5 ξεκάθαρες κουβέντες για το θέμα του Ταμείου Αλληλοβοήθειας

  1. Η ΠΟΕ ΥΠΠΟ έχει ζητήσει σήμερα στις 12.00 μ. συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού και τον νέο Υφυπουργό, που θα χειρίζεται εφεξής τα θέματα του ΤΑΠΑ και του ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ. Οι ως τώρα συναντήσεις πίσω από τις κλειστές πόρτες του 5ου, με απεργίες που εξαγγέλλονται και μετά ακυρώνονται, με άλλα αιτήματα προς τα έξω και άλλα που συζητούνται από πίσω, με ομήρους τους εργαζόμενους, τους γονείς και τα παιδιά που φοιτούν στον παιδικό, είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να λήξει ΑΜΕΣΩΣ. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ η συνάντηση αυτή να γίνει στο αμφιθέατρο, μπροστά σε όλους τους εργαζόμενους. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να γίνουν άμεσα γενικές συνελεύσεις, για να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε ποια είναι η θέση των εργαζόμενων για το Ταμείο που –δήθεν- μας ανήκει.

2. Το Ταμείο Αλληλοβοήθειας λειτουργεί και χρηματοδοτείται στο όνομα των εργαζόμενων, χωρίς καμία πραγματική συμμετοχή των εργαζόμενων. Αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα. Το Ταμείο Αλληλοβοήθειας ιδρύθηκε και λειτουργεί στο όνομα των εργαζομένων του ΥΠΠΟ, όμως, από την ίδρυσή του το 2002 και σε όλη του τη διάρκεια λειτουργίας του ήταν ένα Ταμείο των συνδικαλιστών της ΠΟΕ ΥΠΠΟ. Εισέπραττε διόλου ευκαταφρόνητα ποσά από το ΤΑΠΑ, στο όνομα όλων μας, αλλά για τη διαχείριση τους δεν μάθαινε ποτέ κανείς μας – κι όποιος ζήταγε να μάθει εισέπραττε εξώδικα και απειλές. Πήρε στη δικαιοδοσία του τον παιδικό σταθμό (τον οποίο είχε ιδρύσει ο Ενιαίος Σύλλογος πολύ πριν την ίδρυση του ΤΑΥ ΥΠΠΟ και θα μπορούσε να είχε περάσει από τότε στη δομή του ΥΠΠΟ, και μάλιστα πιο εύκολα από ότι τώρα, αλλά δεν το επέλεξαν…) και στο όνομα του παιδικού σταθμού εισέπραττε χρήματα σχεδόν διπλάσια από τις ανάγκες του. Με αυτά καλύπτονταν πολλά έξοδα των μελών ΔΣ, της ΠΟΕ και κάποιων σωματείων, όπως έχει, άλλωστε, παραδεχτεί η ίδια η ηγεσία της ΠΟΕ ΥΠΠΟ. Είναι άλλο, όμως, να λέμε ότι καλύπτονται ανάγκες των εργαζομένων κι άλλο να καλύπτονται συγκεκριμένα πράγματα για συγκεκριμένους συνδικαλιστές. Δεν διαχειριστήκαμε «μαζί» το Ταμείο. Όσοι το διαχειρίζονταν επί 15ετία να αναλάβουν και την ευθύνη. Η ΠΟΕ ΥΠΠΟ υποχρεούται να δώσει στους εργαζόμενους το πόρισμα του οικονομικού ελέγχου που έχει γίνει στο Ταμείο, αντί να ζητάει να χάνουμε μεροκάματα για κάτι που δεν γνωρίζουμε καν!

3. Η λειτουργία του παιδικού σταθμού διακυβεύεται σήμερα εξαιτίας της επιλογής της πλειοψηφίας της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ ΥΠΠΟ να κάνει κατάληψη στα γραφεία του Ταμείου. Γι’ αυτό έμειναν απλήρωτοι όλοι οι εργαζόμενοι του παιδικού και του Ταμείου, γι’ αυτό δεν υπάρχουν καύσιμα για τα σχολικά. Η ΠΟΕ ΥΠΠΟ κρατάει ομήρους τους γονείς και τα παιδία του παιδικού σταθμού, για να διαπραγματεύεται κάθε φορά τι θα γίνει με τη θέση του Γ. Βλαντή, τι θα γίνει με το πόρισμα του οικονομικού ελέγχου και ό,τι άλλο, που δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες των εργαζόμενων είτε του ΤΑΥ είτε του ΥΠΠΟΑ. Ως Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση το είχαμε πει ξεκάθαρα από την αρχή. Τώρα ήρθε η ώρα να απαιτήσουμε όλοι μαζί να σταματήσει η προσχηματική κατάληψη, όπως ήδη ζητά ο Ενιαίος Σύλλογος με ανακοίνωσή του.

Και το χειρότερο: μπορεί επισήμως η Ομοσπονδία να ισχυρίζεται ότι τη νοιάζει το μέλλον των εργαζομένων του Ταμείου και ο παιδικός σταθμός, αλλά οι πράξεις της δείχνουν ότι ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ Ο ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ. Γιατί αν συμβεί αυτό, θα χαθεί η «δικαιολογία» με την οποία μπορούν να διαχειρίζονται κατά το δοκούν χρήματα του δημοσίου! Γι’ αυτό δεν μπορούμε να δεχτούμε άλλη μια συνάντηση για το Ταμείο πίσω από κλειστές πόρτες.

4. Η απεργία είναι το πιο σημαντικό μέσο πάλης των εργαζόμενων, δεν μπορούμε να δεχόμαστε να εκφυλίζεται. Με πετσοκομμένους μισθούς, με απειλή για απόλυση 20 ΙΔΑΧ υπαλλήλων (!), με το ανθυγιεινό επίδομα να κινδυνεύει, με τις υπηρεσίες να στενάζουν υποστελεχωμένες, με διάφορους «φορείς» να καραδοκούν για να αρπάξουν είτε το έργο το ΥΠΠΟΑ είτε τα έσοδα από τα μνημεία, η ΠΟΕ απεργεί για το εξής ένα θέμα: να μην αλλάξει τίποτα στο Ταμείο! Δεν τους αφορούν γενικώς τα θέματα των εργαζομένων του ΥΠΠΟ, τους αφορά κυρίως τι θα γίνει με το Ταμείο «τους» (και με την απόσπαση του Γ. Βλαντή σε αυτό).

Τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων είναι αδιαπραγμάτευτα και θα τα υπερασπιστούμε αταλάντευτα, όπως κάναμε πάντα. Το «δικαίωμα» όμως κάποιων συνδικαλιστών σε κρυφές ατζέντες και υπόγειες διαδρομές είναι κάτι που ποτέ δεν υπερασπιστήκαμε, δεν το υπερασπιζόμαστε και δε θα το υπερασπιστούμε ούτε στο μέλλον.

5. Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στις «υποσχέσεις» της πολιτικής ηγεσίας. Ξέρουμε ότι τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτιούνται. Τον παιδικό σταθμό, τη λειτουργία του, τις θέσεις εργασίας, τις κατακτήσεις μας θα τα διασφαλίσει μόνο ο αγώνας μας. Ας μη γελιόμαστε: καμία μνημονιακή πολιτική ηγεσία δεν θα διασφαλίσει καμία κατάκτηση, αν αυτό δεν επιβληθεί μέσα από την πίεση που θα ασκήσουμε ως εργαζόμενοι-ες.

 Απαιτούμε από την Κυβέρνηση και την ηγεσία της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ:

  • Να περάσει άμεσα ο παιδικός σταθμός και όλο το προσωπικό στο ΥΠΠΟΑ, καθώς το αρμόδιο για τη λειτουργία του σταθμού Τμήμα και οι οργανικές θέσεις των εργαζομένων υπάρχουν στον Οργανισμό του 2014 και του 2018, ώστε ο παιδικός σταθμός να μην είναι ξεκρέμαστος ούτε να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα. Καμία θέση εργασίας να μην χαθεί.
  • Το 2,5% των εσόδων του ΤΑΠΑ να επιστρέφει στους εργαζόμενους. Να βρεθεί ένας νόμιμος και διαφανής τρόπος, ώστε το ποσοστό αυτό να χρησιμοποιείται για τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων: βοηθήματα σε έκτακτες περιστάσεις υγείας ή άλλες, βοήθημα παιδικού σταθμού για όλους τους εργαζόμενους πανελλαδικά, κατασκηνώσεις, πολιτιστικές δράσεις. Οι εργαζόμενοι -ες να αποφασίσουν με ΓΣ ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για την αξιοποίησή του.
  • Να σταματήσει η κατάληψη του ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ, να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι του ΤΑΥΠ, οι ανάγκες του παιδικού και οι κατασκηνώσεις στους συναδέλφους. Είναι απαράδεκτο να μένουν εργαζόμενοι απλήρωτοι με ευθύνη της Ομοσπονδίας!

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: