Στο μάτι του πολιτιστικού κυκλώνα η Κρήτη: Μπένος και Κονιόρδου στο νησί

 

Την τιμητική της είχε το προηγούμενο διήμερο η Κρήτη που φόρεσε τα καλά της για να υποδεχτεί την υπουργό πολιτισμού Λ. Κονιόρδου, αλλά και τον «φωτεινό της φάρο», τον σκιώδη υπουργό Στ. Μπένο! Διότι, ω τι σύμπτωσις!, και οι δύο βρέθηκαν την ίδια μέρα στον ίδιο τόπο για να προωθήσουν δράσεις πολιτισμού.

 

Την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου ο πρόεδρος του Διαζώματος μίλησε και πάλι με το αγαπημένο του θέμα «Η αξία και η μαγεία των συνεργειών», σε ημερίδα που οργάνωσε ο Δήμος Ηρακλείου, όπου παρουσιάστηκε και η μελέτη «Πρόγραμμα Τουριστικού Μάρκετινγκ για το Ηράκλειο», που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας του Δήμου με το σωματείο Διάζωμα. Το μνημόνιο αυτό, που υπεγράφη προ έτους, προβλέπει μεταξύ άλλων και τη συνεργασία των δύο φορέων ώστε «να επιδιώξουν το σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας Ο.Χ.Ε. [Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση] εντός της γεωγραφικής περιοχής της σημερινής Περιφερειακής  Ενότητας Ηρακλείου, που να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τις προβλεπόμενες στο Σ.Ο.Α.Π. [Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης] αστικές παρεμβάσεις σύνδεσης της Πόλης με την Κνωσσό, και τα έργα αναστήλωσης του θεάτρου και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Γόρτυνας σε ολοκληρωμένο Αρχαιολογικό Πάρκο».

Δύο ημέρες νωρίτερα (24/1/2018), το Διάζωμα ανακοίνωσε την υπογραφή ανάλογου Μνημονίου Συνεργασίας με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με στόχο να επιδιώξουν από κοινού την με τον βέλτιστο τρόπο εφαρμογή του Προγράμματος «Πολιτιστική Διαδρομή Εγνατίας Οδού – Via Egnatia», που έχει σχεδιάσει και εγκρίνει η Περιφέρεια. Και στην περίπτωση αυτή το σωματείο Διάζωμα αναλαμβάνει μελέτες για τη δημιουργία επώνυμου προϊόντος πολιτιστικού τουρισμού, για οργάνωση της συμμετοχής της τοπικής οικονομίας στην Πολιτιστική Διαδρομή, για την «Ψηφιακή Στρατηγική για τον Πολιτισμό, ως οδηγό για τη χρήση των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας στο χώρο του πολιτισμού» κοκ.

Τα ίδια που κάνει δηλαδή εδώ και καιρό με Περιφερειάρχες και Δημάρχους σε όλη τη χώρα υποκαθιστώντας την παρέμβαση και τον σχεδιασμό του ΥΠΠΟΑ για τα έργα ΕΣΠΑ 2014-2020 και κλείνοντας το μάτι σε κάθε λογής τοπικά, και όχι μόνο, οικονομικά συμφέροντα.

Άλλωστε, έχοντας πάρει φόρα, τώρα πια ο κ. Μπένος βγάζει δελτία τύπου, ως φερόμενος «εμπνευστής» και καθοδηγητής των έργων επί θεάτρων σε όλη την επικράτεια, ακόμη και για προγραμματικές συμβάσεις που δεν συμμετέχει το Διάζωμα, αλλά το ΥΠΠΟΑ, όπως λ.χ. για την Προγραμματική Σύμβαση του ΥΠΠΟΑ με τον Δήμο Αγρινίου, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, για το αρχαίο θέατρο Στράτου, στον νομό Αιτωλοακαρνανίας, ή για την αντίστοιχη για την έρευνα στο θέατρο της Αμφίπολης (μεταξύ ΥΠΠΟΑ, Αντιπεριφέρειας Σερρών και Δήμου Αμφίπολης).

Για την τελευταία μάλιστα περίπτωση βγήκε στα ΜΜΕ να πανηγυρίσει για ένα ακόμη δικό του… επίτευγμα!  Και πώς να μην έχει πάρει τέτοια φόρα το ιδιωτικό σωματείο Διάζωμα και ο πρόεδρός του, όταν έχει τις «πλάτες» της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ;

Η υπουργός Πολιτισμού κ. Κονιόρδου, πάντως,  μέλος και η ίδια του Διαζώματος,  βρέθηκε στο Ηράκλειο την ίδια μέρα με τον κ. Μπένο, ξεκινώντας από εκεί την επίσημη τριήμερη περιοδεία της στην Κρήτη.

BA9A5C5CC67892AA69D572E36C95B752

Στα πολλά (γενικά κι αόριστα…) που είχε να πει στις δηλώσεις της από την Κρήτη, η κ. Κονιόρδου μίλησε κι αυτή για πολιτιστικές διαδρομές και αναβάθμιση του… τουριστικού προϊόντος του νησιού, αλλά δεν διευκρίνισε ποιος θα είναι επιτέλους ο φορέας σχεδιασμού όλων αυτών των «αναπτυξιακών» ιδεών που εμπλέκουν μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους: οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ ή η ΜΚΟ Διάζωμα; Ούτε για το πώς σε συστηματικό τρόπο το Διάζωμα εμπλέκεται διαρκώς σε ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του ΥΠΠΟΑ. Αναπάντητα, άλλωστε, παραμένουν από την αρμόδια υπουργό και τα σχετικά ερωτήματα που πρόσφατα έχει διατυπώσει δημόσια και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Κατά τα λοιπά, η επίσκεψη της υπουργού στο νησί δεν έφερε κανένα νέο. Πώς θα μπορούσε άλλωστε αφού δεν υπήρξε καμιά προετοιμασία και σχεδιασμός, σε μια επίσκεψη που, προφανώς, προγραμματίστηκε στο πόδι για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους; Και τι συγκεκριμένο να πει η υπουργός για τα θέματα που της τέθηκαν (αρχ. Μουσεία Αγίου Νικολάου, Χανίων και Ρεθύμνου, Ενετικά Τείχη Ηρακλείου, ένταξη της Σπιναλόγκα στα μνημεία Ουνέσκο κ.α.) όταν, από όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες της κεντρικής υπηρεσίας, επέλεξε να συνοδεύεται μονάχα από την (αναρμόδια για περισσότερα από τα παραπάνω) προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων;

Δε βαριέστε! Τα φλας άστραψαν, οι κάμερες κατέγραψαν, οι βαρύγδουπες κουβέντες του αέρα ειπώθηκαν. Είναι κι ο φημολογούμενος από μήνες ανασχηματισμός που προκαλεί όσο να ναι ένα άγχος… Αφήστε δε που κάποιοι ήδη άρχισαν να γράφουν πως δεν αποκλείεται η υπουργοποίηση του ίδιου του… «απελευθερωτή των μνημείων» Στ. Μπένου! Λέτε να χουμε τίποτα δράματα στο Διάζωμα; Θου Κύριε…

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: