Για το Ταμείο Αλληλο-Βοήθειά(ς) μας!

SONY DSCΣτο ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Αττικής Στερεάς και Νήσων (συνεδρίασε στις 26/1 και στις 31/1/2017) τέθηκε προς συζήτηση το θέμα των εξελίξεων στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας, μετά τις ανακοινώσεις της ΠΟΕ ΥΠΠΟ για το θέμα, τα πρόσφατα δημοσιεύματα στον τύπο, αλλά και την ενημέρωση ότι οι προγραμματισμένες δόσεις που δεν δόθηκαν στο Ταμείο (ύψους 700.000 ευρώ) από το ΤΑΠΑ για το 2016, είναι πιθανό να έχουν χαθεί με την αλλαγή της χρονιάς.

Η τοποθέτηση της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης ήταν η εξής:

  1. Το Ταμείο Αλληλοβοήθειας ήταν μια κατάκτηση των εργαζόμενων που όφειλε να λειτουργεί υπέρ όλων των εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ, ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία. Δηλαδή: με πλήρη λογοδοσία και διαφάνεια προς τους εργαζόμενους. Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει. Ενώ ποτέ δεν έδωσε πραγματικά στοιχεία για το πού πηγαίνουν τα χρήματα, εδώ και καιρό η ΠΟΕ ΥΠΠΟ φωνάζει για «συνδικαλιστική δίωξη» του Προέδρου του Ταμείου και για «κάποιους» που θέλουν να «κλείσουν τον παιδικό σταθμό του ΥΠΠΟ», χωρίς να απαντά όμως επί της ουσίας στους συναδέλφους πόσα είναι τα έσοδα και τα έξοδα του Ταμείου και πού ακριβώς κατευθύνονται. Το αποτέλεσμα είναι να λοιδορούνται από τα δημοσιεύματα του τύπου (για παράδειγμα εδώ: real) όλοι οι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟΑ (αφού εξ ονόματός τους υπάρχει το Ταμείο) για πράγματα που ούτε καν γνωρίζουν! Στην πραγματικότητα οι γενικόλογες ανακοινώσεις της ΠΟΕ ΥΠΠΟ είναι βούτυρο στο ψωμί όσων θέλουν να κλείσουν το Ταμείο για να κατευθύνονται τα λεφτά του ΤΑΠΑ στη μαύρη τρύπα του χρέους.
  2. Το ΔΣ του Ταμείου, μετά από τις διαδοχικές αλλαγές των Υπουργικών Αποφάσεων (δείτε εδώ), αποτελείται από 2 εκπροσώπους της Ομοσπονδίας και 3 μέλη (μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος) διορισμένα από τον Υπουργό. Για όσο καιρό είμαστε μέλη είτε των πρωτοβάθμιων Συλλόγων είτε της Ομοσπονδίας, ποτέ δεν έγινε απολογισμός πεπραγμένων του Ταμείου Αλληλοβοήθειας από τα μέλη αυτά, ούτε σε Συνέδριο της Ομοσπονδίας, ούτε ε συνέλευση εργαζομένων ούτε σε καμιά άλλη θεσμική διαδικασία (ούτε βέβαια στο –ανενεργό- σάιτ του Ταμείου. Τα μόνα στοιχεία που διατίθενται είναι αυτά της Διαύγειας και βέβαια δεν μπορεί κανείς να βγάλει άκρη). Δεν νοείται να αποκαλείται «συνδικαλιστική δίωξη» η επιχειρούμενη αλλαγή σύνθεσης του ΔΣ του Ταμείου, που είναι διορισμένο από τον υπουργό, κι όχι εκλεγμένο από τους εργαζόμενους. Πολύ περισσότερο δεν είναι συνδικαλιστική δίωξη το να ζητείται από τον πρόεδρο του Ταμείου Γ. Τσακοπιάκο (που, επαναλαμβάνουμε, πως στη θέση αυτή είναι διορισμένος από τον Υπουργό) να παρουσιάζεται στην υπηρεσία όπου βρίσκεται η θέση εργασίας του, αφού εκ του νόμου δεν προκύπτει για την θέση του προέδρου του ΔΣ κάποια ειδική άδεια.
  3. Πρόσφατα γράφτηκε στον κυριακάτικο τύπο ότι το κόστος κάθε παιδιού που φοιτά στον παιδικό σταθμό του ΥΠΠΟΑ είναι 13.100 ευρώ κατ’ έτος (δείτε εδώ real). Αυτό είναι ψέμα, καθώς αθροίζει όλα τα έξοδα του Ταμείου και τα διαιρεί δια του αριθμού των παιδιών που φοιτούν στον παιδικό, ενώ τα έξοδα του Ταμείου δεν είναι μόνο ο παιδικός σταθμός. Αυτό το ψέμα θα μπορούσε να απαντηθεί με έναν απλό τρόπο: να δημοσιοποιήσει το ΔΣ του Ταμείου τα έξοδα (μισθοδοσίες και άλλα) που αφορούν ΜΟΝΟ τον παιδικό σταθμό κι έτσι να αποδείξει ποια είναι η αλήθεια. Αντ’ αυτού, το ΔΣ του Ταμείου δεν απαντά ποτέ (διακοσμητικό είναι;) και όποτε τίθεται θέμα Ταμείου απαντά η… Ομοσπονδία. Γιατί το ΔΣ του Ταμείου δεν απαντά με τα πραγματικά στοιχεία, ώστε να πάψουμε να λοιδορούμαστε όλοι οι εργαζόμενοι;

Σύμφωνα με τα δεδομένα που μπόρεσε να συλλέξει η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (και τα οποία ουδέποτε έχει παρουσιάσει ούτε το ΔΣ του Ταμείου ούτε η ΠΟΕ ΥΠΠΟ), από τους 35 σημερινούς εργαζόμενους που μισθοδοτούνται από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας, οι 21 εργάζονται για τον παιδικό σταθμό, ενώ οι υπόλοιποι εργάζονται: στο ίδιο το Ταμείο, στην ΠΟΕ ΥΠΠΟ, στην ΠΕΥΦΑ, στο Σωματείο Εργατοτεχνιτών και -κατά δήλωση μέλους της Πρωτοπορίας στο ΔΣ του Ενιαίου- υπάρχουν και 2 υπάλληλοι που βοηθούν στο ΤΑΠΑ για να βγαίνουν τα εξαιρέσιμα των φυλάκων. Άρα, δεν αφορούν όλα τα έξοδα μισθοδοσίας τον παιδικό σταθμό.

Επίσης, γνωρίζουμε ότι από τα χρήματα του Ταμείου καλύφθηκε το τελευταίο συνέδριο της ΠΟΕ ΥΠΠΟ (δείτε εδώ), όπως και οι γιορτές για τα παιδιά των συναδέλφων (που όμως κάλυψαν μόνο το νομό Αττικής), τις κατασκηνώσεις του καλοκαιριού (σε όλη την Ελλάδα) και τα βοηθήματα συναδέλφων (επίσης από όλη την Ελλάδα). Αντίστοιχα και ο παιδικός σταθμός, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο, καλύπτει τις ανάγκες των συναδέλφων του νομού Αττικής -και βέβαια όχι όλων.

Για να γίνουμε κατανοητοί: προφανώς δεν είναι πρόβλημα να καλύπτονται οι ανάγκες των σωματείων σε προσωπικό ή άλλες ανάγκες (πχ αθλητική ομάδα) μέσω του Ταμείου Αλληλοβοήθειας (παρότι βλέπουμε ότι αυτή η μεταχείριση δεν αφορά όλα τα σωματεία…). Πρόβλημα είναι αυτό να μένει κρυφό από τους συναδέλφους στο όνομα των οποίων εισπράττει το Ταμείο τα έσοδά του (2,5% επί των εσόδων ετησίως) από το ΤΑΠΑ.

Πρόβλημα είναι το πότε έγιναν οι προσλήψεις αυτές και με ποια διαδικασία (με ευθύνη όχι των εργαζόμενων, βέβαια, αλλά αυτών που τις αποφάσισαν, δηλαδη του ΔΣ του Ταμείου).

Πρόβλημα είναι να μην ασχολείται η ΠΟΕ ΥΠΠΟ και το ΔΣ του Ταμείου με το πώς τα χρήματα θα βοηθήσουν όλους τους εργαζόμενους του ΥΠΠΟΑ.

Πρόβλημα είναι ότι η ΠΟΕ ΥΠΠΟ θεώρησε «εχθρική κίνηση» την ένταξη του Ταμείου στους φορείς που υφίστανται δημοσιονομικό έλεγχο, ενώ τα έσοδα του Ταμείου είναι από δημόσιο χρήμα και ενώ κανένας από τους εργαζόμενους του ΥΠΠΟΑ δεν θα είχε αντίρρηση να υφίσταται έλεγχο το Ταμείο, όπως υφίσταται και κάθε δημόσια υπηρεσία ή νομικό πρόσωπο που χρηματοδοτείται από το δημόσιο. Κι όπως διεκδικούμε συνδικαλιστικά για όλους τους Οργανισμούς που χρηματοδοτούνται από το δημόσιο.

Πρόβλημα είναι η ΠΟΕ ΥΠΠΟ να θυμάται τους εργαζόμενους και να βγάζει μπροστά τον παιδικό σταθμό όποτε ζητιέται διαφάνεια στο Ταμείο.

Η ΠΟΕ ΥΠΠΟ και το ΔΣ του Ταμείου είναι υποχρεωμένοι, συνδικαλιστικά και ηθικά, να δημοσιοποιήσουν όλα τα σχετικά στοιχεία στους συναδέλφους. Για να μη βρεθούμε στη δυσχερή θέση που βρεθήκαμε τότε που άνοιξε το απόστημα του Ειδικού Λογαριασμού, με αποτέλεσμα τελικά -με αφορμή την κατασπατάληση- να καταργηθεί όλος ο Ειδικός Λογαριασμός

contentsegment_15138107w1000_h0_r0_p0_s1_v1jpg

Μόλις δέκα χρόνια πέρασαν…

και να στερηθούν κονδύλια τα μνημεία, ο πολιτισμός, και οι εργαζόμενοι (θυμάστε πώς καταργήθηκε το αλήστου μνήμης πολιτιστικό επίδομα;). Να δοθούν τώρα όλα τα στοιχεία για να μπορούμε και οι εργαζόμενοι να υπερασπιστούμε το Ταμείο και τους εαυτούς μας.

  1. Η συνολική άποψή μας για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας, και σε σχέση με την διεκδίκηση των χρηματοδοτήσεων του 2016 που κινδυνεύουν να χαθούν, είναι η παρακάτω:

-Το Ταμείο Αλληλοβοήθειας είναι μια κατάκτηση προς όφελος των εργαζομένων. Στεκόμαστε απέναντι σε κάθε πολιτική ηγεσία που θέλει να το κλείσει ή να συρρικνώσει τη χρηματοδότησή του, προς όφελος της μαύρης τρύπας του χρέους (όπου πηγαίνουν πολλά από τα χρήματα του ΤΑΠΑ μέσω του ΥΠΟΙΟ). Απαιτούμε όμως τα χρήματα του Ταμείου να χρησιμοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο, με πλήρη διαφάνεια και λογοδοσία σε όλους τους εργαζόμενους του ΥΠΠΟΑ. Απαιτούμε από την ΠΟΕ ΥΠΠΟ και το ΔΣ του Ταμείου να ενημερώσουν όλους τους εργαζόμενους για τα έξοδα και τα έσοδα του Ταμείου αναλυτικά, με διαχωρισμό εξόδων (πόσα για τον παιδικό, πόσα για τα σωματεία, πόσα για τις κατασκηνώσεις, πόσα για εκδηλώσεις και ποιες εκδηλώσεις κλπ).

Ο παιδικός σταθμός πρέπει να διαφυλαχθεί, όπως και οι θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα όμως να δοθεί από τα έσοδα του Ταμείου βοήθημα σε όλους και όλες τους συναδέλφους-ισσες που έχουν παιδιά αντίστοιχης ηλικίας και δεν εξυπηρετούνται από τον παιδικό σταθμό (και στην Αττική και στην επαρχία) και αναγκάζονται να πληρώνουν για μια παροχή που περίπου 100 συνάδελφοι την έχουν δωρεάν. Το 2,5% των εσόδων του ΤΑΠΑ είναι ένα μεγάλο ποσό, που μπορεί να καλύψει ένα τέτοιο ετήσιο βοήθημα.

-Να διερευνηθεί η δυνατότητα να περάσει ο παιδικός σταθμός μαζί με το προσωπικό του στην οργανωτική δομή ΥΠΠΟΑ (στον Οργανισμό υπάρχει σχετικό Τμήμα Παιδικού Σταθμού) και το Ταμείο Αλληλοβοήθειας να διατηρήσει όλες τις άλλες δραστηριότητες (και τους υπόλοιπους εργαζόμενους), με μια κανονική νομική μορφή (σήμερα είναι μια απροσδιόριστη «ένωση προσώπων χωρίς νομική προσωπικότητα», βλ. ΦΕΚ 340/Β/2003) που θα ελέγχεται και θα καθοδηγείται από τους εργαζόμενους, τα πρωτοβάθμια σωματεία και την Ομοσπονδία. Με συλλογικές αποφάσεις για το πού θα πηγαίνουν τα χρήματα.

Ζητάμε να δοθούν από το ΤΑΠΑ όλες οι επιχορηγήσεις του 2016, με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι παραπάνω όροι.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: