Μια απεργία που δεν έγινε, το νέο ΔΣ στο ΤΑΠΑ και άλλες… ασύνδετες ιστορίες

Ας βάλουμε στη σειρά κάποια γεγονότα, για να γίνει κατανοητό τι είναι αυτό που εξελίσσεται εδώ και μήνες στο Υπουργείο Πολιτισμού. Για όλα αυτά έχουμε γράψει αναλυτικά και στην ώρα τους, όμως η σύνδεση των (ασύνδετων για όποιον δεν γνωρίζει τα τεκταινόμενα) γεγονότων είναι αυτή που δείχνει τι πραγματικά συμβαίνει στο Υπουργείο Πολιτισμού με την θητεία της Λ. Κονιόρδου.

Επεισόδιο πρώτο: Τον Νοέμβριο 2016 εξαγγέλλεται (και ξεκινά τελικά τον Γενάρη 2017) οικονομικός έλεγχος στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων ΥΠΠΟ (που έχει «ισόβιο» πρόεδρο τον Γ. Τσακοπιάκο, εργατοτεχνίτη και πρόεδρο της ΠΟΕ ΥΠΠΟ ως το 2010), για το χρονικό διάστημα 2005-2016. Επισημαίνουμε ότι το Ταμείο Αλληλοβοήθειας εισπράττει το 2,5% των εσόδων του ΤΑΠΑ, εξ ονόματος των εργαζόμενων του ΥΠΠΟ (δηλαδή όλων μας). Την ίδια στιγμή έχει αρθεί από 31/10/2016 η απόσπασή του συγκεκριμένου υπαλλήλου στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας, αφού το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.)  απεφάνθη ότι είναι παράτυπη. Ο «ισόβιος πρόεδρος» πρέπει να επανέλθει στα καθήκοντά του στο ΥΠΠΟ –όμως δεν το κάνει! (Το παραδέχεται η ίδια η Υπουργός στην ελληνική Βουλή στις 6/7/2017 και ο ίδιος ο Γ. Τσακοπιάκος σε δήλωσή του στην ΕφΣυν στις 16/7/2017).

Επεισόδιο δεύτερο: Τον Νοέμβριο 2016 εξαρθρώνεται κύκλωμα που τύπωνε πλαστά εισιτήρια των λεωφορείων της Αθήνας (ΟΑΣΑ) με αποτέλεσμα ζημιά στα έσοδα του Οργανισμού που πιθανόν να ξεπερνούν τα 10 εκ. ευρώ. Οι «γνώστες» των καταστάσεων στο ΥΠΠΟ τότε πρόσεξαν μια λεπτομέρεια: το τυπογραφείο που τύπωνε τα πλαστά εισιτήρια του ΟΑΣΑ ήταν το ίδιο με το τυπογραφείο που τύπωνε εισιτήρια αρχαιολογικών χώρων για λογαριασμό του ΤΑΠΑ για κάμποσα χρόνια! Έγκυρες πληροφορίες λένε ότι ξεκινά έλεγχος για το ενδεχόμενο να υπήρχαν πλαστές παρτίδες εισιτηρίων και στους αρχαιολογικούς χώρους… (βέβαια τέτοιου είδους  κυκλώματα στήνονται πάντα άνωθεν και όχι από τον κάθε μεμονωμένο υπάλληλο, ας το έχουμε κι αυτό στο νου μας).

 

Επεισόδιο τρίτο: Στις 26 Ιουλίου 2017 η ΠΟΕ-ΥΠΠΟ εξαγγέλλει 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση με κλείσιμο Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων, για το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Ιουλίου 2017, στο νομό Αττικής. Ενώ υποτίθεται ότι προετοιμάζει πανελλαδική κινητοποίηση με κλείσιμο της Ακρόπολης, διαμηνύοντας ότι «ο κόμπος έφτασε στο χτένι», το ίδιο απόγευμα μετά από συνάντηση της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ με την Υπουργό, η απεργία αναστέλλεται! Απορεί κανείς ποια ακριβώς από τα αιτήματα των εργαζόμενων ικανοποιήθηκαν: ούτε για τους μισθούς μας έγινε κάτι, ούτε για τα οδοιπορικά, ούτε για τις μόνιμες προσλήψεις που αναμένονται από το 2016, ούτε για τη λειτουργία των υπηρεσιών. Τι άραγε συνέβη; Ποια ήταν -τελικά- τα πραγματικά ζητούμενα της απεργίας;

Επεισόδιο τέταρτο: Λίγες μέρες μετά την 48ωρη απεργία που δεν έγινε, υπογράφεται η απόσπαση του Γ. Τσακοπιάκου στο Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ, όπως το ζητούσε από τότε που είχε αρθεί η απόσπασή του. Δέκα μέρες μετά από την απεργία που δεν έγινε, μέσα στον Αύγουστο (που «δεν έχει ειδήσεις»), αντικαθίσταται το Δ.Σ.* του Τ.Α.Π.Α. με άλλο Δ.Σ., που αποτελείται στην πλειοψηφία του (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) από πρόσωπα εμπιστοσύνης της παλιάς, γνωστής, πασοκικής διοίκησης του Υπουργείου ή/και μέλη του Διαζώματος. Να επισημάνουμε ότι το νέο Δ.Σ. του Τ.Α.Π.Α. θα κληθεί να δώσει στοιχεία ή/και να συνεργαστεί για τις δύο έρευνες που, όπως αναφέραμε, βρίσκονται σε εξέλιξη. Πόσο στοίχημα βάζετε ότι η ΠΟΕ ΥΠΠΟ για πολύ καιρό δεν θα ξανααπειλήσει να «κλείσει» την Ακρόπολη και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο –ούτε και θα μιλήσει για τις μειώσεις των μισθών όλων μας που συνεχίζονται μέσα στο 2017;

Να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους; Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται σαφές ότι στο Υπουργείο Πολιτισμού αυτοί που κάνουν κουμάντο είναι: ο Σταύρος Μπένος και η «παρέα» του Διαζώματος, μαζί με όλο το «παλιό ΠΑΣΟΚ τ’ορθόδοξο» του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και με όποιον περάσει από τη Μπουμπουλίνας δηλώνοντας «χορηγός» ή «επενδυτής», ακόμη κι αν είναι απλώς… ιδιοκτήτης καντίνας στα Ιόνια (η υπόθεση του Μνημονίου στο Ελληνικό-Άγιο Κοσμά είναι εντελώς χαρακτηριστική, αλλά υπάρχουν και πιο «ευτελείς»). Τα στημένα δημοσιεύματα από μίντια και δημοσιογράφους που έχουν άμεση σχέση (και εξάρτηση) με αυτές τις «παρέες» πάντα είναι ιδιαιτέρως διαφωτιστικά για τα θέματα αυτά.

Αυτή λοιπόν είναι η «πάταξη της διαπλοκής» στα χρόνια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: μνημόνια και νέες μειώσεις μισθών για όλους εμάς και «ειδική μεταχείριση» για κάποιους συγκεκριμένους, οι οποίοι ήδη καλοπερνάνε. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια, κι ας βγαίνουν διάφοροι συριζαίοι δεξιά κι αριστερά να ξεσπαθώνουν ή να διαμαρτύρονται γιατί δήθεν όλα αυτά «δεν τους εκφράζουν». Φαίνεται ότι από το «παλιό ΠΑΣΟΚ τ’ορθόδοξο» δε πήραν μόνο τα στελέχη αλλά και τα χούγια, όπως τους αιωνίως «διαφωνούντες» που όμως μια χαρά έχουν δεθεί με τις καρέκλες τους και μπορούν αενάως να παραμένουν διαφωνώντας…

Πολύ πριν λοιπόν ο Α. Τσίπρας αποφασίσει να… διεκδικήσει ότι είναι συνεχιστής του ΠΑΣΟΚ (με άρθρο του σε κυριακάτικη εφημερίδα στις 3/9), η -άλλοτε προερχόμενη από το χώρο των Οικολόγων Πράσινων- Λ. Κονιόρδου είχε ανοίξει διάπλατα αυτόν τον δρόμο. Αν δεν θυμούνται βέβαια αυτοί πού ακριβώς οδηγεί αυτή η διαδρομή (η κατρακύλα για την ακρίβεια), δεν πειράζει, θυμόμαστε όλοι και όλες οι υπόλοιποι-ες.

——

*Μια αναγκαία σημείωση

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση δεν είδε ποτέ θετικά την τοποθέτηση της πρώην υπεύθυνης του (ιδιωτικού) Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς Α. Λούβη ως προέδρου του Δ.Σ. του Τ.Α.Π.Α. Ειδικά μάλιστα όταν αυτή συνοδεύτηκε από τις γνωστές δηλώσεις για τους «πετυχημένους μάνατζερς του ιδιωτικού τομέα που θα έρθουν να σώσουν το δημόσιο», και μάλιστα από έναν υπουργό (Ν. Ξυδάκη) που το 2015 έλεγε ότι είναι «αντιμνημονιακός» και «αριστερός». Στην πορεία, φάνηκε ότι η δυσπιστία μας ήταν εντελώς δικαιολογημένη: το Τ.Α.Π.Α. από «κουμπαράς» του ΥΠ.ΠΟ.Α. –που συλλέγει τα κέρδη από τους αρχαιολογικούς χώρους για να τα αναδιανείμει σε όλους τους χώρους, φροντίζοντας για την εύρυθμη λειτουργία τους- άρχισε να αντιμετωπίζεται ως «μαγαζάκι» που πρέπει να λειτουργεί για τον εαυτό του, σαν να μην υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι, Μουσεία, Εφορείες Αρχαιοτήτων. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση και η απαράδεκτη καθυστέρηση στην καταβολή λειτουργικών εξόδων στις Εφορείες Αρχαιοτήτων και τα Μουσεία της χώρας. Χαρακτηριστική ήταν η άρνηση της Α. Λούβη προσωπικά να προσλάβει το Τ.Α.Π.Α. πρώην εργαζόμενους στον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας (Ο.Δ.Ι.Ε.), οι οποίοι -παρότι προβλεπόταν με νόμο- βρέθηκαν να είναι επί μήνες άνεργοι εξαιτίας αυτής της άρνησης. Χαρακτηριστικό είναι ότι, πριν από λίγες μέρες (1/9/2017), έκαναν διαμαρτυρία 200 συμβασιούχοι εργαζόμενοι του Τ.Α.Π.Α., καθώς είναι απλήρωτοι από τότε που προσλήφθηκαν (!!). Η λογική αυτή φάνηκε ακόμη πιο έντονα και στο θέμα του νέου Οργανισμού του Τ.Α.Π.Α. που ενώ είναι αναγκαίος (ο προηγούμενος είναι του 1977!) και ενώ ξεκίνησε με τη συνεργασία των εργαζόμενων, εν συνεχεία έγινε όχημα για να προωθηθούν λογικές ειδικών λογαριασμών, ιδιωτικοποιημένης λειτουργίας κλπ. Όλα τα παραπάνω μετά την πικρή εμπειρία της μαύρης τρύπας του Ο.Π.Ε.Π., ξέρουμε πάρα πολύ καλά πού οδηγούν.

Το να είμαστε απέναντι στη Α. Λούβη και τις αντεργατικές της πολιτικές, δεν μας εμποδίζει, ωστόσο, να διαπιστώσουμε ότι η αιφνιδιαστική αλλαγή του Δ.Σ. του Τ.Α.Π.Α από την υπουργό δεν σχετίζεται με όλα τα παραπάνω. Δεν σχετίζεται δηλαδή με την καλύτερη πορεία του Τ.Α.ΠΑ. ή με την προσπάθεια αύξησης των εσόδων προς όφελος των μνημείων. Την ίδια πορεία απαξίωσης και ιδιωτικοποίησης του Τ.Α.Π.Α., που ακολουθούν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις, ακολουθεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μόνο που, επιπλέον, η Λ. Κονιόρδου δίνει εγγυήσεις και στα διαχρονικά «εσωτερικά κέντρα εξουσίας» του ΥΠ.ΠΟ.Α. ότι τίποτα δεν θα διαταράξει την ησυχία τους. Ε, ας μην το διαφημίζουν και διάφοροι καλοθελητές ως «νίκη» των εργαζόμενων. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμιά σχέση με τα κέντρα αυτά και τις επιδιώξεις τους…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: