Όλοι-ες στη Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Αττικής, Στερεάς & Νήσων για να πάρουμε αποφάσεις, την Τρίτη 12/6 στο ξενοδοχείο Caravel

 

Η Γενική Συνέλευση γίνεται σε μια πολλαπλά κρίσιμη στιγμή

Την Πέμπτη ψηφίζεται στη Βουλή το νέο πακέτο αντιδραστικών και αντιλαϊκών μέτρων που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μαζί με τους δανειστές, επιδιώκοντας να αλυσοδέσει το λαό και τη χώρα σε μια βάρβαρη πορεία διαρκών μνημονίων, δημοσιονομικού σφαγείου, υπερεκμετάλλευσης και μόνιμης επιτροπείας. Η «καθαρή έξοδος από το μνημόνιο» και η δήθεν «δίκαιη ανάπτυξη» που διαφημίζουν με την «4η αξιολόγηση» και το νέο Μεσοπρόθεσμο έως το 2022, δεν είναι παρά ένα ευρωμνημόνιο διαρκείας!

Η κυβέρνηση, μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ, προωθούν ένα δυσβάσταχτο πακέτο αντεργατικών ρυθμίσεων, που περιλαμβάνει μείωση του αφορολόγητου κατά 50% για τα λαϊκά εισοδήματα, νέα μείωση των συντάξεων από 1/1/2019 και πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ, νέες αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ, πάγωμα των μισθών στο δημόσιο και ταβάνι στις προσλήψεις μέχρι το 2022, σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας, αιματηρά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%, μαζικούς πλειστηριασμούς!

 

Γιατί δεν έγινε η προηγούμενη Γενική Συνέλευση;

Κρίσιμη, όμως, είναι και η κατάσταση που διαμορφώνεται την τελευταία περίοδο και στο συνδικαλιστικό τοπίο του Υπουργείου Πολιτισμού! Από την περασμένη συνέλευση, που δεν είχε απαρτία, πολλά «γιατί» είχαν μείνει αναπάντητα:

 • Γιατί η ενημέρωση για τη Συνέλευση ήρθε μόλις 5 μέρες πριν στις υπηρεσίες, ενώ είχε αποφασιστεί από το ΔΣ ένα μήνα πριν; Γιατί η παράταξη της ΔΗΣΥΠ (πρώην ΠΑΣΚΕ) σαμπόταρε ουσιαστικά τη συνέλευση;
 • Γιατί σηκώθηκαν κι έφυγαν από τη συζήτηση που γινόταν, επικαλούμενοι ότι «ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας δεν μπορεί να μη μιλήσει πρώτος» (κανονικά οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών πρέπει να ακούνε τα μέλη, τούτοι δω θέλουν το ανάποδο…) και ότι «δεν θα μιλάει ο Παπαγεωργόπουλος με το ρολόι στο χέρι» (ενώ το να μιλάει 40 λεπτά κι όλοι οι άλλοι να μιλάνε από 5 το βρίσκουν… λογικό!).
 • Γιατί τα στελέχη της ΠΟΕ ΥΠΠΟ το χουν ρίξει στον τραμπουκισμό, τις (άμεσες και έμμεσες) απειλές και τα σεξιστικά παραληρήματα, απέναντι σε όποιον-αν ζητάει λογοδοσία για τα πεπραγμένα του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων ΥΠΠΟ (ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ); Αποκορύφωμα τα όσα έγιναν στο τελευταίο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΥΠΠΟ, με τον Γ. Παπαγεωργόπουλο να απειλεί ότι «θα ρθουν άλλες πολιτικές ηγεσίες και τότε θα δείτε» και τον Χ. Φαντάκη να επιδίδεται σε μια άνευ προηγουμένου μισογυνική και σεξιστική επίθεση σε γυναίκα στέλεχος της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης, ενώ συνέχισε, ανενόχλητος από τους «συντρόφους» του, το… ευάρεστο έργο του και για γυναίκα στέλεχος της ΔΑΣ.

Η απάντηση είναι απλή: Γιατί αυτά που έχουν έρθει στο φως για το ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ είναι πολύ σημαντικά. Και, όπως αποδεικνύεται και από τις απεργίες της ΠΟΕ που τον τελευταίο χρόνο όλο εξαγγέλλονται κι όλο αναστέλλονται, την ηγεσία της ΠΟΕ κυρίως την κόφτει το Ταμείο και όχι τα οξυμένα ζητήματα των εργαζόμενων (που τα βγάζει μπροστά μόνο όταν θέλει να «καλύψει» άλλα). Και βέβαια προτιμούν να μην χρειάζεται να δώσουν λόγο μπροστά στους εργαζόμενους για τα πεπραγμένα τους.

Τι συμβαίνει με το ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ;

Καταρχάς δημοσιεύτηκαν πίνακες από το προκαταρκτικό πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που αποδεικνύουν ότι πολλά από τα έξοδα της ΠΟΕ ΥΠΠΟ, από τα συνέδρια ως τα ταξίδια των συνδικαλιστών, καλύπτονταν από δημόσιο χρήμα, μέσω του ΤΑΥΠ. Αυτό είναι συνδικαλιστικά, πολιτικά και ηθικά απαράδεκτο! Ο συνδικαλισμός οφείλει να είναι ανεξάρτητος από τις κυβερνήσεις, τα κόμματα και το δημόσιο χρήμα, για να εκπροσωπεί μόνο τα συμφέροντα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Ο συνδικαλιστικός νόμος 1264 είναι σαφής: απαγορεύεται τα σωματεία να δέχονται επιχορήγηση από τους εργοδότες τους.

Για να το ξεκαθαρίσουμε: το θέμα δεν αφορά τις παροχές στους εργαζόμενους, όπως οι κατασκηνώσεις, αφορά τα έξοδα των συνδικαλιστών. Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση από το 2007 έχει θέσει το θέμα ότι το δημόσιο χρήμα δεν μπορεί να πληρώνει συνέδρια της ΠΟΕ ή γεύματα και ποτά των συνδικαλιστών, γι’ αυτό και όταν τέθηκε τέτοιο θέμα για το 12ο συνέδριο, η Ενωτική το καταψήφισε!

Το δεύτερο ζήτημα, που είναι εξίσου σοβαρό, είναι ότι υπάρχουν συνάδελφοι που φέρονται να έχουν πάρει δάνεια ή/και βοηθήματα από το ΤΑΥΠ, χωρίς να το γνωρίζουν καν, χωρίς να έχουν  κάνει ποτέ αίτηση για κάτι τέτοιο! Μεταξύ αυτών και μέλη της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης. Αν αποδειχτεί αυτό, πρόκειται για ένα τεράστιο ηθικό (και βέβαια οικονομικό) θέμα, για το ποιος και με ποιο τρόπο χρησιμοποίησε την υπογραφή τους και τι έγιναν τα χρήματα που εκταμιεύτηκαν στο όνομά τους. Εδώ και τώρα πρέπει όλο το συνδικαλιστικό κίνημα να πάρει θέση γι’ αυτό το ζήτημα και να ζητήσει την άμεση διερεύνησή του από τις αρμόδιες αρχές και -αν αποδειχτεί- την παραδειγματική τιμωρία των υπεύθυνων!

Τα ζητήματα αυτά είναι εξαιρετικά σοβαρά και δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από τον παιδικό σταθμό ή τις κατασκηνώσεις ή τις άλλες παροχές που διεκδικούμε για ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους. Τα στελέχη της ΔΗΣΥΠ και της ηγεσίας της ΠΟΕ ΥΠΠΟ πρέπει να πουν την αλήθεια μπροστά στους εργαζόμενους και ο χώρος για να γίνει αυτό είναι μόνο οι Γενικές Συνελεύσεις.

not-in-my-name-l-6kqfdl

Η Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου πρέπει να είναι μαζική,

να συζητήσει και να πάρει ξεκάθαρη θέση σε μια σειρά από σοβαρά ζητήματα:

 1. Αντιστεκόμαστε στην νέα αντεργατική/αντιλαϊκή λαίλαπα μέτρων, στις περικοπές μισθών και συντάξεων, στην εκποίηση του δημόσιου πλούτου: Καταγγέλλουμε την πολιτική λιτότητας και περικοπών που ακλουθεί η κυβέρνηση και την εφαρμογή των μνημονίων και της πολιτικής της ΕΕ-ΔΝΤ-Τρόικας. Συμμετέχουμε σε όλες τις κινητοποιήσεις ενάντια στις περικοπές στις συντάξεις και συνολικά στο μισθολογικό κόστος του δημοσίου και στις δαπάνες για υγεία, παιδεία, ασφάλιση, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις (ρεύμα, νερό, δημόσιες εκτάσεις). Υπερασπιζόμαστε την ακίνητη περιουσία του ΥΠΠΟΑ και του ΤΑΠΑ (μνημεία που κάποιοι ορέγονται για να βγάλουν κέρδη) από το ξεπούλημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ. Ζητάμε από την ΑΔΕΔΥ να οργανώσει την κλιμάκωση του αγώνα όλου του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών.
 2. 2. Απεργία/αποχή από την αξιολόγηση: Απέχουμε από την «αξιολόγηση» σε όποια της μορφή (ηλεκτρονική αξιολόγηση κ.ά.). Όσο κι αν παρουσιάζεται «φτιασιδωμένη», η «αξιολόγηση» είναι τμήμα των μνημονιακών μέτρων και απώτερο σκοπό έχει τη μείωση του δημοσίου τομέα (μείωση σε προσωπικό, μισθολογική μείωση κλπ). Οργανώνουμε τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση με απεργιακές επιτροπές ανά χώρο δουλειάς.
 3. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην περικοπή του ανθυγιεινού επιδόματος: αγωνιζόμαστε να δοθεί και στους άλλους κλάδους που το δικαιούνται (καταδυόμενοι, αρχαιολόγοι, σπηλαιολόγοι κλπ) και στους συμβασιούχους. Ο Ενιαίος Σύλλογος αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να συντονίσει, μαζί με τα άλλα πρωτοβάθμια σωματεία, κινητοποίηση των κλάδων που τους αφορά.
 4. Ζητάμε προσλήψεις και όχι απολύσεις: να προχωρήσουν άμεσα οι προσλήψεις των 33 αρχαιολόγων και άλλων ειδικοτήτων, των 200 αρχαιοφυλάκων, των συναδέλφων με ένδικα μέσα. Παλεύουμε στο πλευρό των συμβασιούχων συναδέλφων μας για μονιμοποίηση όσων καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του ΥΠΠΟΑ, μόνιμες προσλήψεις που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες του ΥΠΠΟΑ, κατάργηση του 1:5. Καμία απόλυση: να σταματήσει άμεσα κάθε ενέργεια για την παραπομπή με το ερώτημα της απόλυσης των 20 συναδέλφων μόνιμων και ΙΔΑΧ.
 5. Ζητάμε αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη, ασφάλιση για όλους, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δωρεάν κοινωνικά αγαθά.
 6. Για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας: Υπερασπιζόμαστε την κατάκτηση του να γυρνά στους εργαζόμενους το 2,5% των εσόδων του ΤΑΠΑ. Ζητάμε να περάσει άμεσα ο παιδικός σταθμός και όλο το προσωπικό στο ΥΠΠΟΑ. Το 2,5% των εσόδων του ΤΑΠΑ να επιστρέφει στους εργαζόμενους με νόμιμο και διαφανή τρόπο, ώστε το ποσοστό αυτό να χρησιμοποιείται για τις πραγματικές ανάγκες μας: βοηθήματα σε έκτακτες περιστάσεις υγείας ή άλλες, βοήθημα παιδικού σταθμού για όλους τους εργαζόμενους πανελλαδικά, κατασκηνώσεις, πολιτιστικές δράσεις των εργαζομένων με πλήρη λογοδοσία στις γενικές συνελεύσεις των σωματείων. Ζητάμε πλήρη έλεγχο και λογοδοσία για τα πεπραγμένα του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ από το 2002 ως σήμερα.
 7. Να βρεθεί λύση για το κτηριακό του ΥΠΠΟΑ: Ειδικά για τους εργαζόμενους στο κεντρικό κτίριο της Μπουμπουλίνας η κατάσταση είναι αβίωτη. Να χρησιμοποιηθεί το Ακροπόλ για τις ανάγκες στέγασης του ΥΠΠΟΑ και για πολιτιστικές δράσεις. Να σταματήσει υο ΥΠΠΟΑ να πληρώνει ενοίκια και να γυρίσει το κτίριο της Μπουμπουλίνας στην ιδιοκτησία του ΥΠΠΟΑ, με καταγγελία της σκανδαλώδους σύμβασης.
 8. Αντιπολεμικό κίνημα: Κάθε σύλλογος εργαζομένων θα πρέπει να συμβάλλει στον αγώνα ενάντια στους πολεμικούς κινδύνους που απειλούν την περιοχή μας, ενάντια στη σφαγή στη Συρία και στην Παλαιστίνη, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ανατολική Μεσόγειο και τις εξορύξεις πετρελαίου. Οι λαοί δεν έχουν κανένα συμφέρον να αιματοκυλιστούν στο βωμό των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων. Ο Ενιαίος Σύλλογος να πάρει πρωτοβουλίες και να συμμετάσχει σε πρωτοβουλίες για την ειρήνη και την ειρηνική συμβίωση των λαών στην περιοχή.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: