Ο σύγχρονος πολιτισμός, τα ιδιωτικά συμφέροντα και ο Ενιαίος Σύλλογος Αττικής, Στερεάς και Νήσων

Την Παρασκευή 16/12 ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής-Στερεάς και Νήσων οργανώνει ημερίδα με θέμα «Η αξιοποίηση των Δομών του Σύγχρονου Πολιτισμού από το Δημόσιο» στο Μέγαρο Μουσικής. Ντάξει, μπορεί να μην το μάθαν οι εργαζόμενοι του Υπουργείου, αλλά ναι, τη διοργανώνει. Ίσως να μην έχει χώρο για τους απλούς εργαζόμενους, αλλά θα μιλήσουν όλοι οι (διορισμένοι) Διευθυντάδες.  Ίσως να μην έχει καν προβλεφθεί στο πρόγραμμα ούτε μισή ώρα για συζήτηση από όποιον έρθει να την παρακολουθήσει, αλλά τι να κάνουμε, έτσι είναι οι … δημόσιες σχέσεις (τι; θέλετε να χετε και άποψη;). 

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Πριν από το καλοκαίρι, στο σχεδιασμό του ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου είχε τεθεί το ζήτημα της διοργάνωσης μιας ημερίδας για τον σύγχρονο πολιτισμό: μόλις είχε ανοίξει το Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα Σταύρος ΝιάρχοςΚΠΙΣΝ (με τη σχετική σκανδαλώδη σύμβαση που ξεκίνησε από την κυβέρνηση Σαμαρά, βλ. εδώ), όπου θα μεταφερθεί η Λυρική και η Εθνική Βιβλιοθήκη, ετοιμαζόταν το άνοιγμα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (με τη μορφή του νομικού προσώπου) και είχε προηγηθεί το πέρασμα του Μεγάρου Μουσικής στο δημόσιο. Όλα αυτά ανοίγουν πολλά θέματα που μας αφορούν: πώς οι «ιδιωτικές χορηγίες» στον πολιτισμό γίνονται –τελικά– με κρατικό χρήμα; Γιατί αυτό το κρατικό χρήμα και  οι  υποδομές που στηρίζει να κατευθύνονται  στις προτεραιότητες που αποφασίζουν οι χορηγοί και τα κάθε λογής Ιδρύματα; Ποιο θα είναι το μέλλον της Λυρικής όταν θα αναγκάζεται να πληρώνει δυσβάσταχτα ενοίκια  (σχεδόν τη μισή ετήσια κρατική επιχορήγησή της !) στην ΑΕ του ΚΠΙΣΝ, ενώ θα μπορούσε να στεγάζεται στο (δημόσιο πλέον) Μέγαρο; Πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι δημόσιες υποδομές προς όφελος νέων δημιουργών, προς όφελος της συνολικής πολιτιστικής παραγωγής και επ’ ωφελεία των δημόσιων φορέων (πχ της Λυρικής) που θα τις χρησιμοποιούν, και βέβαια επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου, μιας και προασπιζόμαστε τον πολιτισμό ως κοινωνικό αγαθό που πρέπει να είναι προσιτό σε όλους και όλες;

Αυτή ήταν η συλλογιστική που κατέθεσε η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση στο ΔΣ του Συλλόγου για τη διοργάνωση της ημερίδας. Δεν ήταν όμως καθόλου η συλλογιστική που παρουσιάστηκε στο ΔΣ της 7/12/2016. Εκεί βρεθήκαμε στη δυσάρεστη θέση να μας παρουσιαστεί από το προεδρείο του Συλλόγου ένα πρόγραμμα ημερίδας που είχε τους Διευθυντές των φορέων –που όχι μόνο είναι διορισμένοι από την κυβέρνηση, αλλά και κάποιοι εξ αυτών εξυμνούν την «ιδιωτική πρωτοβουλία» γενικώς (και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ειδικώς) σε κάθε δημόσια εμφάνισή τους– και κάμποσοι εκπρόσωποι του… αλά Σημίτη «εκσυγχρονισμού»

Ποιος θα αμφισβητήσει στην ημερίδα του Συλλόγου (που εκπροσωπεί όλους εμάς) τη (λεόντειο για το Ίδρυμα Νιάρχος και επιζήμια για τη Λυρική) σύμβαση του δημοσίου με το ΚΠΙΣΝ; Ο καλλιτεχνικός Διευθυντής Μύρων Μιχαηλίδης, που βαρύνεται στη θητεία του στη Λυρική με απίστευτες υποθέσεις όπως αυτήν;  Ποιος ο λόγος να μιλάει σε περίοπτη θέση ο γενικός διευθυντής του ΚΠΙΣΝ Δημήτρης Πρωτοψάλτου, αν όχι για να μας «εκθειάσει» τον ρόλο των χορηγών και του ιδρύματος; Ποιος θα αντιταχθεί στο ότι, με βάση τη σύμβαση, το ΚΠΙΣΝ έχει λόγο στο… Οργανόγραμμα της Λυρικής; (Σαν να λέμε να έχει λόγο το ΔΙΑΖΩΜΑ στο Οργανόγραμμα του ΥΠΠΟ…)

Ποιος θα μιλήσει για δημόσιο πολιτισμό; Ο καθηγητής της ΑΣΚΤ κος Βλασταράς, υπεύθυνος στον Τομέα Τέχνες του ΚΙΔΗΣΟ, του κόμματος που υπερασπίζεται τις μνημονιακές πολιτικές τις οποίες ξεκίνησε ο ιδρυτής του Γ. Παπανδρέου; 

Με ποια λογική καλεί ο Ενιαίος Σύλλογος (ένας σύλλογος υπαλλήλων!) ως ομιλητή σε στρογγυλή τράπεζα τον κο Γιώργο Μουστάκα της ΛΑΒΡΥΣ ΕΠΕ, θυμίζοντάς μας τις αλήστου μνήμης εποχές του αμαρτωλού ΟΠΕΠ; Για όποιον δεν θυμάται, η σύζυγος του κου Μουστάκα Γεωργία Ηλιοπούλου ήταν υπεύθυνη του ΟΠΕΠ ΑΕ, διορισμένη από τη ΝΔ την περίοδο Ζαχόπουλου, ενώ το ίδιο διάστημα οι εταιρείες ΛΑΒΡΥΣ ΕΠΕ και της GMI (που διευθύνονται από τον κο Μουστάκα) ανέλαβαν να διοργανώσουν εκδηλώσεις με χρηματοδότηση του ΥΠΠΟ και του ΟΠΕΠ. Τα ξεχάσαμε ή κάποιοι δίνουν (εξ ονόματος όλων μας) «συχωροχάρτι»;

Το γεγονός ότι, μετά την παρέμβαση της Ενωτικής και άλλων παρατάξεων στο ΔΣ (βλ. παρακάτω), αποφεύχθηκαν τα… ακόμη χειρότερα, όπως η παρουσία στο πάνελ του Σωτήρη Χατζάκη (κατά τη θητεία του στο Εθνικό Θέατρο μέχρι και η Επιθεώρηση Εργασίας χρειάστηκε να επέμβει για να «σώσει» τους εργαζόμενους!), και προστέθηκαν εκπρόσωποι σωματείων, δεν αναιρεί ότι η βασική κατεύθυνση της ημερίδας είναι ανάποδη από αυτή που θα πρεπε να είναι! Μια ημερίδα συνδικαλιστικού συλλόγου δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για δημόσιες σχέσεις του ΔΣ, ούτε για να νομιμοποιεί τα Ιδρύματα και την «ιδιωτική πρωτοβουλία»! Πρέπει να χρησιμοποιείται για να συζητηθούν και να βγουν προς τα έξω οι  θέσεις και οι αρχές μας για τον πολιτισμό ως κοινωνικό αγαθό, οι θέσεις που παλεύουν οι εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού, οι καλλιτέχνες, οι φοιτητές καλλιτεχνικών σχολών και η κοινωνική πλειοψηφία. Σε τελική ανάλυση, το Ίδρυμα Νιάρχος (και όλα τα παρόμοια ιδιωτικά ιδρύματα) έχουν ολόκληρα συγκροτήματα του τύπου και ολόκληρες κυβερνήσεις να προωθούν τα συμφέροντά τους, δεν χρειάζονταν και το ΔΣ του Ενιαίου! 

Για την ιστορία: το πρόγραμμα της ημερίδας (θα το δείτε εδώσχεδίασαν από κοινού η Πρωτοπορία (πρωην ΠΑΣΚΕ, νυν μέλη ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ, ΔΗΜΑΡ), η Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΡΙΖΑ, ναι ο ίδιος ΣΥΡΙΖΑ που κάποτε κατήγγειλε τη σύμβαση του ΚΠΙΣΝ και τώρα την αποδέχτηκε ως «θείο δώρο»!) και η ΔΑΚΕ.

 

Η τοποθέτησή μας προς το ΔΣ (8/12/2016)

Αγαπητοί συνάδελφοι,

επανερχόμαστε στο ζήτημα της διοργάνωσης από τον Ενιαίο Σύλλογο της Ημερίδας
για την αξιοποίηση των νέων δημόσιων δομών στο Σύγχρονο Πολιτισμό, καθώς
όπως συμφωνήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ (6/12) θα επανεξεταστεί,
μέσα από ηλεκτρονική αλληλογραφία, η προτεινόμενη από τον Πρόεδρο σύνθεση
του πάνελ με το οποίο θα ολοκληρωθεί η Ημερίδα.

Η άποψη της ΕΑΚ, όπως έχει ήδη εκφραστεί, είναι πως η Ημερίδα πρέπει να έχει
ως στόχο να ανοίξει τη συζήτηση για την δημόσια διαχείριση των νέων δημόσιων
δομών στο Σύγχρονο Πολιτισμό, προς όφελος νέων δημιουργών, προς όφελος της
συνολικής πολιτιστικής παραγωγής και επ’ ωφελεία των δημόσων φορέων (πχ
Λυρική) που θα τις χρησιμοποιούν, και βέβαια επ’ ωφελεία του κοινωνικού
συνόλου, μιας και προασπιζόμαστε τον πολιτισμό ως κοινωνικό αγαθό που πρέπει
να είναι προσιτό σε όλους και όλες.

Με βάση το παραπάνω και παρότι θεωρούμε εξαιρετικά προβληματική τη
διαδικασία που ακολουθήθηκε για την διαμόρφωση του όλου προγράμματος και
εκβιαστική την προθεσμία που τέθηκε για τη διοργάνωση της ημερίδας στις
16/12, προχωρούμε στις παρακάτω παρατηρήσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί η
επιτυχία της διοργάνωσης και να προστατευθεί ο Ενιαίος Σύλλογος από
ατοπήματα που θα τον εκθέσουν:

1. Όπως υποστηρίξαμε και προφορικά στη συνεδρίαση του ΔΣ, θα πρέπει να
εξασφαλιστεί η συμμετοχή στο πάνελ εκπροσώπων από την ΠΟΘΑ και το Εικαστικό
Επιμελητήριο, κατεξοχήν εκπροσώπων των δημιουργών που θα αξιοποιήσουν (ή θα
πρέπει να αξιοποιήσουν) τις νέες δημόσιες δομές του Σύγχρονου Πολιτισμού.
2. Επίσης όπως υποστηρίξαμε και στο ΔΣ, θα πρέπει να αποκλειστεί από το
πάνελ ο Σ. Χατζάκης, δεδομένων των καταγγελιών εις βάρος του, μεταξύ άλλων
και για αντεργατική συμπεριφορά.
3. Στο πάνελ δεν θα πρέπει να έχουν θέση εκπρόσωποι ιδιωτικών/εμπορικών
συμφερόντων που ενδιαφέρονται κυρίως για την αξιοποίηση των νέων δομών προς
όφελος των δικών τους κερδών και όχι προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος.
4. Στο πάνελ δε θα πρέπει να εκφράζονται προνομιακά και δίχως αντίλογο
πολιτικές/κομματικές απόψεις που θα «χρωματίσουν» μονόπλευρα την εκδήλωση
και θα εκθέσουν τον Σύλλογο.

Με δεδομένη την κατά πλειοψηφία απόφαση του ΔΣ η ημερίδα να πραγματοποιηθεί
στις 16/12 και να μην αναβληθεί για τον Ιανουάριο, όπως πρότεινε η ΕΑΚ
προκειμένου να συνδιαμορφωθεί ένα πληρέστερο και περισσότερο πλουραλιστικό
πρόγραμμα, παρακαλούμε τις παρατάξεις και τους συμβούλους να τοποθετηθούν
στις παρατηρήσεις που καταθέτουμε στην ηλεκτρονική αλληλογραφία.

Εκ μέρους της ΕΑΚ

Στ. Γκότσης – Δ. Κουτσούμπα

μέλη του ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: