Δημόσια Υπηρεσία ► ΝΠΔΔ ► ΝΠΙΔ: μουσεία και νοσοκομεία στο δρόμο της ιδιωτικοποίησης!

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το ζοφερό σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για την παράδοση κρίσιμων τομέων του δημόσιου τομέα σε ιδιώτες. Η κατεύθυνση αυτή επιχειρείται να υλοποιηθεί βήμα – βήμα, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε επιμέρους χώρου, ενώ αποκαλυπτική είναι η διαχρονικά ομοιόμορφη επιχειρηματολογία των κυβερνητικών στελεχών, που προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των αφελών.

Έτσι, την ώρα που στο Υπουργείο Πολιτισμού η κυβέρνηση και η υπουργός Λ. Μενδώνη δρομολογούν την απόσπαση των κρατικών Μουσείων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τη μετατροπή τους σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), στο χώρο της υγείας ξεκινά η διαδικασία μετατροπής των Νοσοκομείων από ΝΠΔΔ σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ)…

Το Νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής είναι το ΠΡΩΤΟ ΝΠΔΔ που η κυβέρνηση της ΝΔ μετατρέπει με Νόμο σε ΝΠΙΔ! Στην ίδια σειρά μπαίνουν και άλλα νοσοκομεία, όπως το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ενώ ως παράλληλος πολιορκητικός κριός στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησής τους χρησιμοποιούνται οι περίφημες Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που έχουν εξαγγελθεί για νοσοκομεία όπως το Αττικόν.

Προσέξτε και τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι κυβερνητικοί παράγοντες για να θολώσουν τα νερά. Ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης, μιλώντας στη Βουλή για το θέμα του Νοσοκομείου Κομοτηνής, επιχείρησε να παρουσιάσει το άσπρο μαύρο: «το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου είναι δημόσιο νομικό πρόσωπο. Είτε είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου είτε είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, εφόσον χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, είναι φορέας της Γενικής Κυβέρνησης και εμπίπτει στις διατάξεις περί Δημοσίου. Άρα, σε καμία περίπτωση δεν ιδιωτικοποιείται αυτό το νοσοκομείο». Από κοντά κι ο εισηγητής της ΝΔ Α. Λιούπης «Η νομική μορφή του ΝΠΙΔ εξασφαλίζει μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των θεμάτων χάρη στη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια που θα έχει το νοσοκομείο».

Τι σας θυμίζουν αυτές οι λεκτικές ακροβασίες; Μα ασφαλώς την ίδια φρασεολογία που χρησιμοποιεί η Λ. Μενδώνη, μήπως και πείσει κανέναν για την «αγνότητα» των προθέσεων μετατροπής των Κρατικών/Δημόσιων Μουσείων σε ΝΠΔΔ. Βλέπετε, οι σφοδρές αντιδράσεις που είχαν εκδηλωθεί το 2005 μπλόκαραν τότε την μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ, που επιχείρησε να φέρει ο υφυπουργός της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή, Π. Τατούλης, κι έτσι… μείναμε ένα βηματάκι πίσω στην πορεία της δήθεν ευελιξίας.

Δείτε και τι έλεγε ο αλήστου μνήμης Μ. Λιάπης (αλήθεια τι απέγινε αυτός;) το 2008, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την ίδρυση του Νέου Μουσείου Ακρόπολης ως ΝΠΔΔ: «Η νομική μορφή για τη σύσταση του νέου Μουσείου της Ακρόπολης επιλέχθηκε με γνώμονα την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη διοικητική και οικονομική του αυτοτέλεια».

Καταλάβατε; Αν το σχέδιο Τατούλη είχε περάσει το 2005, σήμερα θα μας έλεγαν να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, για να μετατραπούν τα μουσεία από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, να γίνουν πιο «ευέλικτα» βρε αδερφέ! Αλλά μη φοβάστε – και κυρίως μην είστε… ιδεοληπτικοί – δεν είναι ιδιωτικοποίηση αυτό, είναι απλώς… «αυτοτέλεια». Τι Δημόσια Υπηρεσία, τι ΝΠΔΔ, τι ΝΠΙΔ, όλα το ίδιο πράγμα είναι βρε κουτά!

Το σχέδιο, λοιπόν, αυτό είναι παλιό και προωθείται μεθοδικά κάθε φορά που οι εμπνευστές του κρίνουν πως οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να προωθηθεί η εμπλοκή ιδιωτών και κάθε λογής Ιδρυμάτων στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του μουσειακού αποθέματος.

Logo-SNF_Website_Responsive_Responsive

Προσέξτε και μια άλλη… σύμπτωση. Ποιος ενδιαφέρεται για αυτήν την παράλληλη εξέλιξη και στο χώρο των νοσοκομείων και σε αυτόν των μουσείων; Μα ποιος άλλος; Το «κοινωφελές» Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)! Είναι το ίδιο που «σπρώχνει» τις εξελίξεις με δωρεές του, τόσο στο Νοσοκομείο της Κομοτηνής όσο και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, για του οποίου την… «αναγέννηση» δώρισε τη μελέτη σκοπιμότητας, όπως πανηγύρισε προχτές εκ νέου ως… κατόρθωμα η Λ. Μενδώνη, στη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό.

Ας μη γελιόμαστε. Το ΙΣΝ – που εκτός των άλλων εμπλέκεται και στην υπόθεση των Δεσμωτών του Φαλήρου, όπου πολύ θα ήθελε να φτιαχτεί ένα μουσειάκι που να το διαχειρίζεται το ίδιο… – ενδιαφέρεται να βάλει το «ποδαράκι» του όπου μπορεί. Για τους δικούς του λόγους, όχι και τόσο ξεκάθαρους και… κοινωφελείς. (Για τον ρόλο που επιχειρούν να παίξουν τα λεγόμενα κοινωφελή ιδρύματα, ειδικά στο χώρο του πολιτισμού δείτε εδώ)

Ο μόνος, βέβαια, που συνεχίζει να παριστάνει πως δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει, είναι η ηγετική ομάδα της ΠΟΕΥΠΠΟ που συνεχίζει όχι απλώς να «σφυρίζει κλέφτικα», αλλά  – σε ρόλο Δούρειου Ίππου – να συντάσσεται πλήρως με την παλιά της γνώριμη από τα χρόνια του «ένδοξου» ΠΑΣΟΚ και των πρώτων μνημονιακών κυβερνήσεων Λ. Μενδώνη. Φυσικά, έχει εντελώς ιδιοτελείς λόγους για να κρατά αυτή τη στάση, απολύτως αντίθετους με τα συμφέροντα των εργαζομένων και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς ως δημόσιο αγαθό. Λόγους που συνδέονται ευθέως με την εξέλιξη της δυσώδους υπόθεσης του Ταμείου Αλληλοβοήθειας. Τους κατανοούμε…

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση έχει δηλώσει ξεκάθαρα την πλήρη αντίθεσή της στην μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ, αντιλαμβανόμενη πλήρως πως αποτελεί ένα βήμα προς την κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησής τους. Γι’ αυτό και πρωτοστατεί στην προσπάθεια συντονισμού των πρωτοβάθμιων σωματείων εργαζομένων στο ΥΠΠΟ, σε ένα ευρύ μέτωπο ενημέρωσης και κινητοποίησης που ήδη αποδίδει καρπούς 

Θα συνεχίσουμε αταλάντευτα!