«Επισκόπηση δαπανών»: το ΥΠΠΟΑ στην κλίνη του Προκρούστη

Τι κι αν είναι ένα από τα πιο «φτωχά» υπουργεία στην κατανομή του τακτικού προϋπολογισμού, τι κι αν είναι επιφορτισμένο με το «εθνικό κεφάλαιο» της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, τι κι αν αποφέρει σημαντικά έσοδα από μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, και όμως το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού επελέγη από την κυβέρνηση μεταξύ των πρώτων τριών για έλεγχο και επισκόπηση δαπανών!

Σύμφωνα με απόφαση  του Υπ. Οικονομικών τα υπουργεία Οικονομίας-Ανάπτυξης-Τουρισμού, Οικονομικών και Πολιτισμού-Αθλητισμού θα ελεγχθούν για τις δαπάνες τους από ειδική Επιτροπή Συντονισμού που συγκροτήθηκε στη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής. Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε στο ΥΠΠΟΑ ομάδα εργασίας που ζήτησε από τις υπηρεσίες να υποβάλουν σε χρόνο ρεκόρ (μόλις 5 ημέρες!) τα στοιχεία δαπάνης του τακτικού προϋπολογισμού για το 2015, αλλά και τις προβλέψεις για το 2016 (!), προκειμένου να τα επεξεργαστεί με την Επιτροπή Συντονισμού εντός του μηνός.

Δεν πρόκειται για μια «αθώα» προσπάθεια να «συμμαζέψουμε τα οικονομικά» μας όπως θα έλεγαν διάφοροι καλοθελητές. Όπως ξεκάθαρα αναφέρει η Υ.Α. έργο της επιτροπής είναι: «η συγκέντρωση και αποτίμηση των προτεινόμενων πολιτικών εξοικονόμησης πόρων… με στόχο τη δημιουργία δημοσιονομικού περιθωρίου ώστε να ενισχυθούν οι δαπάνες σε τομείς με υψηλή κοινωνική αποτελεσματικότητα και να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση… χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων»! Με απλά λόγια στόχος του ελέγχου δαπανών είναι η ριζική μείωση δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού για να μην κόψει η κυβέρνηση μισθούς-συντάξεις-επιδόματα ή να μην αυξήσει την φορολόγηση με την ενεργοποίηση του περίφημου ΚΟΦΤΗ δημοσίων δαπανών που ψηφίστηκε στο Τρίτο Μνημόνιο!

Το ερώτημα είναι τι μπορεί να περικοπεί στο… σπάταλο ΥΠΠΟΑ; Μια ματιά στη φόρμα καταγραφής δαπανών δεν κρύβει εκπλήξεις: προσωπικό, κτήρια και ενοίκια, λειτουργικές δαπάνες γραφείων, αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, και οι ελάχιστες πιστώσεις για ανασκαφές, συντηρήσεις, αναστηλώσεις, καθαρισμούς χώρων που δίνονται από τον τακτικό προϋπολογισμό. Τι άραγε μπορεί να… περικοπεί; Το ερώτημα αυτό δεν είναι λογιστικό, είναι πολιτικό και απευθύνεται στην ηγεσία του ΥΠΠΟΑ που δέχτηκε να ξεκινήσει από εδώ η επισκόπηση δαπανών προδιαγράφοντας ακόμα ριζικότερες περικοπές στον προϋπολογισμό για τον πολιτισμό, τη στιγμή που αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία μένουν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού, χώροι και μνημεία ρημάζουν ή χορταριάζουν απροσπέλαστα στους επισκέπτες, αναλώσιμα και πετρέλαιο είναι είδος πολυτελείας.

Η περαιτέρω περικοπή των δαπανών για τον πολιτισμό λόγω… κόφτη, η κατηγοριοποίηση μουσείων και χώρων στην βάση των εσόδων-εξόδων τους, η απαξίωση των υποδομών του ΥΠΠΟΑ δεν μπορούν να περνούν αδιαμαρτύρητα. Συντονισμένα και μαχητικά πρέπει να αντιδράσουμε στις μεθοδεύσεις που θα οδηγήσουν σε περικοπές και απολύσεις, στην απαξίωση και εγκατάλειψη χώρων και μουσείων, στα πολλαπλά σχέδια απόδοσης λειτουργιών του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: