Κάθε δίωξη συνδικαλιστή δεν είναι και «συνδικαλιστική δίωξη»

ergatopateresΗ τοποθέτηση της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΥΠΠΟ στις 21/2/2018 για τις συνδικαλιστικές άδειες και τα «προνόμια» των συνδικαλιστών:

  1. Η μη δίωξη των συνδικαλιστών για τη δράση τους που αφορά την υπεράσπιση των εργαζομένων αποτελεί κατάκτηση του εργατικού κινήματος. Το ίδιο και οι συνδικαλιστικές άδειες και διευκολύνσεις, που επιτρέπουν στα σωματεία να λειτουργούν και να διεκδικούν. Αποτελούν μάλιστα κατακτήσεις για τις οποίες υπήρξαν σκληροί αγώνες και χύθηκε αίμα για να παραχωρηθούν. Κάθε χτύπημα σε αυτά τα δικαιώματα (όπως το χτύπημα στο δικαίωμα στην απεργία, οι αλλαγές που ζητάει η Τρόικα για να πλήξει τη δυνατότητα κινητοποίησης των εργαζόμενων), πλήττει το δικαίωμα του σωματείου μιας επιχείρησης να μπορεί να κάνει απεργία, να μπορεί να υπερασπίζεται τα μέλη του, χωρίς να φοβάται το ΔΣ του ότι θα απολυθεί. Και πρώτα από όλα πλήττουν τους πιο αδύναμους, τα επιχειρησιακά σωματεία του ιδιωτικού τομέα.

 

  1. Οι κατακτήσεις αυτές, όμως, αφορούν την προστασία της συνδικαλιστικής δράσης για να μπορούν οι συνδικαλιστές να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των εργαζόμενων, και όχι τα προσωπικά τους θέματα. Δυστυχώς, για πολλούς «συνδικαλιστές» αυτό δεν ισχύει: υπάρχουν συνδικαλιστές που είναι με την πλευρά του εργοδότη και όχι των εργαζομένων (με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον ίδιο τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ!), υπάρχουν ΔΣ που διαπραγματεύονται με τους εργοδότες ή τους υπουργούς κάτω από το τραπέζι για «δωράκια» πουλώντας τους εργαζόμενους, υπάρχουν συνδικαλιστές που έχουν κάνει τον συνδικαλισμό επάγγελμα και χρησιμοποιούν τις συνδικαλιστικές άδειες ή τη θέση που κάποτε ανέλαβαν για να μη γυρίσουν ποτέ στη δουλειά τους. Και βέβαια υπάρχουν κι αυτοί που χρησιμοποιούν τη συνδικαλιστική τους προστασία για ίδιον όφελος -ακόμη και οικονομικό. Το γεγονός ότι όλα αυτά τα κάνουν «στο όνομα των εργαζομένων» δεν μπορεί να μπερδεύει κανέναν μας! Όποιος χρησιμοποιεί τη συνδικαλιστική προστασία για το προσωπικό του όφελος, πλήττει βάναυσα το δικαίωμα που κατακτήθηκε με αίμα και βρίσκεται απέναντι από τα δικαιώματα όλων μας. Και περισσότερο των πλέον αδύναμων. Με όσο πάθος υπερασπιζόμαστε τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος, με το ίδιο πάθος πρέπει να στρεφόμαστε ενάντια σε όποιον τις χρησιμοποιεί για ίδιον όφελος.

 

  1. Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση, τοποθετήθηκε από την ίδρυσή της, για έναν ανεξάρτητο ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό, μακριά από προσωπικές εξυπηρετήσεις, απέναντι από χρησιμοποίηση των συνδικαλιστικών θέσεων για προσωπικό όφελος κλπ. Για τον λόγο αυτό εξαρχής είχαμε τρεις αρχές που απαρέγκλιτα τηρούμε: 1. Την αρχή της εναλλαγής, που εξασφαλίζει ότι κανείς δεν είναι «μόνιμος» συνδικαλιστής σε καμία θέση, κανείς δεν έχει συνδικαλιστική άδεια για πάντα, όλοι και όλες βρισκόμαστε στην εργασία μας, γιατί δεν έχουμε ως επάγγελμα τον συνδικαλισμό, ασχολούμαστε με τον συνδικαλισμό για να βελτιώνουμε τις συνθήκες της ζωής και της δουλειάς όλων μας. 2. Τις συνδικαλιστικές άδειες τις χρησιμοποιούμε για να κάνουμε συνδικαλιστική δουλειά κι όχι κοπάνα από την υπηρεσία μας, 3. Δεν περιλαμβάνουμε Διευθυντές στα ψηφοδέλτιά μας.

 

  1. Δυστυχώς, τόσο στο Υπουργείο μας, όσο και σε όλο το δημόσιο, πολλές συνδικαλιστικές άδειες δίνονται «από την σημαία» ενώ κάποιοι πιστεύουν ότι όποιος εκλεγεί μία φορά σε ένα ΔΣ έχει την άδεια να μην ξαναγυρίσει ποτέ στην δουλειά του! Η συνδικαλιστική προστασία χρησιμοποιείται από κάποιους ως «ασυλία» να κάνουν ό,τι τους καπνίσει και να θεωρούν ότι δεν έχουν καμία υποχρέωση -λες και ανήκουν σε άλλο είδος εργαζόμενων, λες και υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων. Αυτές οι συμπεριφορές θα πρεπε να καταδικάζονται πρώτα και κύρια από το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα, γιατί το δυσφημούν. Ούτε θα πρεπε να φτάνουμε στο σημείο να αναρωτιόμαστε αν η ΠΟΕ ΥΠΠΟ στέλνει ή όχι στο Διοικητικό του ΥΠΠΟΑ όλα τα στοιχεία των μεταβολών στη σύνθεση Γενικού Συμβουλίου και τις συνδικαλιστικές άδειες που δικαιούται ο καθένας-καθεμία βάσει του νόμου (Όταν ρωτήσαμε αν το κάνει αυτό η ΠΟΕ ΥΠΠΟ, στο ΓΣ της 21/2/2018, η απάντηση ήταν ότι είμαστε «κολλημένοι με τα θεσμικά»… Χωρίς άλλα σχόλια.)

 

Αυτά είπαμε στο Γενικό Συμβούλιο που τέθηκε το θέμα των συνδικαλιστικών «διώξεων» μελών της ΠΟΕ ΥΠΠΟ. Για να το φέρουμε και στο σήμερα:

Δεν είναι ίδια η δίωξη των μελών του ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης που τους έκανε αγωγή ο εργοδότης της Vresnet που απέλυσε έγκυο εργαζόμενη, επειδή έβγαλαν ανακοίνωση που τον έκραζαν (για να πούμε το πιο πρόσφατο παράδειγμα), με το πόρισμα που διαπιστώνει ότι ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΕ ΥΠΠΟ και πρώην πρόεδρος του Ταμείου Αλληλοβοήθειας για 8 μήνες δεν παρουσιαζόταν στη δουλειά του, χωρίς να έχει καν κάποια κάλυψη για αυτό! Το πρώτο είναι συνδικαλιστική δίωξη, το δεύτερο όχι.

Και το θέμα δεν είναι προφανώς η «νομιμότητα», αυτό είναι άλλοι αρμόδιοι να το κρίνουν. Εμείς κρίνουμε με βάση τα κριτήρια που αναφέραμε παραπάνω: το να είναι κανείς Πρόεδρος του Ταμείου Αλληλοβοήθειας διορισμένος από τον Υπουργό (και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο), δεν υπήρξε ποτέ θέμα των εργαζομένων: ποτέ δεν ρωτήθηκαν  οι εργαζόμενοι, ούτε έδωσαν ποτέ λόγο στους εργαζόμενους οι διορισμένοι του ΔΣ για το τι έκαναν εκεί. Η ίδια η ΠΟΕ που είχε κανονίσει με τις πολιτικές ηγεσίες ότι το ΔΣ του Ταμείου δεν είναι «αποκλειστικής απασχόλησης» (και γιατί να είναι αποκλειστικής απασχόλησης το ΔΣ, όταν υπάρχουν 12 εργαζόμενοι για τις ανάγκες του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ;), χωρίς να ρωτήσουν κανέναν, ας απαντήσουν οι ίδιοι γιατί δεν το τήρησαν.

Αλλά δεν μπορούν να μιλάνε για «συνδικαλιστική δίωξη», γιατί αυτό για το οποίο ελέγχεται ο Ι. Τσακοπιάκος δεν είναι η συνδικαλιστική του δράση.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: