ΕΑΚ ΠΕΣΑ: για τις τοποθετήσεις των προϊστάμενων (πάλι) με υπουργική απόφαση

Πριν από λίγες μέρες με υπουργική απόφαση, όπως και τον Οκτώβριο του 2014, έγιναν οι τοποθετήσεις προϊσταμένων στο ΥΠ.ΠΟ.Α. Για μια ακόμη φορά, επιστρατεύτηκε η προσχηματική δικαιολογία ότι οι τοποθετήσεις είναι προσωρινές αποδεικνύοντας πλέον στην πράξη ότι… ουδέν μονιμότερον του προσωρινού.  

Με αποκλειστική ευθύνη όλων των πολιτικών ηγεσιών του ΥΠ.ΠΟ.Α., όπως και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια στο ΥΠΠΟΑ μια «κατάσταση εξαίρεσης» ακόμη και από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο της διαδικασίας κρίσεων. Διαδικασία, που η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε (Ν. 4369/16), αλλά για αδιευκρίνιστους λόγους δεν μπορεί να εφαρμόσει! Έτσι και σε αυτό τον οργανισμό (ΠΔ 4/2018) παρακολουθήσαμε το σήριαλ των τοποθετήσεων με Υπουργική Απόφαση, οι οποίες δεν εξασφάλισαν τη θεραπεία των άμεσων κενών και προβλημάτων που είχαν δημιουργηθεί σε υπηρεσιακές μονάδες.

Σε σύνολο 77 τμημάτων συντήρησης στη ΔΣΑΝΜ, στις ΕΦΑ και στις ΥΜΝΤΕ  τοποθετήθηκαν τμηματάρχες μόνο στα 57, αφήνοντας 20 τμήματα ακέφαλα. Στα 57 τμήματα τοποθετήθηκαν, με βάση τον κλάδο,  6 τμηματάρχες του κλάδου ΠΕ Συντηρητών Αρχ/των και Έργων Τέχνης, 36 τμηματάρχες του κλάδου ΤΕ Συντηρητών Αρχ/των και Έργων Τέχνης, 1 τμηματάρχης του κλάδου ΤΕ Εργοδηγών Συντηρητών και 14 τμηματάρχες του κλάδου ΔΕ Συντηρητών Αρχ/των και Έργων Τέχνης. Παρότι επιλέχθηκε σε ορισμένες περιπτώσεις να καλυφθούν κενές θέσεις από το υφιστάμενο προσωπικό με κριτήρια του Υπαλληλικού Κώδικα (άρθρα 84-85), με αποτέλεσμα την τοποθέτηση για πρώτη φορά 6 συναδέλφων ΙΔΑΧ σε θέσεις ευθύνης, για μια ακόμη φορά ήρθε στην επιφάνεια το θέμα της τραγικής και μόνιμης πια υποστελέχωσης των Υπηρεσιών, με κενά ιδιαίτερα σε υπηρεσίες της περιφέρειας, όχι μόνο στα τμήματα συντήρησης αρχαιοτήτων και έργων τέχνης αλλά και στα υπόλοιπα τμήματα: αρχαιολογικά,  έργων και μελετών, διοίκησης, σύγχρονου πολιτισμού κλπ. Όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει, η συνεχιζόμενη υποστελέχωση των υπηρεσιών υποσκάπτει το έργο των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ και οδηγεί στην υποκατάστασή του από ιδιωτικούς φορείς, σωματεία τύπου «Διάζωμα» και εργολαβίες.

Για να επιλυθούν όλα τα παραπάνω προβλήματα διεκδικούμε:

Άμεση ενεργοποίηση της διαδικασίας των κρίσεων για τις θέσεις ευθύνης για την κάλυψη όλων των κενών, με διαφανή, αξιοκρατικό και αδιάβλητο τρόπο, μακριά από τις μεθοδεύσεις της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας.

Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και τα κενά των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ και όχι με το σταγονόμετρο όπως στην πρόσφατη προκήρυξη του ΑΣΕΠ.

Ενίσχυση και αυτάρκεια όλων των υπηρεσιακών μονάδων. Να μην «καλύπτονται» οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες του ΥΠ.ΠΟ.Α. με αναθέσεις σε τρίτους και εργολαβίες.

Άμεση ολοκλήρωση της αναγνώρισης προϋπηρεσίας και όλων των λοιπών προσόντων των ΙΔΑΧ και μονίμων υπαλλήλων που βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα, πριν από την έναρξη οποιασδήποτε διαδικασίας κρίσεων.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: