Γιατί δεν αποφάσισε τίποτα η Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Αττικής, Στερεάς και Νήσων;

Το ψήφισμα αυτό, που κατέθεσε η Ενωτική στη συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου, ήταν η αιτία που η συνέλευση… δεν κατέληξε ποτέ!

«Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων ζητά την ανάκληση της απόφασης του ΔΣ Ενιαίου Συλλόγου για «δάνειο» στην ΠΟΕΥΠΠΟ της τάξης των 45.000 ευρώ, για τους ακόλουθους λόγους:
· Το ποσό είναι εξαιρετικά υψηλό (1/3 αποθεματικού ταμείου) και δόθηκε χωρίς να ζητηθεί η γνώμη των μελών του Συλλόγου. Ακόμη κι αν καταστατικά καλύπτεται δεν είναι «νόμιμη» συνδικαλιστικά εφόσον δεν τέθηκε υπόψη των μελών του Συλλόγου.
· Η βασική αιτιολογία για τη «δανειοδότηση» από πλευράς ΠΟΕΥΠΠΟ είναι ότι χρωστούσε τη συνεισφορά της στην ΑΔΕΔΥ των τριών τελευταίων χρόνων, χωρίς να δικαιολογείται πως μια Ομοσπονδία που λαμβάνει ποσοστό επί των συνδικαλιστικών εισφορών των πρωτοβάθμιων σωματείων κατά την ισχύουσα νομοθεσία δεν μπόρεσε να καλύψει τις εισφορές της προς την ΑΔΕΔΥ.
· Η μη κάλυψη των εισφορών της ΠΟΕΥΠΠΟ της τελευταίας τριετίας προς την ΑΔΕΔΥ έγινε γνωστή κατά το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ όχι νωρίτερα. Την ίδια περίοδο η ΠΟΕΥΠΠΟ ασκούσε πίεση σε πρωτοβάθμια σωματεία για την αποπληρωμή των συνδρομών τους στην ομοσπονδία.
Ζητείται η ανάκληση της απόφασης με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Να μπει ρήτρα στο καταστατικό ότι δεν θα αποφασίζεται δαπάνη που υπερβαίνει το ¼ του αποθεματικού του Συλλόγου χωρίς απόφαση συνέλευσης.»

Τι συνέβη;

eniaos apologismos 2017Η συνέλευση ξεκίνησε με απαρτία: περίπου 950 συνάδελφοι είχαν υπογράψει παρουσία και στην αίθουσα ήταν παραπάνω από 400. Άκουσαν υπομονετικά τα 40 λεπτά τοποθέτησης του προέδρου της ΠΟΕ ΥΠΠΟ (υποτίθεται ότι ήρθε για χαιρετισμό, αλλά μίλησε όσο 10 ομιλητές μαζί χωρίς κανείς να τον διακόπτει, το θέμα της ομιλίας του θα το δειτε εδώ).

Στη συνέχεια, όμως, της διαδικασίας τέθηκαν (και) «δύσκολα» ζητήματα, όπως το θέμα του «δανείου» των 45.000 ευρώ που έδωσε ο Ενιαίος στην ΠΟΕ ΥΠΠΟ, προκειμένου να συμμετάσχει η Ομοσπονδία στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ τον Νοέμβριο 2016 (βλ. τον οικονομικό απολογισμό όπως διαβάστηκε στη συνέλευση). Το δάνειο δόθηκε για να αποπληρώσει η ΠΟΕ ΥΠΠΟ τις εισφορές της στην ΑΔΕΔΥ, δεν απαντήθηκαν όμως ποτέ τα ερωτήματα που προκύπτουν, ούτε τότε που τα έθεσε η Ενωτική (οι εκπρόσωποί μας στο ΔΣ καταψήφισαν το δάνειο και εγκαίρως είχαμε δημοσιοποιήσει τα σχετικά στοιχεία), ούτε και στη συνέλευση της Παρασκευής ενώπιον όλων των συναδέλφων:

–          ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ η ΠΟΕ ΥΠΠΟ δεν είχε αποπληρώσει τις εισφορές της τα τελευταία χρόνια στην ΑΔΕΔΥ, ενώ από τα χρήματα που παρακρατούνται από όλους μας κάθε μήνα, ένα ποσοστό προορίζεται για την ΑΔΕΔΥ (και τα χρήματα αυτά είχαν ήδη εισπραχθεί) και

–          ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ένα μήνα πριν το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, όταν διεξαγόταν το συνέδριο της ΠΟΕ ΥΠΠΟ, δεν είχε αναφερθεί ότι υπήρχαν χρωστούμενα στην ΑΔΕΔΥ, αντιθέτως στον οικονομικό απολογισμό φαινόταν σαν η ΠΟΕ ΥΠΠΟ να έχει δώσει τις εισφορές της κανονικά;

Η αιτιολογία για το δάνειο, που ακούστηκε και μέσα στη συνέλευση από την παράταξη της ΔΗΣΥ-Πρωτοπορία (πρώην ΠΑΣΚΕ), ήταν ότι λόγω του πρόσφατου συνεδρίου και της επανεκλογής προεδρείου ο Ταμίας της ΠΟΕ ΥΠΠΟ δεν μπορούσε να εκταμιεύσει τα χρήματα που υπήρχαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς, άρα το θέμα ήταν καθαρά «τεχνικό». Τα ερωτήματα που ανακύπτουν εδώ όμως είναι και πάλι δύο:

-Για ποιο λόγο δεν πλήρωσαν τις εισφορές στην ΑΔΕΔΥ στην ώρα τους, δηλαδή ΠΡΙΝ το συνέδριο της ΠΟΕ ΥΠΠΟ, ώστε να μην προκύψει «τεχνικό πρόβλημα», αφού ήταν εισφορές παρελθόντων ετών;

-Αφού τα λεφτά υπήρχαν, κι αφού πλέον ο Ταμίας της ΠΟΕ ΥΠΠΟ έχει πρόσβαση στους λογαριασμούς και έχει λυθεί το «τεχνικό πρόβλημα», γιατί δεν επιστρέφονται όλα στο ταμείο του Ενιαίου Συλλόγου, αλλά αυτό γίνεται τμηματικά;

Να επισημάνουμε ότι πρόκειται για το 1/3 του αποθεματικού του Ενιαίου Συλλόγου, αποθεματικού που θα μπορούσε να εξασφαλίσει ότι ο Σύλλογος μπορεί να μειώσει την εισφορά που εισπράττει από όλους μας κάθε μήνα (2 ευρώ το μήνα, ετήσια έσοδα 70.000 ευρώ), όπως προτάθηκε μέσα στη συνέλευση από συναδέλφους, χωρίς να προκύπτει κανένα πρόβλημα για τη λειτουργία του.

Να επισημάνουμε επίσης ότι τα 45.000 ευρώ προστέθηκαν στα 17.000 ευρώ που είχε κληθεί ο Ενιαίος να καταβάλλει στην ΠΟΕ ΥΠΠΟ, προπληρώνοντας τις συνδρομές του για τα επόμενα 3 χρόνια, ώστε να έχει χρήματα η ΠΟΕ ΥΠΠΟ (έτσι μας είχαν πει τότε) να αποπληρώσει τις εισφορές της στην ΑΔΕΔΥ. Μετά τελικά μάθαμε ότι τα χρωστούμενα της ΠΟΕ ΥΠΠΟ στην ΑΔΕΔΥ ήταν τελικά πολύ περισσότερα.

Τι συνέβη στη συνέλευση λοιπόν; Στο τέλος της συνέλευσης (κι ενώ η απαρτία μετριέται στην αρχή), η Ενωτική κατέθεσε προς ψήφιση -μεταξύ άλλων- το ψήφισμα για το θέμα αυτού του δανείου. Μπροστά στον κίνδυνο να υπερψηφιστεί το ψήφισμα, η παράταξη της ΔΗΣΥ-Πρωτοπορίας (πρώην ΠΑΣΚΕ) προτίμησε να βάλει θέμα απαρτίας και να μην αποφασίσει τίποτα η συνέλευση, ούτε για το 4ο Μνημόνιο, ούτε για την αξιολόγηση, ούτε για τον Οργανισμό, ούτε για τη διεκδίκηση προσλήψεων, ούτε για τα οικονομικά του Συλλόγου, ούτε για τίποτα. Βέβαια, το ίδιο έργο το χαμε δει και πέρσι, όταν μπήκε σε ψηφοφορία το ψήφισμα της Ενωτικής που μιλούσε ενάντια στους πολέμους και εξέφραζε συμπαράσταση στους πρόσφυγες…

Παρότι οι συνελεύσεις είναι το ανώτερο όργανο των εργαζομένων, οι περισσότερες παρατάξεις προτιμούν όλα να αποφασίζονται στα ΔΣ και να πραγματοποιείται μια τυπική συνέλευση το χρόνο, ίσα ίσα επειδή το προβλέπει το καταστατικό! Α

λλά τι να πεις για μια παράταξη που όταν η Ενωτική από του βήματος της συνέλευσης έβαλε θέμα ότι για τους 200 συναδέλφους με ένδικα μέσα, που ακόμη δεν τους έχουν κάνει ΙΔΑΧ παρά την τροπολογία που τους καλύπτει, πρέπει να αγωνιστούμε όλοι οι συνάδελφοι, πετάχτηκαν από κάτω να φωνάζουν «το θέμα αυτό το χειρίζεται η Ομοσπονδία»; Ας μάθουν οι συνάδελφοι της ΔΗΣΥ ότι δεν «πρέπει» να υπάρχουν θέματα που τα «χειρίζεται» η Ομοσπονδία, χωρίς τους συναδέλφους. Τίποτα από όσα έχουμε κατακτήσει ως εργαζόμενοι δεν το κατακτήσαμε δι’ αντιπροσώπων, αλλά πάντα γιατί κινητοποιηθήκαμε όλοι οι εργαζόμενοι.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, με χαρά παρουσιάζουν ως απόφαση του Ενιαίου το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της κάλπης για τον διοικητικό απολογισμό (που δεν υπήρχε καν γραπτός και δεν μοιράστηκε ποτέ ούτε στο ΔΣ ούτε βέβαια στα μέλη της συνέλευσης!) και για τον οικονομικό απολογισμό του Συλλόγου, όπου ψήφισαν 255 συνάδελφοι –μακράν από τα όρια της νόμιμης απαρτίας αν το πάρουμε με τα δικά τους κριτήρια. Το γιατί οι 255 είναι απαρτία για να ψηφίσουν οικονομικό και διοικητικό απολογισμό, αλλά οι συνάδελφοι που είχαν μείνει στη συνέλευση ως το τέλος δεν ήταν απαρτία για να τεθεί σε ψηφοφορία το ψήφισμα της Ενωτικής, το ξέρουν μόνο τα μέλη της ΔΗΣΥ Πρωτοπορίας –και μάλλον το καταλάβατε κι εσείς όταν διαβάσατε το περιεχόμενο του ψηφίσματος. Εμείς ως Ενωτική είπαμε ότι αφού η ΔΗΣΥ και η ΔΑΚΕ δεν αναγνωρίζουν απαρτία στο τέλος της συνέλευσης, τότε για μας δεν υπάρχει ούτε απαρτία που να ψήφισε τον οικονομικό και τον διοικητικό απολογισμό.

(Το επιχείρημα ότι ήταν εξ αναβολής η συνέλευση, που ειπώθηκε μέσα στη Συνέλευση, πέρα από το ότι δεν ισχύει αφού είμαστε μέλη του ΔΣ και δεν τέθηκε ούτε καν τυπικά θέμα άλλης ημερομηνίας ώστε η συνέλευση να ναι εξ αναβολής, δεν μπορεί να αφορά μόνο την απαρτία για διοικητικό-οικονομικό απολογισμό. Αφορά εξίσου και την απαρτία για τα ψηφίσματα: αν υπήρχε για το ένα, θα πρεπε να υπάρχει και για το άλλο).

ΥΓ. Απορούμε επίσης, ποια είναι η γνώμη της παράταξης της ΔΑΣ και γιατί ο εκπρόσωπος της στο ΔΣ υπογράφει κανονικά ως αναπληρωτής γραμματέας την ανακοίνωση του Ενιαίου για τα αποτελέσματα για διοικητικό και οικονομικό απολογισμό, ενώ η ΕΑΚ κατέθεσε ένσταση στο τέλος της συνέλευσης κι ενώ η ΔΑΣ διαφώνησε εκείνη τη στιγμή με το θέμα της έλλειψης απαρτίας που έβαλαν η ΔΗΣΥ και η ΔΑΚΕ…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: