ένα Δήμο που μόνο τεχνικά έργα δεν είδε το διάστημα 2010-2014. Ο Καμίνης όμως της ανέθεσε την προεδρία στη δημοτική εταιρεία μηχανογράφησης (ΔΑΕΜ) που λειτουργεί κυρίως με απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ από το Δήμο Αθηναίων.

Από τη θέση της στο Δήμο, η κ. Σπυροπούλου προσπάθησε ανεπιτυχώς να βάλει μπρος σε διάφορα έργα που περίμεναν ως μάννα εξ ουρανού οι εργολάβοι, όπως λ.χ. το επενδυτικό πλάνο της Artume –θυγατρικής της BlackRock– για νέο mall στον Κηφισό, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, αποδεικνύοντας έμπρακτα την… ευαισθησία της σε θέματα προστασίας των ελεύθερων χώρων, του περιβάλλοντος και των  αρχαιοτήτων.

Άλλωστε, υποστήριζε ένθερμα και το έργο ανακατασκευής του Σεράφειου Κολυμβητηρίου στο Ρουφ, που είχε εξαγγελθεί το 2001 επί δημάρχου Δ. Αβραμόπουλου με προϋπολογισμό 7,35 εκατ. ευρώ και ολοκληρώθηκε από τη διοίκηση Καμίνη με τελικό κόστος 17 εκατ. ευρώ. Το έργο, που κατά σύμπτωση παραδόθηκε επιτέλους στο κοινό πριν λίγες μέρες, έφερε στο φως ενδιαφέρουσες αρχαιότητες όπως το μεγαλύτερο χυτήριο χάλκινων αγαλμάτων της κλασικής Αθήνας, καθώς και καλλιεργητικό χώρο αμπελώνων, δρόμους, πηγάδια και αρδευτικό σύστημα. Οι άνθρωποι του Δήμου, ακόμη και σήμερα, επιμένουν πως η καθυστέρηση του έργου και η αύξηση του κόστους του οφείλεται στις αρχαιότητες, τις οποίες συνεχίζουν να λοιδορούν. Όπως, ακριβώς κάνουν και με τις αρχαιότητες της περιοχής του Ελληνικού οι παράγοντες του ΤΑΙΠΕΔ, της Ελληνικό ΑΕ και φυσικά της Lamda Development!

Αξίζει να δει κανείς πώς στέκονται στο θέμα δημοσιογράφοι και λοιποί παράγοντες σε σημερινή εκπομπή (από το 52′ κ.εξ.).

 

Οι καλές γνωριμίες

Όπως είδαμε, η όλη θητεία της κυρίας Σπυροπούλου στον ΟΕΚ, το Ολυμπιακό Χωριό και τον Δήμο Αθηναίων τής εξασφάλισε πρόσβαση σε πρόσωπα τόσο της παλιάς όσο και της νέας διαπλοκής. Σε αυτήν την πορεία γνώρισε άλλωστε και τον Χρ. Σπίρτζη, καθώς συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του στις εκλογές του ΤΕΕ το 2013. Μπορεί να μην ήταν όμως αρκετές οι γνωριμίες αυτές, παρά και τα εχέγγυα «αποτελεσματικότητας» που αναδεικνύονται από το… βιογραφικό της για τον ειδικό ρόλο του επικεφαλής της Ελληνικό Α.Ε.

Ένα ακόμη πρόσωπο-«κλειδί» φαίνεται πως έπαιξε το ρόλο του: ο πρώην σύζυγός της Αντώνης Λεούσης, υψηλόβαθμο στέλεχος της Alpha Bank, από την πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ. Εντελώς τυχαία, το ΤΑΙΠΕΔ είναι η «μητρική» της Ελληνικό Α.Ε. Την συνεργασία τους φέρεται να είχε επιδιώξει και η ίδια η κ. Σπυροπούλου όταν στο Δήμο Αθηναίων χειριζόταν εκείνη, ανάμεσα σε πολλά άλλα, και το πρότζεκτ της Διπλής Ανάπλασης για το νέο γήπεδο του ΠΑΟ στον Βοτανικό. Τότε που είχε έντονα ακουστεί πως προωθούσε στο ΔΣ της Διπλής Ανάπλασης όχι μόνο τον Α. Λεούση, αλλά και τον αλλά και τον πρώτο επί κυβέρνησης Τσίπρα πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα…

Κάπως έτσι, βρέθηκε η Σουλτάνα Σπυροπούλου στη θέση που κατέχει, ο σωστός άνθρωπος στη σωστή θέση για να υπηρετεί τους «καουμπόιδες-επενδυτές». Σάρκα από τη σάρκα μιας παρέας παραγόντων που «σπρώχνουν τη δουλειά» των αφεντικών τους με ζήλο περισσό -μόνο που υποτίθεται ότι είναι στις θέσεις αυτές για να εξυπηρετήσουν το… δημόσιο συμφέρον. Μαζί με έναν χορό μεσαζόντων, υπεργολάβων και παχυλά αμειβόμενων δημοσιογράφων, στελέχη δεύτερης διαλογής, φορτωμένα με την αποτυχία των έργων των ολυμπιακών αγώνων, έτοιμα από την πρώτη στιγμή να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην κάθε κυβέρνηση, έτοιμα να εισηγηθούν ή να υπογράψουν τα πάντα.

 

Αυτή είναι, λοιπόν,  η πρόεδρος της Ελληνικό ΑΕ, που έβαλε την υπογραφή της στο «Μνημόνιο» και θα κρίνει για την προστασία ή μη των αρχαιοτήτων στην περιοχή του Ελληνικού: «Οι όροι του παρόντος μνημονίου και οι απορρέουσες από αυτό υποχρεώσεις και δικαιώματα της ΕΛΛΗΝΙΚΟ δύναται κατά περίπτωση και κατά την κρίση της ΕΛΛΗΝΙΚΟ να ισχύουν και δεσμεύουν οποιονδήποτε ειδικό ή καθολικό διάδοχο αυτής, μεταγενέστερο κύριο ή κάτοχο οποιουδήποτε εμπράγματου δικαιώματος ή έστω χρήστη οποιουδήποτε τμήματος οικοπέδου, κτηρίου ή χώρου εντός του Ακινήτου, προστηθέντα αυτής, εργολάβο ή υπεργολάβο αυτής και γενικά κάθε τρίτο πρόσωπο στο οποίο η ΕΛΛΗΝΙΚΟ μεταβιβάζει δικαιώματα και υποχρεώσεις εκ του παρόντος», γράφει το… «ευλογημένο» Μνημόνιο

Κατά την κρίση της Ελληνικό ΑΕ, κατά την κρίση της κ. Σπυροπούλου ή «έβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα»

Οπότε σύμφωνα με τα λεγόμενα των υμνητών του Μνημονίου, μπορούμε άφοβα να αναθέσουμε την προστασία των αρχαιοτήτων στην κρίση της κ. Σπυροπούλου… Σωστά! Με τέτοια… ευδόκιμη προϋπηρεσία στην εξυπηρέτηση κατασκευαστών κι εργολάβων, με τέτοια εμπειρία σε απευθείας αναθέσεις, με τόσο βαθιά γνώση της ρεμούλας και της πιάτσας, από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και το Ολυμπιακό Χωριό, έχει κανείς αμφιβολία για το ποια θα είναι η «κρίση» της Ελληνικό Α.Ε., αν χρειαστεί να διαλέξει μεταξύ αρχαίων ή εργολάβων;

Για τόσο αφελείς μας περνούν;

 

Νέα για την υπόλοιπη εκλεκτή παρέα εδώΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Η σημερινή πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ πρώην υπάλληλος του Λάτση!

Σχολιάστε