Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και οι συμβασιούχοι σκουπιδιάρηδες – τα παραλειπόμενα μιας ανακοίνωσης συμπαράστασης

symvasiouxoi-poe-ota

«Είμαστε στο πλευρό των εργαζόμενων. Το πρόβλημα μας αφορά όλους. Στο Υπουργείο Πολιτισμού το γνωρίζουμε καλά το θέμα αυτό. Το γνωρίζουμε καλά γιατί οι μισοί εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟ είναι αορίστου χρόνου, μετά από χρόνια ταλαιπωρίας, απληρωσιάς, εναλλαγής εργασίας/ανεργίας, φόβου και αγωνίας, με κάθε μορφής ελαστικές σχέσεις εργασίας. Το γνωρίζουμε καλά γιατί και σήμερα χιλιάδες είναι που δουλεύουν στα σκάμματα, στα γραφεία, στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με ΕΣΠΑ, με προγράμματα “κοινωφελούς εργασίας”. Την ίδια στιγμή που οι υπηρεσίες αδειάζουν από προσωπικό και δεν γίνονται προσλήψεις.

(…)
Διεκδικούμε μόνιμες προσλήψεις στο δημόσιο για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες: να γίνουν αορίστου χρόνου οι συμβασιούχοι των ΟΤΑ και του λοιπού Δημοσίου, να πάψουν να καλύπτονται με συμβασιούχους οι πάγιες ανάγκες του Δημοσίου, να καταργηθεί το 24μηνο του ΠΔ 164/2004. Για το ΥΠΠΟ: να προσληφθούν άμεσα οι εργαζόμενοι με αποφάσεις δικαστηρίων και όσοι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, να προχωρήσουν άμεσα οι διαγωνισμοί για τους 33 μόνιμους αρχαιολόγους και τους 200 αρχαιοφύλακες».

 

Αυτά έγραφε, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση συμπαράστασης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) στον αγώνα των συμβασιούχων εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων όλης της χώρας. http://www.sea.org.gr/details.php?id=657 Η ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά από πρόταση της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης (ΕΑΚ), καλούσε επίσης σε συμμετοχή στην παναττική στάση εργασίας που είχε  ήδη προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017, ημέρα που η ΠΟΕ ΟΤΑ, η Ομοσπονδία των εργαζομένων στους Δήμους, είχε προγραμματίσει 24ωρη πανελλαδική απεργία και απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα. Για την ημέρα εκείνη, δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία και ομοσπονδίες του δημοσίου, πήραν ανάλογες αποφάσεις συμπαράστασης και συμμετοχής.

Η ΕΑΚ θεώρησε αυτονόητο πως πρέπει να εκφραστεί όσο γίνεται ευρύτερα η συμπαράσταση των εργαζομένων από όλους τους εργασιακούς χώρους και κλάδους προς τους αγωνιζόμενους συμβασιούχους των ΟΤΑ, όχι μόνο ως πράξη αλληλεγγύης αλλά γιατί τα ζητήματα που έθεσαν οι κινητοποιήσεις τους σχετίζονται με ευρύτερα ζητήματα της λεγόμενης «αναδιάρθρωσης» στο δημόσιο, ζητήματα που απασχολούν και τους εργαζόμενους στο ΥΠΠΟ.

«Οι άνθρωποι που μαζεύουν τα σκουπίδια μας ξεσηκώνονται. Και διεκδικούν το αυτονόητα: μόνιμη και σταθερή εργασία! (…) Είμαστε μαζί με τους αγωνιζόμενους συμβασιούχους των Δήμων! Γιατί ο αγώνας τους είναι δίκαιος και πρέπει να νικήσει! (…) Η κυβέρνηση, η ΕΕ, τα νεοφιλελεύθερα τρωκτικά και η δικαιοσύνη τους δε θέλουν τους συμβασιούχους στην καθαριότητα. Προτιμούν τους χρυσοπληρωμένους εργολάβους και τους εργαζόμενους/σκλάβους! (…) Στα σχέδιά τους δεν υπάρχει η μόνιμη εργασία, αλλά η ανακυκλούμενη ανεργία. Οι ζωές των ανθρώπων δεν χωράνε στους υπολογισμούς τους», σημειώναμε χωρίς περιστροφές στην σχετική μας ανακοίνωση με τίτλο «Τέρμα πια στην κοροϊδία – μόνιμη και σταθερή για όλους εργασία!»

Ωστόσο, η απόφαση του ΔΣ του ΣΕΑ ελήφθη με οριακή πλειοψηφία, καθώς το κείμενο υπερψήφισαν, εκτός από την ΕΑΚ, μόνο η Αυτόνομη Παρέμβαση και η ΔΑΣ.

 Η ΕΣΔΑ αποφάσισε να μην ψηφίσει το κείμενο, θεωρώντας πως «η διαιώνιση του καθεστώτος εργασίας στο Δημόσιο με σχέση ΙΔΑΧ δεν λύνει το πρόβλημα εξυπηρέτησης των πάγιων και διαρκών αναγκών, αλλά το επιτείνει. Μάλιστα, οι υποσχέσεις  για μετατροπή των ΙΔΟΧ σε ΙΔΑΧ από όλες τις κυβερνήσεις καλλιεργεί τις πελατειακές σχέσεις μεταξύ πολιτικών και πολιτών. Επιμένουμε», συνέχισαν, «ότι μόνη λύση είναι η θεσμοθέτηση ενός ενιαίου και τακτού τρόπου πρόσληψης, όπως παγίως ζητούμε και για την Α.Υ.» Ουδείς διαφωνεί με την άποψη αυτή! Γι’ αυτό, άλλωστε, και το προτεινόμενο από την ΕΑΚ κείμενο δήλωνε σαφώς πως: «Διεκδικούμε μόνιμες προσλήψεις στο δημόσιο για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες (…) να πάψουν να καλύπτονται με συμβασιούχους οι πάγιες ανάγκες του Δημοσίου». Τι θα γίνει όμως με τους χιλιάδες εργαζόμενους με κάθε λογής ανανεούμενες συμβάσεις που συνεχίζουν να καλύπτουν πάγιες ανάγκες; Ποια είναι η «λύση» για αυτούς; Ή δεν μας νοιάζει το ζήτημα των ίδιων των εργαζομένων και ενδιαφερόμαστε μόνο για την «εξυπηρέτηση των πάγιων αναγκών»; Σαν πολύ γρήγορα δε λησμόνησαν κάποιοι σημερινοί ΙΔΑΧ συνάδελφοι τις δικές τους εργασιακές διαδρομές και τους αγώνες μας για να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι στο ΥΠΠΟ;

 Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά με μεγαλύτερη ακόμη σαφήνεια, κινήθηκαν οι σύμβουλοι της Συνεργασίας Αρχαιολόγων: «Δεν συμφωνούμε στο να λάβει θέση ο ΣΕΑ για το θέμα των συμβασιούχων ΟΤΑ. Όπως ξέρουμε όλοι, το θέμα της μετατροπής των συμβάσεων είναι ευρύ και σύνθετο, ενώ σαφώς άπτεται και θεμάτων εφαρμογής και υπέρβασης διατάξεων του Συντάγματος. Άλλωστε δεν συνιστά εφαρμογή ή θέσπιση μιας πρακτικής τακτικών προσλήψεων στο δημόσιο μέσω συγκεκριμένων διαδικασιών για την ορθολογική και αξιοκρατική αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων». Κι εδώ κουβέντα για τους ελαστικά εργαζόμενους και τον αγώνα τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά! Τα «χρόνια προβλήματα» είναι αυτά των υπηρεσιών και όχι των εργαζομένων… Πού να παίρνουμε θέση τώρα για ένα «ευρύ και σύνθετο» θέμα που άπτεται και του Συντάγματος; Άσε καλύτερα…

Να λοιπόν που δε χρειάζεται να πρόσκειται κάποιος πολιτικά στο κυβερνών κόμμα για να ασκεί κυβερνητικό συνδικαλισμό! Αρκεί να έχει πλήρως ενσωματώσει τη διαχρονικά κυρίαρχη αντίληψη του ίδιου του κυβερνητισμού…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: