Όλα τα ντοκουμέντα της μεταβίβασης μνημείων στο Υπερταμείο

Κι επειδή κάποιοι ακόμη μιλάνε για… fake news, παραθέτουμε και τα βασικά ντοκουμέντα για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία:

  1. ΕΕΣΥΠ-ιδρυτικός νόμος 4389 (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας – ΕΕΣΥΠ)
  2. Το ΦΕΚ της απόφασης του ΚΥΣΟΙΠ 19-6-2018 που περιέχει τη λίστα με τα ακίνητα
  3. Το ΦΕΚ της ΥΑ Τσακαλώτου που εγκρίνει τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ
  4. Τη λίστα των ΚΑΕΚ των 10.119 ακινήτων που μεταβιβάζονται με τις παραπάνω αποφάσεις, σε μια μορφή που αντιστοιχείται ανά νομό και ανά οδό (και χρησιμεύει για αναγνώριση των ακινήτων που βρίσκονται στο ΦΕΚ της μεταβίβασης)
  5. Την σύσταση της ομάδας Εργασίας που θα… επεξεργαζόταν τη λίστα των ακινήτων.
  6. Την προκήρυξη της ΕΕΣΥΠ για σύμβουλο, όπου καταγράφονται και τα κριτήρια επιλογής των ακινήτων (εδω όλη η υπόθεση με την εταιρεία-σύμβουλο)

Παραθέτουμε επίσης τη λίστα με τα ως τώρα γνωστά ακίνητα και αρχαιολογικούς χώρους που έχουν ήδη μεταβιβαστεί στην ΕΤΑΔ ή μεταβιβάζονται τώρα (η λίστα θα ανανεώνεται με βάση τα δεδομένα που συλλέγονται)

Άρτας: Ναός του Απόλλωνα,  Δυτική Νεκρόπολη

Αττική: Ιλίου Μέλαθρον (Νομισματικό Μουσείο), 36 ακίνητα στην Πλάκα, αρχαίο θέατρο Ευωνύμου (Άλιμος)

Αχαία: το Κάστρο της Πάτρας, το Αρχαίο Ωδείο, το Ρωμαϊκό Ιπποδρόμιο, το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο

Ζάκυνθος: Αρχαιολογικό Μουσείο

Ηγουμενίτσα: Αρχαιολογικό Μουσείο

Ηράκλειο: Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου (παλιό και νέο), Κνωσός, τμήματα των ενετικών τειχών, τα Νεώρια, η Πύλη Σαμπιονάρα κλπ όλη η λίστα εδώ: https://www.patris.gr/2018/10/15/ayta-einai-ta-akinita-poy-mpainoyn-sto-ypertameio/

Θεσσαλονίκη: ο Λευκός Πύργος, η Ροτόντα, η Ρωμαϊκή Αγορά, το Επταπύργιο (Γεντί Κουλέ), ο αρχαιολογικός χώρος της Δημητρίου Γούναρη, η Αχειροποίητος, τα δυτικά τείχη από Βαρδάρη μέχρι Αγ. Δημητρίου, τα τείχη της Ακροπόλεως, το Αλατζά Ιμαρέτ, το Μπέη Χαμάμ, το Αλκαζάρ, το κτίριο του Υπ. Μακεδονίας-Θράκης, η ΥΦΑΝΕΤ, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Ιωάννινα: Βυζαντινό Μουσείο

Καβάλα: το μέγαρο Τόκου που στεγάζει την Εφορεία Αρχαιοτήτων

Καλαμάτα: Μπενάκειο Μουσείο

Κεφαλονιά: Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου

Κομοτηνή: Αρχαιολογικό Μουσείο

Λάρισα: αρχαίο θέατρο

Λασίθι: Σπιναλόγκα (είναι στην ΕΤΑΔ ήδη, ως ακίνητο του πρώην ΕΟΤ)

Μαγνησία: Ακρόπολη, Πύρασος, Βασιλική Αγίου Δημητρίου Φθιωτιδων Θηβών

Μυτιλήνη: Αρχαιολογικός Χώρος στην οδό Κριπαγόρα και Ζαλόγγου, παλαιό και νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, Αποθήκη και γήπεδο παλαιού Αρχαιολογικού Μουσείου (η πληρης λίστα εδώ https://www.emprosnet.gr/politiki/kai-i-lesvos-poleitai)

Ρέθυμνο: το υστερομινωικό νεκροταφείο Αρμένων, το Χάνι του Πατακού, το Τέμενος του Μασταμπά που σήμερα λειτουργεί ως Παλαιοντολογικό Μουσείο

Σέρρες: Μπεζεστένι, τα οθωμανικά Τζαμιά επί της Ανδριανουπόλεως και επί της Καπετάν Μητρούση, η Καπναποθήκη επί της οδού Μεραρχίας

Τρίκαλα :ο αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Τρίκκης – Ασκληπιείο

Χανιά: μεγάλα τμήματα της ανατολικής τάφρου των ενετικών οχυρώσεων, η τάφρος του βυζαντινού τείχους, η νότια τάφρος των ενετικών οχυρώσεων, συγκροτήματα ενετικών Νεωρίων, ο προμαχώνας Μοnigo, o ενετικός προμαχώνας Lando, το φρούριο Φιρκά, το τούρκικο χαμάμ, στα Γιάννενα το Φετιχέ Τζαμί, το Αρχοντικό Μίσιου, το Τζαμί Καλούτσιανης, τα κτίρια του Μενδρεσέ, Αρχαιολογικό Μουσείο (παλιό και νέο), Οικία/Μουσείο Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα Χανίων, το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης.

Χίος: το τείχος και οι πολεμίστρες του Κάστρου, τα οθωμανικά Λουτρά

6. και απόσπασμα από τις δεσμεύσεις του 3ου Μνημονίου για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία:  «(…) Σύμφωνα με τη δήλωση της Συνόδου Κορυφής της Ζώνης του Ευρώ, της 12ης Ιουλίου 2015, θα συσταθεί ένα νέο ανεξάρτητο ταμείο (το “Ταμείο”) το οποίο θα κατέχει σημαντικής αξίας περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας. Πρωταρχικός στόχος του Ταμείου είναι να διαχειρίζεται ελληνικά περιουσιακά στοιχεία σημαντικής αξίας και να προστατεύει, να δημιουργεί και εν τέλει να μεγιστοποιεί την αξία τους την οποία θα ρευστοποιεί με ιδιωτικοποιήσεις και άλλα μέσα. (…) Για το σκοπό αυτό δημιουργείται Ομάδα Δράσης με εντολή: 1.Τον εντοπισμό των περιουσιακών στοιχείων που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο νέο Ταμείο και των καλύτερων λύσεων ρευστοποίησης τους: ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να καταβληθεί για την αποκόμιση αξίας από ακίνητα περιουσιακά στοιχεία της Ελληνικής Δημοκρατίας, περιλαμβανομένων εκείνων στην κατοχή της ΕΤΑΔ. (…) Η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα αποτελέσει μία από τις πηγές για την πραγματοποίηση της προγραμματισμένης εξόφλησης του νέου δανείου του ΕΜΣ και θα αποφέρει κατά τη διάρκεια του νέου δανείου επιδιωκόμενο ποσό 50 δις ευρώ (…)».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: