Επιτέλους! Η κ. Κονιόρδου έμαθε τον Αρχαιολογικό Νόμο!

Σχόλιο για τη δήλωση της υπουργού Λ. Κονιόρδου στον 9.84 σχετικά με το Ελληνικό, που θα δείτε εδώ.

Η αλήθεια είναι ότι μας πήρε λίγο χρόνο για να καταφέρει η Υπουργός Πολιτισμού να πει επιτέλους ότι «ο ρόλος του Υπουργείου Πολιτισμού είναι να προστατεύει την αρχαία μας κληρονομιά και τα μνημεία».  Γιατί, θυμίζουμε, για το ίδιο θέμα στη συνάντηση με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων βασικά είχε ξεκαθαρίσει ότι την ενδιαφέρει η επένδυση και όχι οι αρχαιότητες (εκστομίζοντας τη μνημειώδη φράση «υπογράψαμε το μνημόνιο συνεργασίας για να αποφύγουμε την κήρυξη επειδή κινδύνευε να χαθεί η επένδυση»!). Οπότε ας το πάρουμε θετικά αυτό το βήμα (δηλαδή την επιστροφή στην κοινή λογική). 

Μας πήρε και χρόνο να κατανοήσει η Υπουργός Πολιτισμού ότι υπάρχει Αρχαιολογικός Νόμος και οι υπογραφές που η ίδια βάζει εκπορεύονται από αυτόν -αλλιώς οι υπογραφές της δεν έχουν ισχύ. Κι αυτό είναι ένα θετικό βήμα, ένα προχώρημα από τη λογική «είμαι υπουργός και υπογράφω ό,τι θέλω». Θετικό ότι δεν αναφέρεται καν στο Μνημόνιο που υπέγραψε αναρμοδίως και παράνομα (αυτό για το οποίο ειπώθηκε η τερατώδους ασχετίλας φράση «το Μνημονιο υποκαθιστά την κήρυξη»). 
Τώρα λοιπόν που φτάσαμε στο σημείο η κ. Κονιόρδου να αναγνωρίζει τα αρχαία και τον αρχαιολογικό νόμο, μας μένει ένα βηματάκι ακόμη: να μάθει και τι λέει το άρθρο 12 του Αρχαιολογικού Νόμου, τον οποίο –κατά τα λεγόμενά της- θέλει να σεβαστεί.
Λέει λοιπόν το άρθρο 12 ότι σε περίπτωση έγκρισης χωρικού σχεδίου (όπως είναι το ΣΟΑ του Ελληνικού, που είναι ουσιαστικά ένα σχέδιο πόλης), προηγείται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ κήρυξη ή προσωρινή οριοθέτηση των αρχαιολογικών χώρων που βρίσκονται εντός του σχεδίου αυτού.
Αν λοιπόν εννοεί αυτά που λέει στη δήλωσή της, υπάρχει μια πολύ απλή διαδικασία, για να ξεμπλοκάρει όλο το πράγμα: σήμερα δίνει εντολή στη ΓΔΑΠΚ να υπογράψει προσωρινή οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου με βάση την εισήγηση της Εφορείας Δυτικής Αττικής-Πειραιά-Νήσων, και αύριο μπορεί να γίνει η διακοπείσα συνεδρίαση του ΚΑΣ και να προχωρήσει ΝΟΜΙΜΩΣ στην έγκριση ή μη του ΣΟΑ Ελληνικού-Αγίου Κοσμά (Σχεδίου χωρικής οργάνωσης)
Για να δούμε, θα το κάνει; Πάμε στοιχήματα;
Και μια σημείωση για τους «συμβούλους» που της έγραψαν τη δήλωση (φανταζόμαστε ότι θα φτάσει το μήνυμα στον «έγκριτο» βυζαντινολόγο, που καλό θα ήταν να βγει να πει ευθέως τη γνώμη του για τις αρχαιότητες, αντί να κρύβεται πίσω από ονόματα άλλων. Κι αντί να γράφει στη δήλωση της υπουργού «αρχαιότητες που ΠΙΘΑΝΩΣ υπάρχουν στο Ελληνικό»): Πιθανώς, κύριε Κακούρη μας;

Για του λόγου το αληθές…

Άρθρο 12.Οριοθετηση αρχαιολογικών χώρων

1. Οι αρχαιολογικοί χώροι κηρύσσονται και οριοθετούνται ή αναοριοθετούνται με βάση τα δεδομένα αρχαιολογικής έρευνας πεδίου και απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου, συνοδεύεται από τοπογραφικό διάγραμμα και δημοσιεύεται μαζί με αυτό στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

2. Εάν εντός των περιοχών που πρόκειται να καλύψουν υπό εκπόνηση Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (Γ.Π.Σ.) ή Σχέδια Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) ή άλλα σχέδια χωρικών ρυθμίσεων, δεν έχουν οριοθετηθεί αρχαιολογικοί χώροι, αυτοί οριοθετούνται προσωρινά, βάσει σχεδιαγράμματος κλίμακας τουλάχιστον 1: 2.000 που καταρτίζεται από την Υπηρεσία, με βάση επαρκή επιστημονικά στοιχεία και ιδίως ευρήματα που πιθανολογούν την ύπαρξη μνημείων και το οποίο εγκρίνεται από τον Υπουργό Πολιτισμού με απόφασή του [Σημ. η αρμοδιότητα αυτή έχει μεταφερθεί στην ΓΔΑΠΚ με την εξουσιοδοτική Υπουργική Απόφαση] που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η σχετική πράξη με το σχεδιάγραμμα περιέρχεται στην οικεία αρχή μέσα σε έξι (6) μήνες από την περιέλευση στην Υπηρεσία του σχετικού ερωτήματος και ισχύει μέχρις ότου εκδοθεί η απόφαση της παραγράφου 1.

 

Σχολιάστε