Για τις εκλογές στον Ενιαίο Σύλλογο Αττικής-Στερεάς-Νήσων και τη συγκρότηση του νέου ΔΣ

Η στήριξη εκατοντάδων συναδέλφων που αναγνώρισαν την αδέσμευτη φωνή της Ενωτικής, παρά τις όποιες αδυναμίες μας, μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε.
_mg_923014600261451462450950

Τα αποτελέσματα των εκλογών στον Ενιαίο Σύλλογο Αττικής, Στερεάς και Νήσων, κατέγραψαν συσχετισμούς παρόμοιους με τις προ τριετίας εκλογές, με ελάχιστες αυξομειώσεις στα ποσοστά:

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΔΣ

  2016 % έδρες 2013 % έδρες
ΨΗΦΙΣΑΝ 1589   1800  
ΕΓΚΥΡΑ 1470 1676  
ΕΝΙΑΙΑ ΠΡΟΟΔ. ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ 520 35,4 (+0,7) 3 (-) ΠΑΣΚΕ     374

ΑΓ. ΣΥΣΠ.  208

22,3

12,4

2

1

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ (EAK) 336 22,9 (-0,6) 2 (-) 393 23,5 2
ΑΥΤ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 302 20,5 (-1,0) 2 (-) 360 21,5 2
ΔΑΣ 158 10,7 (+1,7) 1 (-) 151 9,0 1
ΔΑΚΕ 142 9,7 (-1,6) 1 (-) 190 11,3 1
ΔΗΜΟΚΛΗΡΟΚΡΑΤΙΑ 12 0,8 (+0,8) (-)

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΟΕΥΠΠΟ

  2016 % Αντιπρόσωποι              2013 % Αντιπρ.
ΨΗΦΙΣΑΝ 850 Συνολικά 42                     791 40
ΕΓΚΥΡΑ 767                     712
ΕΝΙΑΙΑ ΠΡΟΟΔ. ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ 215 28,0 (-1,4) 12 (-)     ΠΑΣΚΕ      88

ΑΓ. ΣΥΣΠ. 122

12,3

17,1

5

7

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

ΚΙΝΗΣΗ (EAK)

209 27,2 (-4,5) 12 (-1)                      226 31,7 13
ΑΥΤ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 165 21,8 (-2,9) 9 (-1)                      176 24,7 10
ΔΑΣ 95 12,4 (+5,3) 5 (+2)                        51 7,1 3
ΔΑΚΕ 68 8,9 (+2.0) 4 (+2)                        49 6,9 2
ΔΗΜΟΚΛΗΡΟΚΡΑΤΙΑ 15 2,0 (+2.0) (-)                        15

Υπάρχει όμως μια διαφορά από το 2013: σε αυτές τις εκλογές η δήθεν νέα παράταξη «Πρωτοπορία» άθροισε τα ποσοστά της άλλοτε κραταιάς ΠΑΣΚΕ (που το 2013 έχασε μεγάλο μέρος των δυνάμεων της και βρέθηκε πίσω από την ΕΑΚ για 20 ψήφους), με αυτά της Αγωνιστικής Συσπείρωσης (παράταξη της ΔΗΜΑΡ). Ως το 2013, για πολλά χρόνια, οι δύο συνεργαζόμενες παρατάξεις έκαναν «κουμάντο» στον μεγαλύτερο διακλαδικό Σύλλογο του ΥΠΠΟΑ, που τον χρησιμοποιούσαν κυρίως για να μοιράζονται μεταξύ τους (και με τη ΔΑΚΕ) καρέκλες στα ΔΣ. Πρόκειται για τις δύο παρατάξεις των κομμάτων που τότε συγκυβερνούσαν, που έφεραν το 1ο Μνημόνιο και κατόπιν (μαζί με τη ΝΔ και την υποστήριξη της ΔΑΚΕ) το 2ο Μνημόνιο, που ψήφισαν τις μειώσεις των μισθών και τις απολύσεις στο δημόσιο. Το 2016 ενώθηκαν (όπως ακριβώς έκαναν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ). Παριστάνουν πλέον τους «ανένταχτους» κεντροαριστερούς και την «αντιπολίτευση» στην άθλια μνημονιακή πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Ευτυχώς δεν ήταν μόνοι τους στον Ενιαίο Σύλλογο όταν η «διαθεσιμότητα» έφτασε στο Υπουργείο μας! Ακόμη δεν έχει απαντηθεί πώς επιλέχθηκαν οι ειδικότητες που θα «έπαιρναν πόδι» από το ΥΠΠΟ και ποιος ήταν ο ρόλος διαφόρων «συμβουλατόρων» των γραφείων ΓΓ και Υπουργού, που είχαν άμεση σχέση με τις τότε κυβερνητικές παρατάξεις. Όλοι όμως ξέρουν πολύ καλά ποιοι είχαν «αγαστές σχέσεις» παλαιόθεν με το γραφείο της τότε ΓΓ….

Ο Ενιαίος Σύλλογος, με την προεδρία της ΕΑΚ, στάθηκε δίπλα σε κάθε μέλος του, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, στους συναδέλφους στα δικαστήρια, σε όλους τους συναδέλφους που τους «κυνηγούσε» το Σώμα Ελεγκτών, στους 187, από την αρχή μέχρι το τέλος. Προσπάθησε να αναζωογονηθούν οι διαδικασίες του Συλλόγου και στην Αθήνα και στην περιφέρεια. Τράβηξε μπροστά, κόντρα στις αντιπαραθέσεις κλάδου με κλάδο που εντέχνως καλλιεργούνταν. Με τη δράση μας στον Ενιαίο Σύλλογο εκθέσαμε και την ΠΟΕ ΥΠΠΟ όσες φορές προσπάθησε να αποφύγει να ασχοληθεί με την υπεράσπιση όλων των συναδέλφων.

Η αντιπαράθεση της δήθεν «νέας παράταξης»-μετονομασίας της ΠΑΣΚΕ-ΔΗΜΑΡ, στα μέτρα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι προσχηματική, όπως ακριβώς και η αντιπαράθεση της Γεννηματά, του Θεοχαρόπουλου, αλλά και του Κ. Μητσοτάκη. Μπορεί τώρα να μην είναι η κυβερνητική παράταξη, αλλά μόλις τα ίδια μέτρα τα εφαρμόσει το κόμμα τους, θα ξαναρχίσουν να υπονομεύουν τους αγώνες και κάθε συλλογική διαδικασία, για να μη φέρουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνησή «τους». Όπως άλλωστε κάνει και τώρα η Αυτόνομη Παρέμβαση, που από «αντιμνημονιακή» δύναμη, έχει καταλήξει να έρχεται στις συνελεύσεις για να διαφημίζει την πολιτική των υπουργών ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ!

Βέβαια, είχε κι ένα «θετικό» αυτή η ενοποίηση: έπεσαν οι μάσκες. Αφού τόσα χρόνια ήταν «συνέταιροι» στην πολιτική που εφάρμοζαν και στην Ομοσπονδία και στους Συλλόγους, καλύτερα να είναι μία παράταξη, αντί να μπερδεύουν τον κόσμο. Έπεσαν οι μάσκες και με διάφορους «ακομμάτιστους» ή δήθεν «εκσυγχρονιστές» που βρέθηκαν στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τους ΠΑΣΚίτες που τόσα χρόνια υποτίθεται τους «απεχθάνονταν»… Να καθαρίζει σιγά σιγά το τοπίο.

Η Ενωτική ήταν και θα είναι πάντα στην αντιπολίτευση σε κάθε κυβέρνηση, στους αγώνες για τα δικαιώματα των εργαζόμενων. Η στήριξη εκατοντάδων συναδέλφων που αναγνώρισαν την αδέσμευτη φωνή της Ενωτικής, παρά τις όποιες αδυναμίες μας, μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε. Απευθυνόμαστε όμως σε όλους τους συναδέλφους, ανεξάρτητα από την εκλογική τους στάση, γιατί οι Σύλλογοι είναι τα ίδια τους τα μέλη και μόνο η ενεργοποίηση όλων, μακριά από λογικές ανάθεσης, μπορεί να διασφαλίσει τα συμφέροντά μας. Η επόμενη μέρα μας βρίσκει με νέα, σημαντικά καθήκοντα, καθώς συνεχίζεται ίδια πολιτική που στοχεύει, μεταξύ άλλων, στη συρρίκνωση του δημοσίου, στις απολύσεις, στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Σύμφωνα με την πάγια θέση μας, το 2013 είχαμε προτείνει στη ΔΑΣ και την Αυτόνομη Παρέμβαση (πριν αυτή γίνει απολογητής της κυβέρνησης!) να δημιουργηθεί Προεδρείο στη βάση συγκεκριμένων θέσεων για την πορεία του Συλλόγου. Η πρόταση αυτή δεν ευοδώθηκε. Τελικά, μπροστά στις εξελίξεις που ήταν πολύ σοβαρές (απολύσεις συναδέλφων) και προκειμένου να λειτουργήσει ο Σύλλογος, η ΕΑΚ δέχτηκε να μπει σε «αναγκαστικό» προεδρείο, παίρνοντας τη θέση του Προέδρου όπως της αναλογούσε. Η εμπειρία μας από αυτό το αναγκαστικό «αντιπροσωπευτικό-αναλογικό» προεδρείο, με την υπονομευτική στάση των άλλων παρατάξεων σε όλη την τριετία, επιβεβαίωσε την άποψή μας πως δεν είναι λειτουργική η συμμετοχή μας σε Προεδρεία που δεν έχουν ως βάση συγκεκριμένες κατευθύνσεις για την πορεία του Συλλόγου. Και μιας και δεν υπάρχουν παρατάξεις στο ΔΣ, εκτός της ΔΑΣ, στις οποίες να μπορούμε να απευθυνθούμε για μια αγωνιστική και δημοκρατική πορεία, μακριά από την ανάθεση και τη λογική του Συλλόγου ως «μαγαζάκι» κάποιων συνδικαλιστών, θα μείνουμε εκτός του όποιου Προεδρείου και θα συνεχίσουμε να εκπροσωπούμε τα συμφέροντα των συναδέλφων ως δεύτερη δύναμη στο Σύλλογο. Άλλωστε, σκοπός της Ενωτικής δεν ήταν ποτέ οι καρέκλες, και το ‘χει αποδείξει.

Καλούμε όλους και όλες να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στους «θεσμούς», στα Μνημόνια και σε κάθε κυβέρνηση που τα προωθεί και τα υλοποιεί, να αντιπαλέψουμε την πολιτική της διάλυσης του δημόσιου τομέα και της εκποίησης του δημόσιου πλούτου, να υπερβούμε τον γραφειοκρατικό συνδικαλισμό των επαγγελματιών του είδους, τον παλαιάς και νέας κοπής κυβερνητικό συνδικαλισμό, κόντρα στις κομματικές παρατάξεις και τους μηχανισμούς εξουσίας.

Advertisements

Ένα Σχόλιο

  1. Μια τελειως διχαστικη αναλυση των αποτελεσματων για να δικαιολογησει την αποτυχια της παραταξης που ειχε την ευθυνη στη λειτουργια του Συλλογου. Καθε καλο οφειλοταν στους τιμιους και συνεπεις δηλαδη στους ιδιους.Για ολα τα αλλα η ευθυνη ανηκει στους πουλημενους και κακους.Γαμω τις απλουστευσεις.ΤΟ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ σωστο ειναι οτι οι εργαζομενοι αρχισαν να αντιλαμβανονται και αποδιδουν με τη ψηφο τους τις σκεψεις τους οπως και εκαναν και σ αυτες τις εκλογες.Ασφαλως και δεν εχουν τιποτα να φοβηθουν επειδη υπαρχουν οι θεματοφυλακες των προβληματων τους δηλαδη κατα δηλωση σας ΕΣΕΙΣ, .Κατι τελευταιο ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙΧΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΙ.
    Παναγιωτης Σταθουλοπουλος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: