Για την εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Πανελλήνιου Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων Πτυχιούχων Ανωτάτων Σχολών Υπουργείου Πολιτισμού (5-7-2017)

images-1

Συναδέλφισσες συνάδελφοι,

ΑΛΗΣΜΟΝΩ ΚΑΙ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΘΥΜΙΟΥΜΑΙ ΚΑΙ ΛΥΠΙΟΥΜΑΙ ……

Με αφορμή την επικείμενη εκλογοαπολογιστική ΓΣ και τις εκλογές του Συλλόγου, θα θέλαμε   πρώτα απ΄ όλα να πάρουμε ως συλλογικότητα την ευθύνη

 • τόσο για την ουσιαστική και μαχητική λειτουργία του Συλλόγου κατά την περίοδο 4-2013 έως 6-2014 που έβγαλε τον Σύλλογο από την πλήρη ανυπαρξία και αποτυπώνεται στην ιστοσελίδα του Συλλόγου http://pspedioik.blogspot.gr (μάχη ενάντια στις διαθεσιμότητες-απολύσεις, μάχη ενάντια στην αξιολόγηση https://www.youtube.com/channel/UCkgOEWk6Dol94DrKhEUnsHg,πρόταση καταστατικών αλλαγών για διεύρυνση του Συλλόγου http://pspedioik.blogspot.gr/2014/04/blog-posthtml, μάχη για να σταματήσουν οι έλεγχοι του ΣΕΕΔΔ στους ΙΔΑΧ συναδέλφους μας).
 • όσο και για την αδρανοποίηση του Συλλόγου μετά την παραίτηση της Γραμματέως Κατερίνας Λογοθέτη (Αυτόνομη Παρέμβαση) και της Προέδρου του Συλλόγου Όλγας Ζαφείρη (ΕΑΚ) λόγω εγκυμοσύνης. Αδρανοποίηση που μας θλίβει και οφείλεται σε αδυναμίες ατομικές και συλλογικές που δεν επέτρεψαν να συνεχίσουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε το 2013.

Θέτουμε την υποψηφιότητα της ΕΑΚ στις εκλογές του Συλλόγου

γιατί συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τον ανεξάρτητο μαχόμενο συνδικαλισμό  που αντιστέκεται

 • στις πολιτικές των μνημονίων και τις συνέπειές τους
 • στις πολιτικές υπαγωγής του δημόσιου τομέα στα συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα και στο ευέλικτο επιτελικό κράτος που τα υπηρετεί και σε αυτό το πλαίσιο υπερασπίζουμε τον πολιτισμό ως δημόσιο αγαθό κι αρνούμαστε την υπαγωγή του σε λογικές ανταποδοτικότητας
 • στην περαιτέρω φτωχοποίησή μας και στην αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και των εναπομεινουσών κοινωνικών παροχών
 • στο νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό που υπηρετεί αυτές τις πολιτικές και
 • στον παλιό κυβερνητικό συνδικαλισμό των πελατειακών σχέσεων και της ανάθεσης που καμώνεται πως συγκρούεται με την πολιτική που εφαρμόζεται προς άγρα ψήφων και μικροεξουσίας.

Γιατί πιστεύουμε ότι είναι υποχρέωσή μας να εκφράσουμε όλα τα παραπάνω  και στο Σύλλογό μας.

Και για ένα ακόμη λόγο: για να δώσουμε την ευκαιρία στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να μας κρίνουν για όσα κάναμε και για όσα δεν κάναμε, καθ’ ότι πιστεύουμε ότι οι συνάδελφοι-ισσες έχουν μνήμη και κρίση, θυμούνται την περίοδο του Συλλόγου και πριν από το 2013, όπως επίσης γνωρίζουν καλά πως εμείς δεν είμαστε επαγγελματίες συνδικαλιστές-τριες, δε συνδέουμε τη συνδικαλιστική δράση μας με άλλες στοχεύσεις και δεν “παντρευόμαστε καρέκλες”.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΒΑΦΤΙΖΕΙ ΤΟ ΨΑΡΙ ΚΡΕΑΣ;

Θα θέλαμε να απευθύνουμε ορισμένα ερωτήματα στην “προσωρινή διοικούσα επιτροπή” του Συλλόγου: 

 • γιατί, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη συνεννοήσεις για τον ορισμό προσωρινής διοικούσας επιτροπής του Συλλόγου με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων που είχαν εκλέξει στο ΔΣ οι συνάδελφοι-ισσες στις προηγούμενες εκλογές, η ΠΑΣΚΕ ΥΠΠΟΑ (ακολούθως ΕΑΣΚΕ στη συνέχεια Πρωτοπορία και τώρα ενδυόμενη το μανδύα της ανεξάρτητης παράταξης) επέμενε να λάβει στην προσωρινή διοικούσα επιτροπή τη θέση του Προέδρου και τελικά προχώρησε στη διαδικασία ορισμού προσωρινής διοικούσας επιτροπής χωρίς τη συμμετοχή και εν αγνοία των άλλων παρατάξεων;
 • γιατί, ενώ η προσωρινή διοικούσα επιτροπή είχε παραλάβει το μεγαλύτερο μέρος του αρχείου του Συλλόγου από το προηγούμενο ΔΣ και είχε ενημερωθεί ότι το βιβλίο των πρακτικών είχε συναδέλφισσα που για πολύ σοβαρούς προσωπικούς λόγους βρισκόταν στην επαρχία με άδεια άνευ αποδοχών, (η οποία θα ερχόταν στην Αθήνα και θα παρέδιδε τα πρακτικά), προχώρησε ένα μήνα μετά σε εξώδικο προς τη συναδέλφισσα ζητώντας τα πρακτικά;
 • γιατί, ενώ είχε ενημερωθεί ότι η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2013 και 2014 είχε γίνει από τον προσωπικό κωδικό του taxis net της πρώην Προέδρου του Συλλόγου (νόμιμη και δόκιμη πρακτική που ακολουθείται από συλλόγους ακόμη και από εφορείες αρχαιοτήτων), απέστειλε εξώδικο ένα μήνα μετά διατυπώνοντας σε αυτό ανυπόστατες αιτιάσεις, όπως ότι η συνάδελφος “αρνείται να παραδώσει τους κωδικούς, όπως έχει υποχρέωση παρά τις επανειλημμένες προφορικές οχλήσεις μας” ή ότι “η φορολογική δήλωση 2014 δεν έχει υποβληθεί”;

Από πλευράς μας θέλουμε να εκφράσουμε τη λύπη μας για τη συμπεριφορά των συναδέλφων που επιμένουν να δημιουργούν εντυπώσεις με ανυπόστατες κατηγορίες και να δυναμιτίζουν το κλίμα ενότητας και συνεργασίας που πρέπει να υπάρχει σε κάθε Σύλλογο αυτή την περίοδο.

Η περίοδος που συνάδελφοι και συναδέλφισσες “επικοινωνούν” μέσω εξώδικων χρειάζεται να τελειώσει. Τέτοιες πρακτικές και ήθη (πρωτοφανέρωτα για τα δεδομένα του συνδικαλιστικού κινήματος του ΥΠΠΟΑ) δε μας αντιστοιχούν. 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠΠΟΑ: ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ; 

Ο Σύλλογος είναι αλήθεια ότι για πολλά χρόνια υπολειτουργούσε (Πρόεδροι–Δ/ντές, περιορισμένη συμμετοχή στις ΓΣ ιδιαίτερα από επαρχία, διεκδίκηση κλαδικών αιτημάτων χωρίς επιτυχία). Υπήρξαν συγκεκριμένα διαστήματα που το ΔΣ το πάλευε χωρίς όμως να κερδηθούν κλαδικά αιτήματα (επίδομα, επιδημία κλπ), γεγονός που δείχνει τα όρια παρέμβασής του. Οι πιο φωτεινές περίοδοι ήταν όταν έδινε μάχες σε συνεργασία με άλλους Συλλόγους του ΥΠΠΟΑ ενάντια σε διαθεσιμότητες, απολύσεις, αξιολόγηση, Οργανισμούς που διαμορφώνονταν απουσία των εργαζόμενων στο ΥΠΠΟΑ, ελέγχους ΣΕΕΔΔ για αορίστου χρόνου συναδέλφους και για τις προσλήψεις των 187 συναδέλφων που εκκρεμούσαν από το 2010.

Το επόμενο διάστημα πιστεύουμε ότι ο Σύλλογος  χρειάζεται να παρέμβει για τα εξής θέματα:

Μπορείτε να διαβάσετε την άποψη της ΕΑΚ στους ακόλουθους συνδέσμους:

Αξιολόγηση; ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ! Ακυρώνουμε την αξιολόγηση στην πράξη!

Οργανισμός ΥΠΠΟΑ: το ψέμα του διαλόγου που δεν έγινε…

Νέος Οργανισμός ΥΠΠΟΑ: Ώδινεν όρος και εγένετο… patchwork!

Για το Ταμείο Αλληλο-Βοήθειά(ς) μας!

Κατασκηνώσεις-παιδικός σταθμός: τα δικαιώματα των συναδέλφων είναι αδιαπραγμάτευτα!

Οι υπηρεσίες δεν είναι τσιφλίκια

Ειδικό επίδομα για τους αποσπασμένους στις Ειδικές Υπηρεσίες του ΕΣΠΑ: Το ενιαίο μισθολόγιο αποδεικνύεται λιγότερο… ενιαίο

Ο «αναγκαίος» κ. Μπένος και το ΔΙΑΖΩΜΑ. Μια οφειλόμενη απάντηση και μερικά νέα ερωτήματα

Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού: θυσιάζονται και οι αρχαιότητες για την ολοκλήρωση ενός εγκλήματος

Ο σύγχρονος πολιτισμός, τα ιδιωτικά συμφέροντα και ο Ενιαίος Σύλλογος Αττικής, Στερεάς και Νήσων

Συμπαράσταση στην απεργία των συμβασιούχων συναδέλφων μας

Διεκδικούμε συλλογικά:

 • ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ. Να καταργηθεί ο Ν. 4024/11. Όχι στο (κατ’ όνομα) ενιαίο μισθολόγιο – φτωχολόγιο! Να μπορούμε επιτέλους να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας.
 • ΙΣΟΤΙΜΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΟΛΩΝ Μία ενιαία σχέση εργασίας για όλους με τη μονιμοποίηση των συναδέλφων αορίστου χρόνου.
 • ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Να σταματήσει η κάλυψη των πάγιων αναγκών με ωρομίσθιο προσωπικό και με αδιαφανείς προσλήψεις από διάφορους αναδόχους με μισθούς πείνας. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με ενιαίο, αδιάβλητο σύστημα (ΑΣΕΠ), τουλάχιστον κάθε 2 χρόνια.

Είμαστε πλάι στους αγωνιζόμενους συμβασιούχους των Δήμων!«Τέρμα πια στην κοροϊδία – μόνιμη και σταθερή για όλους εργασία!» Γιατί καταλαβαίνουμε καλά πως ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας. Αγώνας για μόνιμη και σταθερή εργασία, για να σταματήσει κάθε μορφή ελαστικής εργασίας παντού, για καλύτερη ποιότητα εργασίας και παρεχόμενης υπηρεσίας, για να παραμείνουν δημόσιοι τομείς εργασίας που ορέγονται κάθε λογής ιδιώτες.

 • ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ, ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ. Να εφαρμοστούν οι διατάξεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, που προβλέπουν διαφανή τρόπο μεταθέσεων, με κατάρτιση ετήσιου πίνακα μεταθετέων, με βάση τα μόρια της προϋπηρεσίας, της οικογενειακής κατάστασης, της παραμονής σε επαρχία/παραμεθόριο κ.λπ., προαγωγές με διαφανείς διαδικασίες κι όχι αναθέσεις ημετέρων.
 • ΕΠΑΡΚΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΥΠΠΟΑ, γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον τακτικό προϋπολογισμό, ουσιαστική και ισότιμη συνεργασία όλων των ειδικοτήτων για την προστασία και ανάδειξη των αρχαίων και σύγχρονων μνημείων και την καθολικής πρόσβαση όλων των εργαζομένων στο ΥΠΠΟΑ και των πολιτών στο νεότερο και σύγχρονο πολιτισμό και στην πολιτιστική κληρονομιά
 • Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ. Όχι στην υποχρηματοδότησή του – αρνούμαστε την κυριαρχία ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων, «χορηγών», «μεσαζόντων» και ιδιωτικών Ιδρυμάτων στο πολιτιστικό έργο.
 • ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ στο βωμό των fast track έργων και των κάθε είδους επενδύσεων. Όχι στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας από το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Κοινός αγώνας ενάντια στην εκποίηση της δημόσιας γης, του νερού, της ενέργειας, του φυσικού, πολιτιστικού περιβάλλοντος. Η ακίνητη περιουσία του ΥΠΠΟΑ να μείνει δημόσια για τις ανάγκες του πολιτισμού.

 

 Το βασικό για τη λειτουργία κάθε Συλλόγου πιστεύουμε πως είναι η υπέρβαση της λογικής της ανάθεσης. Δεν περιμένουμε τίποτα από τους συνδικαλιστές, τους πολιτικούς ή άλλους “προστάτες”. Παίρνουμε την υπόθεση των δικαιωμάτων και διεκδικήσεων στα χέρια μας!!

Στις 5 Ιούλη  στηρίζουμε το ψηφοδέλτιο της ΕΑΚ

                                                                                   

          Υποψήφιοι για ΔΣ και ΠΟΕΥΠΠΟ

Ζαφείρη Όλγα του Δημητρίου, Δ/νση Ανάπτυξης Σύγχρονης Δημιουργίας

Κουτσή Αναστασία του Δημητρίου, Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιώς και Νήσων

Μαρτσάκης Βασίλειος του Γεωργίου, Δ/νση Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης

Μπάλλας Δημήτριος του Χριστόδουλου, Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας

Χρήστου Ζωή του Αποστόλου, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας

Υποψήφια για Ε.Ε.και ΠΟΕΥΠΠΟ

Χριστάκη Ελευθερία του Χρήστου, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: