Αχός βαρύς ακούγεται, πολλά ντουφέκια πέφτουν. Η ΠΟΕ ΥΠΠΟ κάνει πόλεμο με νύφες και μ’ αγγόνια

received_808941535972668Άστραψε και βρόντηξε η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΥΠΠΟ και άρχισε να απειλεί την κυβέρνηση την υπουργό και το Μαξίμου! Μήπως για τους μισθούς μας τους πετσοκομμένους; Μήπως για τις συντάξεις; Μήπως για το χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας; Μήπως για την έμμεση ιδιωτικοποίηση των μνημείων; Μπα… Αυτά είναι κάτι ζητηματάκια που απασχολούν την ΠΟΕ ΥΠΠΟ σε κάτι χλιαρές ανακοινώσεις που βγάζει συνήθως πριν τις απεργίες της ΑΔΕΔΥ. Τις «σκληρές» μορφές πάλης (κάτι αποκλεισμούς στη Μπουμπουλίνας, καταλήψεις, κάτι απειλές τύπου «θα σου κόψω τα πόδια») τις έχουν μόνο για όταν καίγεται η δική τους η γούνα. Άλλο αν το παρουσιάζουν σαν να το κάνουν για… όλους  εμάς!

Να είμαστε, λοιπόν,  ξεκάθαροι: η σημερινή κατάληψη του Ταμείου που εξήγγειλε η ΠΟΕ ΥΠΠΟ δεν έχει καμία σχέση ούτε με τα συμφέροντα των εργαζομένων του Υπουργείου ούτε με τα συμφέροντα των εργαζομένων του Ταμείου.

Να είμαστε ξεκάθαροι ως Ενωτική για το θέμα του ΤΑΥ ΥΠΠΟ, όπως ήμασταν από την αρχή, το μακρινό 2009… Το Ταμείο Αλληλοβοήθειας ιδρύθηκε και λειτουργεί στο όνομα των εργαζομένων του ΥΠΠΟ, όμως, από την ίδρυσή του το 2002 και σε όλη του τη λειτουργία ήταν ένα Ταμείο των συνδικαλιστών της ΠΟΕ ΥΠΠΟ. Εισέπραττε διόλου ευκαταφρόνητα  ποσά από το ΤΑΠΑ στο όνομα όλων μας, αλλά για τη διαχείριση τους δεν μάθαινε ποτέ κανείς μας –κι όποιος ζήταγε να μάθει εισέπραττε εξώδικα και απειλές. Πήρε στη δικαιοδοσία του τον παιδικό σταθμό (τον οποίο, θυμίζουμε, είχε ιδρύσει ο Ενιαίος Σύλλογος πολύ πριν την ίδρυση του ΤΑΥ-ΥΠΠΟ και θα μπορούσε να είχε περάσει από τότε στη δομή του ΥΠΠΟ, και μάλιστα πιο εύκολα από ότι τώρα, αλλά δεν το επέλεξαν…) και στο όνομα του παιδικού σταθμού εισέπραττε χρήματα σχεδόν διπλάσια από τις ανάγκες του. Με αυτά καλύπτονταν πολλά έξοδα των μελών ΔΣ, της ΠΟΕ και κάποιων σωματείων, όπως έχει, άλλωστε, παραδεχτεί η ίδια η ηγεσία της ΠΟΕ ΥΠΠΟ. Ε, άλλο να λέμε ότι καλύπτονται ανάγκες όλων των εργαζομένων κι άλλο να καλύπτονται συγκεκριμένα πράγματα για συγκεκριμένους συνδικαλιστές.

Πρόεδρος του Ταμείου όλα αυτά τα χρόνια (μέχρι το Νοέμβρη 2017) ήταν ο ίδιος: ο Γ. Τσακοπιάκος. Διευθυντής του Ταμείου (μέχρι προχτές) ήταν ο ίδιος: Γ. Βλαντής. Όπως διατυμπανίζουν παντού, «δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από τον διαχειριστικό έλεγχο» που διεξήχθη από το ΓΛΚ για τα έτη 2005-2016. Αφού δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, γιατί δεν δίνουν στη δημοσιότητα το πόρισμα του ελέγχου, όπως τους έχουμε καλέσει να κάνουν; Αφού δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, γιατί η ΠΟΕ ΥΠΠΟ «παίρνει τα όπλα» μία για την αλλαγή του ΔΣ  και μία για την αλλαγή Διευθυντή στο Ταμείο; Στο κάτω κάτω αυτοί που σήμερα παίρνουν τα όπλα δεν ήταν αυτοί που είχαν κανονίσει το ΔΣ και ο Διευθυντής ενός Ταμείου που ονομαστικά (και μόνο) άνηκε στους εργαζόμενους, να τον διορίζει ο εκάστοτε Υπουργός; Ή μήπως η συμφωνία ήταν να διορίζει πάντα τον ίδιο και η συμφωνία κάπου «χάλασε»;

Η ίδια η ΠΟΕ ΥΠΠΟ απαντά και σε αυτό το ερώτημα, διαπιστώνοντας «την πλήρη αθέτηση της συμφωνίας που είχε πραγματοποιήσει με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου». Τι είχαν συμφωνήσει για άλλη μια φορά χωρίς να το πουν στους εργαζόμενους; Θυμίζουμε την ιστορία της απεργίας που εξαγγέλθηκε και δεν έγινε ποτέ…

Χωρίς να ντρέπονται, λένε δημόσια για δεύτερη φορά ότι είχαν «εργασιακή ειρήνη» με την υπουργό κ. Κονιόρδου όσο εκείνη τους υποσχόταν ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στο Ταμείο. Δεν τους αφορούν γενικώς τα θέματα των εργαζομένων του ΥΠΠΟ, τους αφορά κυρίως τι θα γίνει με το Ταμείο «τους». Και βέβαια μπορεί επισήμως η Ομοσπονδία να ισχυρίζεται ότι τη νοιάζει το μέλλον των εργαζομένων του Ταμείου και ο παιδικός σταθμός, αλλά οι πράξεις της δείχνουν ότι ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ Ο ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ. Γιατί αν συμβεί αυτό, θα χαθεί η «δικαιολογία» με την οποία μπορούν να διαχειρίζονται κατά το δοκούν χρήματα του Υπουργείου!

Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο: μετά τις απειλές που εκτόξευσε από το μικρόφωνο (!) κάνοντας την εισήγησή του στο Γενικό Συμβούλιο (εντός πρακτικών!) ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΥΠΠΟ Γ. Παπαγεωργόπουλος, η ΠΟΕ σε ανακοίνωσή της μετά τον σάλο που σηκώθηκε μόλις δημοσιοποιήθηκε το θέμα, είχε το θράσος να ισχυριστεί ότι οι απειλές «θα της κόψω τα πόδια» και «θα της πάρω το κεφάλι» είναι «πολιτικός και συνδικαλιστικός λόγος»! Είχε την αναισχυντία να πει ένα σωρό ψέματα (όπως ότι οι φάκελοι των υπαλλήλων του Ταμείου, που είναι στη διάθεση της εκάστοτε διοίκησης, ζητήθηκαν για «προσωπική χρήση»!). Είχε όμως ακόμη περισσότερο το θράσος να πει ότι « η διοίκηση της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ., στεκόταν και στέκεται πάντα δίπλα στους συναδέλφους που δεχόταν επιθέσεις». Στην πραγματικότητα η διοίκηση της ΠΟΕ ΥΠΠΟ είναι αυτή που προβαίνει πρώτη σε επιθέσεις, όταν κάποιος ή κάποια κάνει ενοχλητικές ερωτήσεις! Οι απειλές που εκτοξεύτηκαν αυτή τη φορα σε μέλος της Αυτόνομης Παρέμβασης είναι η κορυφή του παγόβουνου της απειλητικής, χυδαίας και σεξιστικής συμπεριφοράς που έχουμε ζήσει όλα τα μέλη της Ενωτικής που κατά καιρούς βρεθήκαμε στα συνέδρια ή ως μέλη του ΓΣ της ΠΟΕ ΥΠΠΟ:  έμμεσες απειλές από μικροφώνου, εκτός μικροφώνου «θα δεις πού θα βρεθείς», εξώδικα (όπως αυτό που έλαβαν μέλη της Ενωτικής όταν ζήτησαν τον οικονομικό απολογισμό του προπερασμένου συνεδρίου της ΠΟΕ!) και πάρα πολλά σεξιστικά σχόλια και αντίστοιχες απειλές σε όλες τις γυναίκες συνδικαλίστριες. Προφανώς ούτε φοβηθήκαμε ούτε πρόκειται να φοβηθούμε. Αλλά πάει πολύ να το παίζει και «θιγμένη» η ηγεσία της ΠΟΕ, επειδή αυτή τη φορά δημοσιοποιήθηκαν ευρέως τα «κατορθώματά» της και μπορούν όλοι οι εργαζόμενοι να κρίνουν το ποιον αυτών που παριστάνουν ότι τους εκπροσωπούν.

Δεν ξέρουμε τι όντως έχει σκοπό να κάνει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου (η μέχρι τώρα θητεία της κ. Κονιόρδου έχει εξελιχθεί μάλλον σε απόλυτα φιλική προς κάθε εκδοχή της διατήρησης του status quo του παλιού ΠΑΣΟΚ…). Ξέρουμε όμως τι πρέπει να διεκδικούμε εμείς οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες και από την πολιτική ηγεσία και από τη ΠΟΕ ΥΠΠΟ

Τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων είναι αδιαπραγμάτευτα και θα τα υπερασπιστούμε αταλάντευτα, όπως κάναμε πάντα. Το «δικαίωμα» όμως κάποιων συνδικαλιστών σε κρυφές ατζέντες και υπόγειες διαδρομές είναι κάτι που ποτέ δεν υπερασπιστήκαμε, δεν το υπερασπιζόμαστε και δε θα το υπερασπιστούμε ούτε στο μέλλον.

Ως ΕΑΚ, απαιτούμε από την Κυβέρνηση και την ηγεσία της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ και διεκδικούμε:

Να βρεθεί ένας νόμιμος και διαφανής τρόπος, ώστε το 2,5% των εσόδων του ΤΑΠΑ να χρησιμοποιείται για τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων: βοηθήματα σε έκτακτες περιστάσεις υγείας ή άλλες, βοήθημα παιδικού σταθμού για όλους τους εργαζόμενους πανελλαδικά, κατασκηνώσεις, πολιτιστικές δράσεις και ό,τι άλλο. Ο τρόπος αυτός είναι ζήτημα των ίδιων των εργαζόμενων και θα πρέπει να συζητηθεί ανοιχτά σε συνελεύσεις των σωματείων.

Να περάσει άμεσα ο παιδικός σταθμός και όλο το προσωπικό στο ΥΠΠΟΑ, καθώς το αρμόδιο για τη λειτουργία του σταθμού Τμήμα και οι οργανικές θέσεις των εργαζομένων (που υπάρχουν στον Οργανισμό του 2014 και του 2018), ώστε ο παιδικός σταθμός να μην είναι ξεκρέμαστος, ούτε να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα.

Τέλος, καλούμε τους συναδέλφους να υπερασπιστούμε όλες και όλοι μαζί τα συλλογικά δικαιώματα απέναντι σε κάθε προσπάθεια ενεργοποίησης κοινωνικού κανιβαλισμού με αφορμή το θέμα του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, να αποκρούσουμε κάθε απόπειρα συμψηφισμού ευθυνών και να διεκδικήσουμε μια καθαρή, νόμιμη και διαφανή λύση για το ζήτημα, τέτοια που να κατοχυρώνει τις κατακτήσεις μας ως εργαζόμενων και την αξιοπρέπειά μας ως υπαλλήλων του δημοσίου.

 

 

https://eakyppo.wordpress.com/2017/11/06/%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BB%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%82-%CF%85%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AE%CE%BB%CF%89%CE%BD-%CF%85%CF%80%CE%BF/

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: