Η Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Αττικής, Στερεάς & Νήσων (22 Μάη) να μη γίνει πασαρέλα, αλλά πραγματική διαδικασία των εργαζόμενων

Ο Ενιαίος Σύλλογος Αττικής Στερεάς και Νήσων, ο μεγαλύτερος πρωτοβάθμιος σύλλογος του Υπουργείου Πολιτισμού, πραγματοποιεί την ετήσια τακτική συνέλευσή του στις 22 Μάη 2018.

Υπάρχουν δύο τρόποι να πάμε στη συνέλευση. Ο ένας τρόπος είναι αυτός που προσπαθεί να εφαρμόσει η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου –δηλ. η ΔΗΣΥ (ΠΑΣΚΕ) και η ΔΑΚΕ, συνεπικουρούμενες από την Αυτόνομη Παρέμβαση: να είναι η συνέλευση μια άνευρη πασαρέλα, περί ανέμων και υδάτων, όπου οι συνάδελφοι θα υπογράψουν και θα φύγουν γιατί θα έχουν και καλύτερα πράγματα να κάνουν από το να κάνουν τους χειροκροτητές. Δέκα μέρες πριν τη Συνέλευση, δεν έχουν καν ανακοινώσει την ημερομηνία και το μέρος!3977887-708

Ο άλλος τρόπος είναι να τους θυμίσουμε τι πραγματικά είναι μια Γενική Συνέλευση: να τεθούν τα θέματα που μας αφορούν, να συζητηθούν και να αποφασιστούν οι δράσεις από όλους μας: η αποχή από την αξιολόγηση, η αντίσταση στα μέτρα της κυβέρνησης, το θέμα του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, η έλλειψη προσωπικού, το αντιπολεμικό κίνημα, είναι θέματα που αφορούν όλους εμάς και η συνέλευση του μεγαλύτερου πρωτοβάθμιου συλλόγου είναι ο τόπος να συζητηθούν και να πάρουμε αποφάσεις εμείς οι ίδιοι, χωρίς να τα αναθέτουμε σε κάποιο «πεφωτισμένο» ΔΣ.

-Αξιολόγηση: Η αποχή από την μνημονιακή αξιολόγηση του δημοσίου είναι θέμα όλων μας. Μπορεί η ΑΔΕΔΥ να δίνει την «κάλυψη» γι’ αυτό, η επιτυχία της αποχής όμως μπορεί να βασιστεί μόνο στη συνειδητή απόφαση των ίδιων των εργαζόμενων, μετά από συζήτηση σε συνελεύσεις, μετά από συλλογική απόφαση για δράση –όπως κάναμε και με την αξιολόγηση του Μητσοτάκη. Είναι θέμα που πρέπει να τεθεί στη συνέλευση και να αποφασιστεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους, για να μπορέσει αυτός ο αγώνας να γιγαντωθεί και να νικήσει.

-Ταμείο Αλληλοβοήθειας: Το «σίριαλ» του Ταμείου Αλληλοβοήθειας ακόμη εκτυλίσσεται χωρίς τους εργαζόμενους. Δημοσιεύματα από τη μια, καταγγελίες από την άλλη, έρευνες σε εξέλιξη, για τις οποίες οι εργαζόμενοι δεν μαθαίνουν ποτέ τα αποτελέσματα. Μόνο που ο πλήρης τίτλος του Ταμείου Αλληλοβοήθειας είναι «των υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού». Δεν μπορεί αυτό το θέμα να γίνεται μπαλάκι μεταξύ της Ομοσπονδίας και της πολιτικής ηγεσίας, ερήμην των εργαζόμενων στο όνομα των οποίων δημιουργήθηκε (και χρηματοδοτείται) το ΤΑΥΠ. Η Γενική Συνέλευση είναι ο τόπος όπου πρέπει να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις από την ΠΟΕ, αλλά και από το νέο ΔΣ του ΤΑΥΠ, για τα πεπραγμένα του Ταμείου και να παρθούν αποφάσεις για το τι θέλουμε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να γίνει με το Ταμείο μας. Να περάσει άμεσα ο παιδικός σταθμός και όλο το προσωπικό στο ΥΠΠΟΑ. Το 2,5% των εσόδων του ΤΑΠΑ να επιστρέφει στους εργαζόμενους, με νόμιμο και διαφανή τρόπο, ώστε το ποσοστό αυτό να χρησιμοποιείται για τις πραγματικές ανάγκες μας: βοηθήματα σε έκτακτες περιστάσεις υγείας ή άλλες, βοήθημα παιδικού σταθμού για όλους τους εργαζόμενους πανελλαδικά, κατασκηνώσεις, πολιτιστικές δράσεις των εργαζομένων με πλήρη λογοδοσία στις γενικές συνελεύσεις των σωματείων.

-Για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης: οι πολιτικές των περικοπών όχι μόνο δεν σταματάνε αλλά εντείνονται. Στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης η περικοπή του ανθυγιεινού επιδόματος: αντί να δοθεί και στους άλλους κλάδους που το δικαιούνται (καταδυόμενοι, αρχαιολόγοι, σπηλαιολόγοι κλπ) και βέβαια στους συμβασιούχους, ετοιμάζονται να το περικόψουν! Την ίδια στιγμή που είναι στα σκαριά ο νέος γύρος περικοπών στις συντάξεις και συνολικά στο μισθολογικό κόστος του δημοσίου και στις δαπάνες για υγεία, παιδεία, ασφάλιση, όπως και οι ιδιωτικοποιήσεις των πάντων: ρεύμα, νερό, δημόσιες εκτάσεις. Στο στόχαστρο για «αξιοποίηση» (δηλαδή ξεπούλημα) μπαίνει και η ακίνητη περιουσία του ΥΠΠΟΑ, μνημεία που κάποιοι ορέγονται για να βγάλουν κέρδη.

Κατά τα άλλα, μας πιπιλίζουν το μυαλό ότι «βγαίνουμε από τα μνημόνια», με 35% ανεργία και εκατομμύρια να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας! Είναι και πάλι η ώρα να πάρουμε συλλογικές αποφάσεις και να διεκδικήσουμε αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη, ασφάλιση για όλους, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

-Στο Υπουργείο Πολιτισμού: Μέσα σε όλα αυτά, επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα η εργασιακή μας κατάσταση: η έλλειψη προσωπικού έχει κάνει τις υπηρεσίες να στενάζουν. Κάθε συνάδελφος επιφορτίζεται καθημερινά με ένα σωρό υποθέσεις και δουλειές, και μας ζητάνε συνέχεια υπερεργασία ή ετεροαπασχόληση! Η κατάσταση με τα υπηρεσιακά συμβούλια χειροτερεύει με αποτέλεσμα ακόμη και τα κατοχυρωμένα δικαιώματά μας (πχ μετακίνηση, άδεια άνευ αποδοχών, εκπαιδευτική) να μπλέκουν σε ένα κυκεώνα γραφειοκρατίας. Αποκορύφωμα όλων αυτών το νέο «φρούτο» των υποχρεωτικών μετακινήσεων με εντολή πολιτικής ηγεσίας –σε λίγο και με φύλλο πορείας;- αντί για τις αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις προσωπικού. Δεν έχουν καν τελειώσει οι απειλές των απολύσεων, αφού 20 συνάδελφοι βρίσκονται στον αέρα και κινδυνεύουν να παραπεμφθούν για απόλυση! Να παλέψουμε, μαζί με τους συμβασιούχους συναδέλφους μας, για καμία απόλυση, μονιμοποίηση των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, μονιμοποίηση των συναδέλφων με ένδικα μέσα, μόνιμες προσλήψεις που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες του ΥΠΠΟΑ, κατάργηση του 1:5.

Στην κακή κατάσταση συντελεί επίσης το κτιριακό πρόβλημα του ΥΠΠΟΑ. Ειδικά για τους εργαζόμενους στο κεντρικό κτίριο της Μπουμπουλίνας η κατάσταση είναι αβίωτη, σε ένα κτίριο που μάλλον δεν έχει καν πυρασφάλεια σε ισχύ, χωρίς κλιματισμό, με διαδρόμους που έχουν κλείσει από τους φοριαμούς και άλλες απαράδεκτες συνθήκες.

-Αντιπολεμικό κίνημα: Κάθε σύλλογος εργαζομένων θα πρέπει να συμβάλλει στον αγώνα ενάντια στους πολεμικούς κινδύνους που απειλούν την περιοχή. Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στην ανατολική Μεσόγειο έχουν ήδη διαλύσει μια χώρα (Συρία) και απειλούν να βάλουν φωτιά στο Αιγαίο για χάρη της εκμετάλλευσης των πετρελαίων από τις μεγάλες πολυεθνικές. Οι λαοί δεν έχουν κανένα συμφέρον να αιματοκυλιστούν στο βωμό των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων. Εδώ και τώρα χρειάζεται να παρθούν πρωτοβουλίες για την ειρήνη και είναι θέμα όλων μας.

Συναδέλφισσες-οι,

Η λειτουργία των Συλλόγων είναι στο χέρι όλων μας. Η συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου, που ενώνει διαφορετικούς κλάδους και ειδικότητες, είναι ευκαιρία για να αποφασίσουμε εμείς οι ίδιοι για τα θέματα που μας αφορούν. Να απαιτήσουμε δημοκρατική διαδικασία, να απαιτήσουμε να παρθούν αποφάσεις με τη συμμετοχή όλων μας, να απαιτήσουμε από τον μεγαλύτερο πρωτοβάθμιο σύλλογο του ΥΠΠΟΑ να ξαναγίνει ζωντανό κύτταρο διεκδίκησης για τα θέματα που μας αφορούν.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: