Η επόμενη μέρα στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (και οι εξελίξεις σχετικά με το προεδρείο)

Οι εκλογές στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων πραγματοποιήθηκαν σε μια από τις κρισιμότερες στιγμές για το εργασιακό (και όχι μόνο) μέλλον όλων μας, εν μέσω μνημονίων και «πρωτογενών πλεονασμάτων», εν μέσω της μεγαλύτερης επίθεσης που έχουν δεχτεί μεταπολεμικά εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις του ελληνικού λαού.

01_ARC_1706Η μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές και τα αποτελέσματα της κάλπης έδειξαν πως δεν έχουμε παραιτηθεί, δεν έχουμε υποταχθεί στη μοίρα μας. Αντίθετα, η πλειοψηφία των μελών του ΣΕΑ επιθυμούν ο Σύλλογος να ακολουθήσει την ίδια πορεία που χάραξε κατά την προηγούμενη τριετία: μια πορεία μαχητική και αγωνιστική, μια πορεία που στοχεύει ταυτόχρονα στα μεγάλα και στα μικρά, που θέτει την υπεράσπιση των μνημείων και των εργασιακών δικαιωμάτων στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να ερμηνευθεί τόσο το γεγονός ότι η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (ΕΑΚ) παρέμεινε πρώτη δύναμη, με αύξηση ψήφων, ποσοστού και εδρών, όσο και το ότι οι άλλες αριστερές παρατάξεις (η πρωτοεμφανιζόμενη Αυτόνομη Παρέμβαση και η ΔΑΣ) κατέγραψαν πολύ θετικά αποτελέσματα:

Εκλογές 2014 Εκλογές 2011 έδρες 2014 έδρες 2011
Έγκυρα 659 677
ΕΑΚ 286 247 7 6
ΕΣΔΑ 197 243 4 6
Αυτόνομη Παρέμβαση 124 3
ΔΑΣ 52 9 1
Πρωτοβουλία 106 2
ΝΕΚΙΑ 54 1
Κακαβάς 18

 

Και τώρα τι;

Οι εξελίξεις όμως τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε ούτε λεπτό! Ο νέος Οργανισμός, που κρέμεται σαν δαμόκλειος σπάθη εδώ και καιρό πάνω από τα κεφάλια μας, ο εκτρωματικός νόμος 4250/2014 που εισάγει ανθρωποφαγικές λογικές στην «αντικειμενική» αξιολόγηση, οι πρώτες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που έγιναν μέσα στον Μάρτη, η ολοκλήρωση της περιόδου «διαθεσιμότητας» των υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ στις 22 Μάη, οι εκχωρήσεις ακινήτων ιδιοκτησίας του ΥΠΠΟΑ στο ΤΑΙΠΕΔ, η φαστ-τρακ τσιμεντοποίηση ακόμη και των αρχαιολογικών χώρων, όπως φαίνεται από την περίπτωση του Κάβο-Σίδερο αλλά και άλλων, όλα αυτά δείχνουν ότι πρέπει να είμαστε ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ και ΕΝΩΜΕΝΟΙ για την προστασία των μνημείων και των θέσεων εργασίας μας!

Με βάση την αναγκαιότητα αυτή η ΕΑΚ προσήλθε στην πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ, την Παρασκευή 25 Απριλίου, καταθέτοντας την πρόταση πως το νέο ΔΣ που προέκυψε μετά τις πρόσφατες εκλογές του Συλλόγου πρέπει να συνεχίσει αταλάντευτα τη δυναμική διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, γύρω από τους εξής άξονες:

1. Υπεράσπιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, καμία κουβέντα για αλλαγή Οργανισμού του ΥΠΠΟΑ αν πρώτα δεν διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας, όπως έχουν αποφασίσει επανειλημμένως οι Γενικές Συνελεύσεις του Συλλόγου

2. Δυναμική και ευθεία αντιπαράθεση στις επιλογές της κυβέρνησης και των μνημονιακών πολιτικών. Πάλη ενάντια στην υποβάθμιση του πολιτισμού και κάθε δημόσιου αγαθού, στην εκποίηση δημόσιας περιουσίας και τις φαστ-τρακ επενδύσεις, στις αντεργατικές ρυθμίσεις, σε συντονισμό με άλλους Συλλόγους και κλάδους (εντός και εκτός ΥΠΠΟΑ) που δρουν σε αυτή την κατεύθυνση.

3. Υπεράσπιση με κάθε πρόσφορο μέσο της ανεξαρτησίας και του δημόσιου χαρακτήρα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Καμιά κουβέντα για υπαγωγή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στις περιφέρειες ή τον τουρισμό. Να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση και σταθερή στελέχωση του ΥΠΠΟΑ. Να ενδυναμωθεί ο κοινωνικός ρόλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της καθολικής πρόσβασης όλων των πολιτών στην αρχαιολογική κληρονομιά, το νεότερο και σύγχρονο πολιτισμό.

4. Σαφής ανεξαρτησία του Συλλόγου από την πολιτική ηγεσία και κάθε μηχανισμό εξουσίας στο ΥΠΠΟΑ. Διαφανής και δημοκρατικός τρόπος λειτουργίας του Συλλόγου με ανοιχτές συνεδριάσεις του ΔΣ, διαφάνεια στα οικονομικά, συνεχή ενημέρωση των συναδέλφων για όλες τις δράσεις του ΔΣ, στήριξη των Τοπικών Επιτροπών και των τοπικών συνελεύσεων. Συμπαράσταση του Συλλόγου σε κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα των συναδέλφων.

6. Συνέχιση της προβολής του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, μέσα από την ημέρα δράσης του ΣΕΑ καθώς και μέσα από τις πολυποίκιλες διαλέξεις, ημερίδες και άλλες δραστηριότητες που οργανώνονται στο κτήριο του ΣΕΑ,για να αποκατασταθεί η σχέση Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και κοινωνίας, για να κάνουμε τους πολίτες συμμάχους και όχι αντίπαλους στο έργο μας.

7. Στήριξη του επιστημονικού έργου όλων των συναδέλφων, ζωντάνεμα της επιστημονικής συζήτησης και συμβολή της πλούσιας εμπειρίας των αρχαιολόγων του ΥΠΠΟΑ στις νέες κατευθύνσεις της αρχαιολογικής επιστήμης. Συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα, την εκπαίδευση και τους πολίτες τόσο για την προώθηση της επιστήμης όσο και για την κοινωνικοποίηση της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

8. Προσπάθεια για αμεσοδημοκρατική και συλλογική λειτουργία του Συλλόγου, με μεγαλύτερη έμφαση στη συμμετοχή των μελών σε όλα τα επίπεδα (από τις απεργίες ως τις επιτροπές του Συλλόγου) κόντρα στην λογική της ανάθεσης

Στη βάση του παραπάνω πλαισίου και της αυτονόητης δέσμευσης όλων για την υλοποίηση των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων και του πλαισίου δράσης που ψηφίστηκε στην Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, η ΕΑΚ εισηγήθηκε πως το νέο Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί και πρέπει να συγκροτήσει Προεδρείο με τη συμμετοχή όλων των συνδυασμών που εξελέγησαν στο ΔΣ, με αναλογικό καταμερισμό των θέσεων ευθύνης, με συλλογικότητα και αλληλεγγύη. Πρότεινε, επίσης, στη θέση του Προέδρου να εκλεγεί μέλος από την περιφέρεια, προκειμένου να τονιστεί σε συμβολικό και πραγματικό επίπεδο, τόσο η ανάγκη μεγαλύτερης αποκέντρωσης της λειτουργίας του Συλλόγου όσο και η βαρύτητα που έχει το μισό περίπου τμήμα του σώματος που υπηρετεί σε περιοχές εκτός Αττικής.

Με αυτό το σκεπτικό, η πρόταση που διαμορφώθηκε από την ΕΑΚ ήταν να καταλάβουν από δύο θέσεις στο Προεδρείο η ΕΣΔΑ (Γραμματέας και Αντιπρόεδρος Β΄) και η Αυτόνομη Παρέμβαση (Ταμίας και Αναπληρωτής Γραμματέα), μία η ΔΑΣ (Οργανωτικός Γραμματέας), ενώ οι θέσεις του Προέδρου και του Αντιπροέδρου Α΄ να καλυφθούν από την ΕΑΚ. Τονίστηκε δε, πως η ΕΑΚ, παρότι είναι πρώτη δύναμη με 7 εκλεγμένους συμβούλους στο 15μελες ΔΣ, δεν διεκδικεί περισσότερες θέσεις, προκειμένου να επιτευχθεί τόσο η αναλογικότητα όσο και η λειτουργικότητα του Προεδρείου.

Ενώ οι προγραμματικές θέσεις συνομολογήθηκαν από την ΕΑΚ, την ΕΣΔΑ και την Αυτόνομη Παρέμβαση, μετά από μια εποικοδομητική συζήτηση, και όλες οι παρατάξεις συμφώνησαν στην αναλογική κατανομή των θέσεων στο Προεδρείο, τελικώς Προεδρείο δεν συγκροτήθηκε… Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η Αυτόνομη Παρέμβαση αρνήθηκε να δεχτεί οποιαδήποτε άλλη θέση εκτός από τη θέση του Αντιπροέδρου Α΄!

Πιστεύουμε πως είναι πραγματικά κρίμα, τη στιγμή που έχει επιτευχθεί συμφωνία σε προγραμματικό επίπεδο, να τίθεται από την Αυτόνομη Παρέμβαση ζήτημα «καρέκλας», χωρίς να συνοδεύεται από κανένα πραγματικό επιχείρημα και μάλιστα για ένα θέμα που άπτεται αποκλειστικά λειτουργικών ζητημάτων του Προεδρείου (επιλογή Προέδρου από την περιφέρεια και ανάγκη αναπλήρωσής του σε επείγουσες περιπτώσεις).

Τα προβλήματα, ωστόσο, που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, από τον Οργανισμό και τις επικείμενες απολύσεις των σε «διαθεσιμότητα» συναδέλφων μέχρι το ζήτημα της αξιολόγησης και της πολύπλευρης επίθεσης που δέχονται τα μνημεία, είναι επείγοντα και δεν επιτρέπουν καθυστερήσεις και διαδικαστικές εμπλοκές στη λειτουργία του ΔΣ. Το ΔΣ, με όλες οι παρατάξεις που εκπροσωπούνται σε αυτό, πιστεύουμε πως οφείλει να εργαστεί συγκροτημένα, συλλογικά και αποφασιστικά, με αίσθημα ευθύνης και γνώμονα την αντιμετώπιση των πιεστικών προβλημάτων.

Και σε αυτό θα κριθούμε όλοι και όλες…

Advertisements

3 Σχόλια

 1. Μήπως υπάρχουν κάποια ηθελημένα κενά στην ανακοίνωση της ΕΑΚ;
  1.Η Αυτόνομη παρεμβαση δε ζητησε την «καρεκλα» του αντιπροεδρου όπως αναγράφεται , αλλά αντιπροσωπευτικό προεδρείο.
  2.Η μη συγκρότηση του προεδρείου δεν οφείλεται στην άποψη της Αυτόνομης Παρεμβασης αλλά στη ταυτόχρονη άρνηση των παρατάξεων ΕΣΔΑ και ΔΑΣ να συμμετάσχουν σ΄ενα προεδρείο χωρίς την Αυτόνομη Παρέμβαση;
  3.Ως προσχημα χρησιμοποιείται το επιχειρημα ότι ο Προεδρος θα είναι από την Περφέρεια και επομένως η ΕΑΚ πρεπει να καταλάβει και τη θέση του Αντιπροέδρου. Πολλοί προεδροι του Συλλόγου κατά το παρελθόν ήταν στην περιφέρεια και ασκούσαν τα καθήκοντα τους με επάρκεια και επομένως δεν υφισταται ως επιχείρημα.

  Σημ.: Η ΕΑΚ , η ΕΣΔΑ έχουν τη δυνατότητα να σχηματίσουν προεδρείο. Ας μην ψαχνει η ΕΑΚ να ρίξει αλλού τις ευθύνες που τις αναλογούν. Ας φερθεί υπεύθυνα.

  • Εύκολες οι απαντήσεις:
   1. Το αντιπροσωπευτικό προεδρείο στη βάση ενός κοινού διεκδικητικού προγράμματος ήταν πρόταση της ΕΑΚ στην οποία συμφώνησαν όλες οι παρατάξεις, πλην της ΔΑΣ. Στο πλαίσιο αυτό προτάθηκε στην ΑΠ η θέση του ταμία η οποία απάντησε ότι δέχεται μόνο τη θέση του Αντιπροέδρου Α΄. Το λέει και η ίδια στη σχετική ανακοίνωσή της. Το προεδρείο έχει κι άλλες θέσεις(Αντιπρόεδρο Β΄, Γραμματέα, Αναπληρωτή Γραμματέα, Οργανωτικό Γραμματέα). Θα μπορούσε κάλλιστα να ζητήσει τη θέση του Αντιπροέδρου Β΄. Γιατί δεν το έκανε;
   2. Δεν κατατέθηκε καμιά πρόταση από κανέναν για σχηματισμό προεδρείου χωρίς τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων. Η ΔΑΣ δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στο προεδρείο, ανεξαρτήτως σύνθεσης.
   3. Δεν είναι όλες οι συγκυρίες ίδιες. Οι εποχές που ο ΣΕΑ συναντούσε την πολιτική και φυσική ηγεσία του Υπουργείου μία φορά το χρόνο ή το εξάμηνο με ραντεβού έχουν παρέλθει (ευτυχώς). Το αμέσως επόμενο διάστημα έχουμε μπροστά μας αξιολόγηση, νέο οργανισμό με ενδεχόμενες υποχρεωτικές μετακινήσεις, απολύσεις και ένα σωρό αλλά κρίσιμα ζητήματα, που συχνά απαιτούν άμεση φυσική παρουσία στην κεντρική υπηρεσία.

   Μακάρι όλα τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου να είναι παρόντα στις κρίσιμες συναντήσεις με την ηγεσία του ΥΠΠΟΑ που σίγουρα θα είναι πυκνές το επόμενο διάστημα. Ανεξαρτήτως θέσης και «καρέκλας»…

   • Οι απαντήσεις είναι εύκολες βεβαίως όταν ήδη εχεις από τα πριν ετοιμη για κάθε ερωτηση και μια απάντηση, αλλά αυτό δεν ειναι διόλου προοδευτικό.Αλλα για τα παραπάνω:
    1.. Μάλλον δεν διαβάζετε σωστά την ανακοίνωση της Αυτόνομης Παρέμβασης. Λέει ακριβώς¨»Από την πλευρά μας διατυπώσαμε εξαρχής τη θέση μας ότι μετά τη διαμόρφωση του προγραμματικού πλαισίου το Προεδρείο πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικό. Συγκεκριμένα, η πρώτη δύναμη σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών πρέπει να καταλάβει τη θέση του Προέδρου, η δεύτερη του Γραμματέα, η τρίτη του Αντιπροέδρου και η τέταρτη του Ταμία».
    αυτό λεει. Αν νομίζετε ότι είναι τόσο ισχυρη η αντιπροσώπευση μεσω του Αντιπροέδρου Β ή του αναπληρωτή ή οργανωτικού γραμματεα για ποιο λόγο δεν καταλαμβανει αυτή τη θέση η ΕΑΚ; Η αυτονομη Παρεμβαση όταν εννοεί αντιπροσωπευτικότητα, εννοεί αντιπροσωπευτικότητα. Αν ηταν τεταρτη δυναμη δεν θα διεκδικούσε παραπάνω από τη θεση του Ταμία.
    2.Η παράταξη όμως της; ΕΣΔΑ και της ΔΑΣ, ειδικά η πρωτη αποσυρθηκε από την πρόταση οταν δεν συμφωνησε η Αυτόνομη Παρεμβαση για τη θέσηγ του Ταμία που της προτάθηκε. Γιατί αυτή η αγωνία ΕΑΚ και ΕΣΔΑ να συμμετάσχει όπωσδηποτε στο προεδρείο η Αυτόνομη Παρέμβαση. Μου κάνει δε εντυπωση το γεγονός ότι στην παραπάνω ανακοίνωση η ΕΣΔΑ δεν αναφερεται καθόλου, ενώ στελέχη της ΕΣΔΑ γνωριζαν από τα πριν ποια θεση θα προταθεί στην Αυτόνομη Παρέμβαση.
    3. Θεωρώ πολύ καλή την πρόταση για Πρόεδρο από την περιφερεια και ετοιμη ν΄ανταπεξελθει σε όλα. Δε καταλαβαίνω γιατί η ΕΑΚ υποβαθμίζει και υπονομευει την ίδια την πρότασή της.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: