Νέος Οργανισμός ΥΠΠΟΑ: Ώδινεν όρος και εγένετο… patchwork!

mnimonioergodotisΤην Παρασκευή δόθηκε τελικά στα σωματεία των εργαζομένων ένα σχέδιο νέου Οργανισμού, με προθεσμία μέχρι τις 15/2 που πρέπει να κατατεθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα του ΥΔΜΗΔ. Το σχέδιο αυτό δεν είναι ακριβώς «νέο»: στην πραγματικότητα είναι απλώς ο Οργανισμός του 2014 ελαφρώς διορθωμένος σε κάποια σημεία που είτε ήταν εξώφθαλμο ότι αδυνατούσε να λειτουργήσει (πχ ο χωρισμός της τερατώδους Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης ή η μια επιπλέον ΕΦΑ στην Αθήνα), είτε ήταν αυτά που προέβαλαν πιο έντονα τα σωματεία (πχ η εξαφάνιση της προβολής από τα δημόσια Μουσεία), είτε αυτά που ήθελαν συγκεκριμένοι… παράγοντες του ΥΠΠΟΑ. Παραμένει η συγκέντρωση τμημάτων γύρω από τον Υπουργό, παραμένει η αποδυνάμωση των Εφορειών Αρχαιοτήτων και η περικοπή των τμημάτων τους. Και βέβαια, οι (καλοδεχούμενες) λίγες προσθήκες Διευθύνσεων ή Τμημάτων, όπου υπάρχουν, συνδυάζονται με κάποιες αγνώστου εμπνεύσεως καταργήσεις άλλων Διευθύνσεων, όπως για παράδειγμα οι ΕΦΑ Γρεβενών, η ΕΦΑ Δράμας, η ΕΦΑ Ζακύνθου.

Δεν θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς: από τη στιγμή που και η τωρινή κυβέρνηση αποδέχτηκε πλήρως το μνημονιακό πλαίσιο (που περιλαμβάνει την με κάθε τρόπο μείωση του δημοσίου), αυτό που κάνει με τους νέους Οργανισμούς θα είναι συνέχεια του έργου των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ένα κόψε-ράψε Διευθύνσεων και Τμημάτων για να «βγουν τα νούμερα» και οι αναλογίες. Είναι η συγκέντρωση πρωτοβουλιών στην πολιτική ηγεσία για την διαχείριση του πολιτισμού στο πλαίσιο των μνημονίων και των ιδιωτικοποιήσεων. Προφανώς δεν μιλάμε για καμία λογική ούτε για την πολιτιστική κληρονομιά, ούτε για τη σύγχρονη δημιουργία, ούτε για τον πολιτισμό ως κοινωνικό αγαθό. Μιλάμε απλώς για «διορθώσεις» σε ένα άθλιο Οργανισμό που επιβλήθηκε το 2014, άρα και συνέχειά του. Μόνο που αυτό δεν μπορεί να παρουσιαστεί ούτε ως «νέο» ούτε ως «προωθητικό».

Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που πρέπει να τεθούν:

-Το πρώτο ερώτημα είναι οι οργανικές θέσεις: κανένας Οργανισμός δεν υπάρχει χωρίς το προσωπικό που απαιτείται για να λειτουργήσει.  Μόνο που ο συγκεκριμένος Οργανισμός (όπως και αυτός του 2014) περιλαμβάνει μόνο τις οργανικές θέσεις του υπάρχοντος προσωπικού. Από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν χαθεί 4.000 κενές οργανικές θέσεις από το Οργανόγραμμα του ΥΠΠΟΑ! Πουθενά δεν αναφέρεται ποιο πρέπει να ναι το προσωπικό μιας Διεύθυνσης-Υπηρεσίας για να μπορεί να λειτουργήσει. Πουθενά δεν κατανέμονται οργανικά κενά, για να υπάρχει και πρόνοια για την κάλυψή τους, την ώρα που οι υπηρεσίες στενάζουν από έλλειψη προσωπικού. Ακόμη χειρότερα, ο νόμος περί «κινητικότητας» βάζει ως προϋπόθεση για μετατάξεις και αποσπάσεις τις κενές οργανικές θέσεις –τις οποίες εξαφανίζουν οι νέοι Οργανισμοί. Πώς θα γίνουν νέες προσλήψεις και μετατάξεις; Προφανώς θα αποφασίσει μετά η εκάστοτε πολιτική ηγεσία , με βάση τις προτιμήσεις της, πού θα φτιάξει οργανικά κενά και πού όχι; Μα με τον τρόπο αυτό ήδη έχουν φτάσει οι Υπηρεσίες της περιφέρειας να έχουν ξεδοντιαστεί!

-Το δεύτερο ερώτημα είναι αν όντως αυτός ο Οργανισμός θα γίνει ΠΔ και θα ισχύσει ή αν είναι ένα «σχέδιο καλών προθέσεων» που μετά ξαφνικά θα «το κόψει το ΥΔΜΗΔ». Η κατάθεσή του στην ψηφιακή πλατφόρμα του ΥΔΜΗΔ δεν τον θέτει σε ισχύ, ούτε είναι δεδομένο ότι θα γίνει δεκτή η (έστω και μικρή) αύξηση των οργανικών μονάδων –σε ισχύ θα τεθεί όταν γίνει ΠΔ. Η υπόθεση του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» είναι πολύ χαρακτηριστική: την περασμένη Παρασκευή ήταν οργανική μονάδα του ΥΠΠΟΑ (στο  Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης), ενώ χτες ξαφνικά εμφανίζεται να «χαρίζεται» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, τον οποίο υπογράφει και η Λ. Κονιόρδου και ψηφίζεται αύριο! Και αναρωτιόμαστε: ποιος δουλεύει ποιον τελικά;

-Το τρίτο ερώτημα είναι τι θα γίνει με το προσωπικό και τους προϊστάμενους σε περίπτωση που τεθεί σε ισχύ ο νέος Οργανισμός. Δεν προβλέπεται απολύτως τίποτα, υπάρχει όμως η «πεπατημένη» του προηγούμενου Οργανισμού: να τοποθετηθούν προσωπικό και προϊστάμενοι κατά πώς θέλει η πολιτική ηγεσία. Ήδη οι «προσωρινά τοποθετημένοι» προϊστάμενοι διανύουν τον 3ο χρόνο της θητείας τους! Οι κρίσεις πια έχουν γίνει… το πιο σύντομο ανέκδοτο (σε όλο το δημόσιο), ενώ οι προσωρινές τοποθετήσεις «αρεστών» της πολιτικής ηγεσίας είναι πια το τρεντ κάθε κυβέρνησης.

-Το τέταρτο ερώτημα είναι το πού πάμε τελικά… Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τον Οργανισμό. Έχει να κάνει με πολλά άλλα ζητήματα, που δεν χρειάζεται καν να αποτυπώνονται στον Οργανισμό. Το ξεπούλημα μέσω ΤΑΙΠΕΔ (αλήθεια, τι γίνεται εκείνη η κήρυξη των αρχαιοτήτων στο Ελληνικό; «Κόλλησε» στις απαιτήσεις της Lamda Development;), η εμπλοκή των ιδιωτικών φορέων και Ιδρυμάτων, όπως το ΔΙΑΖΩΜΑ, το Ίδρυμα Νιάρχος, το Ίδρυμα Λασκαρίδη, στη διαχείριση της σύγχρονης δημιουργίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς, οι συναντήσεις με όλους αυτούς τους φορείς χωρίς καν εμπλοκή των αρμόδιων υπηρεσιών, η «εξαφάνιση» των αποθεματικών του ΤΑΠΑ στη μαύρη τρύπα του ΥΠΟΙΟ, οι μειώσεις των μισθών, των οδοιπορικών και οποιασδήποτε δαπάνης που μας επιτρέπει να κάνουμε απλώς τη δουλειά μας, δείχνουν το δρόμο: Δεν χρειάζεται καν να αλλάξουν τον Οργανισμό για να δώσουν το Υπουργείο βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα, τους κάθε λογής «επενδυτές» και τους εργολάβους που καραδοκούν…

Η στάση μας απέναντι στον Οργανισμό –και συνολικά απέναντι στην κυβερνητική πολιτική- πρέπει να είναι με γνώμονα τα παραπάνω ζητήματα, κι όχι με γνώμονα τα μικρά κλαδικά αιτήματα που μπορεί να ικανοποιούνται ή όχι στο νέο σχέδιο. Επείγει πλέον να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: