Πρόταση Απόφασης από πλευράς της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης προς το ΓΣ της ΠΟΕΥΠΠΟ

                                                                                                                                                                                                                                                       Πρόταση Απόφασης από πλευράς της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης προς το ΓΣ της ΠΟΕΥΠΠΟ

(συνεδρίαση 5/7/2012)

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΥΠΠΟ δηλώνει ότι θα συνεχίσει να μετέχει στη μεγάλη αγωνιστική πορεία για την ισχυροποίηση μιας ασυμβίβαστης αντιπολίτευσης του λαού, για την ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων που εδώ και δύο χρόνια οδηγούν τον τόπο σε έναν νέο μεσαίωνα. 

Η νέα κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ υπό την πίεση της Τρόικα, της Ε.Κ.Τ. και των δανειστών προχωρά άμεσα στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων και στην επιβολή νέων μέτρων κόντρα στα λαϊκά κοινωνικά συμφέροντα και στη θέληση μεγάλου μέρους της κοινωνίας όπως αυτή εκφράστηκε και εκλογικά στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις. Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΥΠΠΟ δεσμεύεται απέναντι στους εργαζόμενους του ΥΠΠΟ να πρωτοστατήσει το επόμενο διάστημα στους αγώνες για να μην εφαρμοστεί η πολιτική των Μνημονίων με κάθε πρόσφορο μέσο.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΥΠΠΟ εκφράζει την αντίθεσή του στην απόφαση για συγχώνευση του Υπουργείου Πολιτισμού με το Υπουργείο Παιδείας, καθώς αυτή οδηγεί σε υποβάθμιση της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία με την ανεπαρκή φύλαξη κι ακόμη χειρότερα τα κλειστά μουσεία θα είναι για τη νέα κυβέρνηση αφορμή για προώθηση σχεδίων ιδιωτικοποίησής τους ή μετατροπής τους σε ΝΠΔΔ. Η ακόμη μεγαλύτερη αποδυνάμωση των υπηρεσιών ΥΠΠΟΤ (μετά από τις εφεδρείες και τις πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις), με νέες απολύσεις μέσω της «αξιολόγησης» ή /και της κατάργησης/συγχώνευσης  δημόσιων οργανισμών, θα αποτελέσει το οριστικό χτύπημα για τον σύγχρονο πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά. Θεωρούμε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού θα πρέπει να ανασυσταθεί ως αυτόνομο Υπουργείο.

 

Η συνεργασία με τα Υπουργεία Παιδείας, Περιβάλλοντος, Εξωτερικών & Τουρισμού καθώς και τη Γενική Γραμματεία Τύπου & Επικοινωνίας κρίνεται σκόπιμη και θα πρέπει να ενισχυθεί, όμως η ύπαρξη αυτόνομου Υπουργείου Πολιτισμού είναι αναγκαία προϋπόθεση για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ενίσχυση της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας σήμερα περισσότερο από ποτέ, καθώς ο πολιτισμός σε περιόδους κρίσης αποτελεί καταφύγιο κι ελπίδα.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΥΠΠΟ αντιτίθεται στο σχέδιο για την κατάργηση ή τη συγχώνευση 60 Οργανισμών του Δημοσίου εντός του καλοκαιριού που υπάγονται κυρίως στα Υπουργεία Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υγείας και Ανάπτυξης που ετοιμάζεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση,  προκειμένου να «εξευμενίσει» την τρόικα. Το σχέδιο αποτελεί συνέχεια της Οριζόντιας Μελέτης Σκοπιμότητας Συγχωνεύσεων/ Καταργήσεων Φορέων του Δημοσίου που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ (147.600,00 €) και ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρεία από την Αντιπροεδρία της προηγούμενης κυβέρνησης. Είμαστε αντίθετοι στις ανθρωποθυσίες που ετοιμάζουν, δηλαδή τις απολύσεις 150.000 υπαλλήλων έως το 2014 και άμεσα 3.000 εργαζόμενων σε φορείς μεταξύ των οποίων και οι ακόλουθοι: το Ειδικό Ταμείο Οργάνωσης Συναυλιών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, την Ομοσπονδία Άρσης Βαρών, το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, το Ωδείο Αθηνών, το Λαογραφικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, μέσω υποχρεωτικών μετατάξεων και καθεστώτος εφεδρείας για ένα χρόνο με το 60% του μισθού και στη συνέχεια απόλυση. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στη συγχώνευση όλων των μουσείων Αθήνας και Θεσ/κης σε ενιαίο οργανισμό αντίστοιχα και σε συγχωνεύσεις δημόσιων με ιδιωτικούς φορείς πχ Λυρική Σκηνή και Μέγαρο Μουσικής.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΥΠΠΟ καταγγέλλει στο σχέδιο για χιλιάδες προσλήψεις μέσω ΜΚΟ για να καλυφθούν οι πάγιες ανάγκες σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων του ΥΠΠΟ,  με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και πρόσχημα την ενίσχυση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας.  Πρόκειται στην πραγματικότητα για νέα μορφή δουλείας μετά τα περιβόητα προγράμματα stage, καθώς πολιτιστικοί σύλλογοι, μη-κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), σωματεία, θα λειτουργούν ως ενδιάμεσοι για να προμηθεύσουν τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ με το αναγκαίο προσωπικό, που θα εργάζεται εναλλάξ για 7 μήνες το πολύ, με μισθό 411 ευρώ καθαρά!

Διεκδικούμε μόνιμες θέσεις εργασίας για κάλυψη των πάγιων αναγκών του ΥΠΠΟ. Ζητάμε τον άμεσο διορισμό των 187 συνάδελφων-ισσών, ο διορισμός των οποίων έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ από τον Δεκέμβριο του 2010, οι οποίοι -ες δεν έχουν διοριστεί ακόμη (!!!).  

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΥΠΠΟ χαιρετίζει την απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών (599/2012)[1], κατόπιν προσφυγής των εργαζόμενων στην Ανώνυμη Εταιρεία ΣΤΑΣΥ» (πρώην ΑΜΕΛ Α.Ε.)/ θυγατρική της «Αττικόν Μετρό Α.Ε.» που ανήκει στον Δημόσιο τομέα, με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικοί και αντίθετοι στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και στις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας οι δύο μνημονιακοί νόμοι 3833/2010 και 3845/2010 που επέβαλαν τη μείωση των αποδοχών, των επιδομάτων κλπ των εργαζομένων στο Δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με την απόφαση τόσο ο νόμος 3833/2010 που αφορά τα επείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης, όσο και ο νόμος 3845/2012 για τα μέτρα εφαρμογής του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη μέλη της Ζώνης του Ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), είναι αντίθετοι στα άρθρα 4, 22, 23, 25, 28 και 106 του Συντάγματος, στο άρθρο 11 της ΕΣΔΑ και στις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας 151/1978 και 14/1981.

Δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε – αξιοποιώντας κάθε ένδικο μέσο – και κυρίως με αγωνιστικές κινητοποιήσεις, απεργίες και κάθε πρόσφορο μέσο ενάντια στην περαιτέρω συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων μας.

Καταγγέλλουμε τα σχέδια για είσοδο ιδιωτών σε όλες τις ΔΕΚΟ και τις κρατικές τράπεζες και πλήρη αποχώρηση του Δημοσίου από την επιχειρηματική δράση που δρομολογούνται το επόμενο διάστημα με πρώτους Οργανισμούς τον ΟΣΕ και την Αγροτική Τράπεζα. Είμαστε αντίθετοι με την  ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ που προκαλεί τη δίκαιη αγανάκτηση του λαού της Θεσσαλονίκης και της Αττικής και των εργαζομένων σ’ αυτές τις επιχειρήσεις, στις κινητοποιήσεις των οποίων συμπαραστεκόμαστε.

Είναι πλέον σαφές πως μια σειρά μέτρων που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη Βουλή δεν έχουν την συναίνεση των εργαζόμενων και της κοινωνίας και πρέπει να καταργηθούν: Να μην εφαρμοστούν στην πράξη οι νέες περικοπές στους μισθούς, στις συντάξεις και στο επίδομα ανεργίας, να αυξηθεί το αφορολόγητο όριο στα 15.000 ευρώ, να μπλοκάρουμε την εφαρμογή του νόμου που παραδίδει το αρχαιολογικό έργο και το προσωπικό στους εργολάβους (νόμος για τη «Βελτίωση επιχειρηματικότητας»), του νόμου για τα αυθαίρετα, το σχέδιο για την αναδιοργάνωση των φορέων του δημοσίου, για αξιολογήσεις, υποχρεωτικές μετατάξεις και απολύσεις, τις αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, τον περιορισμό της κουτσουρεμένης συμμετοχής με την κατάργηση των αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια, τη διάλυση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και των παροχών υγείας, τον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Καλούμε

τους πρωτοβάθμιους συλλόγους του ΥΠΠΟ  σε  συνάντηση συντονισμού εντός του Ιουλίου  (12/7) και σε έκτακτες γενικές συνελεύσεις το φθινόπωρο για την οργάνωση των αγώνων μας

την ΑΔΕΔΥ σε συντονιστική συνάντηση των Ομοσπονδιών και ΔΣ του Δημόσιου Τομέα και σε προκήρυξη απεργίας το 1ο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου

Οι Εκπρόσωποι της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης στο ΓΣ ΠΟΕ ΥΠΠΟ

Όλγα Ζαφείρη

Μήτσος Καρβελάς 

 

 

 

 


[1] Η απόφαση δημοσιεύθηκε στο νομικό περιοδικό «Επιθεώρησης Εργατικού Δικαίου» (τεύχος 10/2012) /ειρηνοδίκης η κ. Σταυρούλα Κουτρουβίδα.

Σχολιάστε