Κάτω τα χέρια σας από το ανθυγιεινό επίδομα!

Με το πολυνομοσχέδιο που φέρνει κυβέρνηση και Τρόικα για ψήφιση τη Δευτέρα 15/1/18, μεταξύ άλλων ρυθμίσεων (ιδιωτικοποίηση ακόμη και του νερού, πλειστηριασμοί από χρέος 500 ευρώ, περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας κλπ)  μπαίνει ξανά το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο στόχαστρο και η καταβολή του τίθεται σε μηδενική βάση. Με βάση το άρθρο 396 (δείτε εδώ) του πολυνομοσχεδίου αντικαθίσταται το άρθρο 18 του νόμου 4354/2015 και συστήνεται 15μελής επιτροπή αρμόδια για την επεξεργασία και υποβολή πρότασης μεταρρύθμισης του καθεστώτος χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Έργο της επιτροπής αποτελεί «ο προσδιορισμός συγκεκριμένων κριτηρίων σχετικά με την έκθεση των εργαζομένων σε σοβαρό κίνδυνο βλάβης της υγείας τους, η μεθοδολογία, ο τρόπος υπολογισμού του ύψους και των κατηγοριών του επιδόματος, καθώς και η υπαγωγή των ειδικοτήτων/κλάδων στα ανώτερα κριτήρια με βάση τα περιγράμματα θέσεων, το βαθμό αλλά και τη συχνότητα έκθεσης στους παράγοντες με τους οποίους συνδέεται το ανθυγιεινό επίδομα.»

Η επιτροπή συγκροτείται μέσα σε 1 μήνα από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και αποτελείται από 4 ιατρούς ΕΣΥ, 2 εκπρόσωπους του Υπουργείου Οικονομικών, 2 εκπρόσωπους του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, 1 εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, 3 εκπρόσωπους του Υπουργείου Εργασίας, 2 επιθεωρητές του ΣΕΠΕ και 1 εκπρόσωπο του Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας. Η επιτροπή θα πρέπει να υποβάλει σχετική γνωμοδότηση και μελέτη μέχρι τις 30/5/2018 και εντός 1 έτους, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, πρέπει να υποβάλει τελική γνωμοδότηση.

Η απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εργασίας και Υγείας για την καταβολή επιδόματος (ύψος, όρους και δικαιούχοι) θα πρέπει να εκδοθεί μέχρι το Φεβρουάριο του 2019, καθώς από την 1/3/2019 καταργείται το σημερινό καθεστώς χορήγησης του επιδόματος. Από την έναρξη ισχύος του άρθρου 396  οι Υπηρεσίες,  εντός 2 μηνών, πρέπει να συμπληρώσουν τα πεδία κλάδος και ειδικότητα στο Μητρώο Ανθρωπινού Δυναμικού του Δημοσίου. Προσοχή, σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του κλάδου και της ειδικότητας, μέσα σε 4 μήνες, αναστέλλεται η καταβολή του επιδόματος. Δηλαδή αν κάποια υπηρεσία, είτε κατά λάθος, είτε επίτηδες δεν απογράψει τους εργαζόμενους εντός 2 μηνών, θα τους κόβεται το ανθυγιεινό! 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, η επανεξέταση των ανθυγιεινών επαγγελμάτων στο Δημόσιο και η εισαγωγή νέων κριτηρίων έχει ως στόχο την μείωση του ύψους του επιδόματος και τον περιορισμό των δικαιούχων κατά 70.000. Πρέπει άμεσα να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι στο ΥΠ.ΠΟ.Α καθώς το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας καταβάλλεται και σε άλλες ειδικότητες στο Υπουργείο μας.

 Όλες και όλοι να συμμετέχουμε μαζικά στην στάση εργασίας που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ

σε όλο το Δημόσιο τη Δευτέρα, 15 Γενάρη, από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου.

 

Όλες και όλοι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας

στις 12:30μμ στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στην πορεία προς τη Βουλή

και στις 6 μμ στην κινητοποίηση στη Βουλή

 

Καμία μείωση ή περικοπή του ανθυγιεινού επιδόματος που ενισχύει το πενιχρό εισόδημά μας και καταδεικνύει την επικίνδυνη και ανθυγιεινή φύση του επαγγέλματός μας. Παλεύουμε για να χαρακτηριστεί το επάγγελμα μας ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό.

Όχι μόνο να μη συρρικνωθεί το ανθυγιεινό επίδομα, αλλά να επεκταθεί και σε άλλες ειδικότητες που σήμερα δεν το παίρνουν (πχ δύτες, αρχαιολόγοι) και στους συμβασιούχους συναδέλφους.

Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση στην Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων

 

Να μην ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο- Αυξήσεις στους Μισθούς και στις Συντάξεις.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: