Συνέλευση πρωτοβάθμιου συλλόγου ή πασαρέλα της ΠΟΕ ΥΠΠΟ;

 

Τόσο στη συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων (24/5) όσο και στην συνέλευση του Συλλόγου Κλάδων ΔΕ (26/5), μεγάλο μέρος του χρόνου καταναλώθηκε στις τοποθετήσεις και τη θεματολογία που αποφάσισε η ΠΟΕ ΥΠΠΟ ξαφνικά ότι είναι μείζον: το θέμα του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, και κυρίως ο έλεγχος που διεξάγεται για αυτό, αλλά και η ερώτηση 29 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα.

Όπως είπαμε και στη Συνέλευση του Ενιαίου, κάθε συζήτηση για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας που γίνεται -επιτέλους- μπροστά στους συναδέλφους είναι καλοδεχούμενη. Άλλωστε, το Ταμείο Αλληλοβοήθειας υπάρχει (και χρηματοδοτείται) στο όνομα όλων των εργαζόμενων του ΥΠΠΟΑ και για χάρη των εργαζόμενων του ΥΠΠΟΑ. Γι’ αυτό και τα θέματα του Ταμείου, ο παιδικός, οι εργαζόμενοι, τα χρήματα, οι προτεραιότητες στην διαχείριση, το ΔΣ, είναι ζητήματα για τα οποία κανονικά πρέπει να δίνεται λόγος σε όλες τις συνελεύσεις πρωτοβάθμιων σωματείων και να καλούνται οι συνάδελφοι να πουν τη γνώμη τους- κι αυτό ζητάμε με τις απανωτές ανακοινώσεις μας το τελευταίο διάστημα. Μόνο που δεν έγινε ακριβώς αυτό…

– Το Ταμείο θυμούνται ότι είναι των εργαζομένων μόνο όταν συμβαίνει κάτι που ενοχλεί τους συνδικαλιστές. Όπως τώρα, με τον έλεγχο της Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων. Θυμίζουμε ότι όταν πρωτοτέθηκε το θέμα του επερχόμενου (τότε) οικονομικού ελέγχου, η ΠΟΕ ΥΠΠΟ είχε πει ότι «δεν θα αφήσει τον ελεγκτή/ελέγκτρια να πατήσει το πόδι του» στο Ταμείο. Ευτυχώς αργότερα επικράτησε η λογική και από ό,τι ακούσαμε από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας στην Συνέλευση, ο έλεγχος έχει ξεκινήσει και το Ταμείο δίνει όλα τα στοιχεία που του ζητάνε.

– Τότε πού είναι το θέμα; Tα θέματα είναι πολλά και ξεκινούν από τη νομική μορφή του Ταμείου Αλληλοβοήθειας -που συμπαρασύρει και όλα τα άλλα. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας επανέλαβε πολλές φορές ότι «το ταμείο είναι νομικό πρόσωπο» και βάσισε την επιχειρηματολογία του πάνω σε αυτό το δεδομένο. Μόνο που δεν είναι καθόλου έτσι! Το Ταμείο, με βάση την ιδρυτική ΚΥΑ δεν είναι ούτε ΝΠΔΔ ούτε ΝΠΙΔ ούτε ΑΕ του δημοσίου. Είναι «ένωση προσώπων χωρίς νομική προσωπικότητα» (δείτε στη φωτογραφία το ΦΕΚ 340/Β/2002), που κατά τον αστικό κώδικα είναι κάτι σαν ιδιωτική επιχείρηση, οπότε όλα όσα έλεγε… απλώς δεν ισχύουν.

tame;oi nomik;h morf;h

Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι του Ταμείου δεν θα πρεπε να είναι στο ενιαίο μισθολόγιο, αφού έχουν σύμβαση ιδιωτικού δικαίου με έναν ιδιωτικό φορέα. Επίσης, προληπτικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο ΔΕΝ γίνεται για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας (ενώ γίνεται για το ΤΑΠΑ και όλες τις υπηρεσίες), αφού το Ταμείο δεν είναι φορέας του δημοσίου! Και πολλά άλλα παρόμοια.

Ο αντίλογος εδώ είναι ότι το Ταμείο Αλληλοβοήθειας χρηματοδοτείται κατά 100% από δημόσιο χρήμα (ποσοστό των εσόδων του ΤΑΠΑ). Σωστό. Γι’ αυτό ακριβώς, για να ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ πραγματικά η λειτουργία του και οι παροχές προς τους εργαζόμενους, μόνο δυο τρόποι υπάρχουν: είτε να μετατραπεί όπως είναι (με όλες τις αρμοδιότητες και το προσωπικό) σε νομικό πρόσωπο (ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ) ώστε να χρηματοδοτείται νόμιμα (σε αυτή την περίπτωση, όμως, υπάρχουν με βάση το νόμο συγκεκριμένα προσόντα για όποιον είναι πρόεδρος του ΔΣ και δεν θα μπορεί πλέον να είναι πρόεδρος ο κ. Τσακοπιάκος…), είτε να περάσει ο παιδικός σταθμός και όλες οι δράσεις του Ταμείου στο ΥΠΠΟ (με νομοθετική ρύθμιση που να τις εξασφαλίζει) ώστε και πάλι να είναι έχει «νομικές τρύπες» η χρηματοδότησή τους (κι έτσι πάλι δεν θα είναι πρόεδρος ο κ. Τσακοπιάκος).

Για κάτι τέτοιο αξίζει να παλέψουμε, γιατί αυτό αποτελεί ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ των κατακτήσεών μας. Τα υπόλοιπα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις…

Στις αοριστίες που είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΥΠΠΟ προσπαθώντας να συσκοτίσει το τι πραγματικά συμβαίνει, απαντάμε ξεκάθαρα: ας δουν όλοι οι εργαζόμενοι το πλαίσιο που διέπει το Ταμείο Αλληλοβοήθειας, κι ας αναλογιστούν ότι τα χρήματα εισπράττονται στο όνομα ΟΛΩΝ ΜΑΣ και για το καλό ΟΛΩΝ ΜΑΣ. Μας αφορά όλους και όλες και με το παραπάνω.

 

Δείτε αναλυτικά εδώ:

https://eakyppo.wordpress.com/2017/02/02/%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BB%CE%BF-%CE%B2%CE%BF%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%AC%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%82/

https://eakyppo.wordpress.com/2017/02/15/%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BB%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%82-%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%AC-%CE%BF%CE%B9-%CF%83/

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: