Για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας ξανά: οι συνδικαλιστές ως εργοδότες;

wtfΑπό τη μέρα που γράψαμε την άποψη της Ενωτικής για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας και διατυπώσαμε διάφορα ερωτήματα και προτάσεις, τα πράγματα έχουν περιπλακεί κι άλλο: Το νέο είναι ότι κάποιοι εργαζόμενοι του Ταμείου Αλληλοβοήθειας έχουν προσφύγει στα δικαστήρια διεκδικώντας την αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους στον παιδικό σταθμό (όταν αυτός ήταν ακόμη στη δικαιοδοσία του Ενιαίου Συλλόγου Αττικής-Στερεάς), καθώς και τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και διακοπών, που τους τα έχουν κόψει εδώ και κάποια χρόνια. Το πρώτο δικαστήριο έχει οριστεί στις 23/2.

Μας θυμίζει κάτι αυτό; Ναι, προφανώς μας θυμίζει, γιατί και όλοι εμείς ως υπάλληλοι έχουμε απεργήσει για αντίστοιχα ζητήματα! Μόνο που στη θέση του «ανάλγητου εργοδότη» αυτή τη φορά είναι το ΔΣ του Ταμείου Αλληλοβοήθειας που ελέγχεται (κατά τα 3/5) από την ηγεσία της ΠΟΕ ΥΠΠΟ, η οποία υποστηρίζει πως στο ΔΣ του Ταμείου εκπροσωπεί όλους εμάς. Αν λοιπόν αυτό ισχύει, τότε ας ενημερώσει όλους τους εργαζόμενους στο ΥΠΠΟΑ:
Για ποιο λόγο οι εργαζόμενοι στον παιδικό σταθμό δεν πληρώνονται με βάση τη σύμβασή τους, αλλά με το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να αμείβονται λιγότερο από όσα δικαιούνται; Γιατί να αμείβονται με το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, αφού δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι και δεν έχουν κανένα από τα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων;
Για ποιο λόγο εργαζόμενοι ιδιωτικού δικαίου που υπηρετούν σε μια «Ένωση προσώπων χωρίς νομική προσωπικότητα» (γιατί αυτό είναι το Ταμείο, βλ. παρακάτω) «εξισώνονται» προς τα κάτω με το να τους κόβονται ο 13ος και 14ος μισθός, ενώ ακόμη ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα;
Για ποιο λόγο τα χρόνια που δούλεψαν στον παιδικό σταθμό υπό τον Ενιαίο Σύλλογο δεν τους αναγνωρίζονται ως προϋπηρεσία τώρα από το Ταμείο, ενώ δούλευαν με την ίδια ειδικότητα και στην ίδια εργασία;
-Για ποιο λόγο το Ταμείο Αλληλοβοήθειας των εργαζομένων κόβει σε εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου δώρα, μισθούς και προϋπηρεσίες, πριν ακόμη τα κόψει αυτά η ίδια η Τρόικα στον ιδιωτικό τομέα;
Ως εργαζόμενοι του ΥΠΠΟΑ θεωρούμε ΔΕΔΟΜΕΝΟ ότι η ΠΟΕ ΥΠΠΟ θα πρέπει να σταθεί στο πλευρό των εργαζόμενων του παιδικού που διεκδικούν όσα τους κόπηκαν και να ζητήσει από το ΔΣ του Ταμείου (που η ίδια διορίζει σε συνεννόηση με τον Υπουργό, κατά δήλωση του Προέδρου της ΠΟΕ ΥΠΠΟ) να δώσει στους εργαζόμενους όσα δικαιούνται, χωρίς καν αν χρειαστεί να φτάσει η υπόθεση στο δικαστήριο! 
Θεωρούμε αυτονόητο ότι, όπως διεκδικούμε πάγια από την πολιτική ηγεσία να μην πηγαίνει σε δικαστήρια ενάντια σε εργαζόμενους, έτσι και η ΠΟΕ ΥΠΠΟ θα ζητήσει από το ΔΣ του Ταμείου να μην στείλει δικηγόρο ενάντια στις δίκαιες απαιτήσεις των εργαζομένων.
Κι αυτό είναι θέμα όλων των υπαλλήλων του ΥΠΠΟ, αφού το Ταμείο λειτουργεί εξ ονόματος όλων μας.
Σημείωση: Η νομική μορφή του Ταμείου ορίζεται στην ΥΑ ΥΠΠΟ/ΓΝΟΣ/13914(ΦΕΚ 340/Β/2002) «Άρθρο 1 Νομική μορφή: Το Ταμείο αποτελεί Ένωση προσώπων χωρίς νομική προσωπικότητα, με την επωνυμία «Ταμείο Αλληλοβοήθειας υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού», εφαρμόζονται επ’ αυτού αναλόγως οι διατάξεις που αφορούν τις ενώσεις προσώπων του Άρθρου 107 Α.Κ., με τις εξαιρέσεις που εισάγονται στα παρακάτω άρθρα, και έχει έδρα την Αθήνα»
Το άρθρο 107 του Αστικού Κώδικα έχει ως εξής: «Άρθρο 107 – Ενώσεις που δεν αποτελούν σωματεία, Ένωση προσώπων για την επιδίωξη σκοπού, όταν δεν αποτελεί σωματείο, εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά, διέπεται από τις διατάξεις για την εταιρία. Μόλις η ένωση αυτή μετατραπεί σε σωματείο, η περιουσία της μεταβιβάζεται στο σωματείο σύμφωνα με τις κοινές διατάξεις.»
Προφανώς λοιπόν είναι απλώς νομικά γελοίο οι εργαζόμενοι σε μια ένωση προσώπων, που είναι ιδιωτικού δικαίου, να αμείβονται με το Ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων! Αυτό θα συνέβαινε αν ο παιδικός σταθμός και οι εργαζόμενοι του Ταμείου είχαν περάσει στο Τμήμα Παιδικού Σταθμού, όπου -και πάλι κατά δήλωση του προέδρου της ΠΟΕ ΥΠΠΟ- έχουν δημιουργηθεί 51 οργανικές θέσεις εργασίας από το 2014 (για τους 35 εργαζόμενους). Τότε όμως θα ήταν πλέον δημόσιοι υπάλληλοι με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις, και θα χαν εργοδότη το δημόσιο κι όχι το εκάστοτε ΔΣ του Ταμείου.
Τώρα όμως έχουν για εργοδότη το ΔΣ του Ταμείου Αλληλοβοήθειας. Ελπίζουμε ότι δεν θα ζήσουμε το αίσχος να δούμε τον πρόεδρο του ΔΣ κο Τσακοπιάκο, πρώην πρόεδρο της ΠΟΕ ΥΠΠΟ, ή άλλο συνδικαλιστή, να καταθέτει σε δικαστήριο κατά… εργαζομένων!
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: