«Ειδικό πρόσθετο κριτήριο μοριοδότησης στο ΥΠΠΟΑ»: παρηγοριά στον άρρωστο…

Τα χτυπήματα της κυβέρνησης κατά των εργαζομένων συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό: Στην Απόφαση του ΥΔΜΗΔ (ΦΕΚ 1914/7-8-13) που καθόρισε τα κριτήρια και τη διαδικασία για τη μοριοδότηση των υπαλλήλων, προκειμένου ορισμένοι «λιγότερο τυχεροί» να μπουν σε διαθεσιμότητα, δηλαδή να βρεθούν οριστικά εκτός δημοσίου, έρχεται να προστεθεί η απαράδεκτη κοινή Απόφαση Μητσοτάκη – Παναγιωτόπουλου (ΦΕΚ 2408/26-9-13) που καθορίζει το «ειδικό πρόσθετο κριτήριο μοριοδότησης» του προσωπικού που τίθεται σε διαθεσιμότητα.

Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ, όσοι υπάλληλοι είναι υποψήφιοι για διαθεσιμότητα και έχουν απασχοληθεί «σε έργα ανασκαφών, αναστηλώσεων και εν γένει προστασίας, ανάδειξης, συντήρησης αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και εγκαταστάσεων καθώς και στη φύλαξη αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και εγκαταστάσεων», μοριοδοτούνται για την εργασία τους στους παραπάνω τομείς, με μέγιστη βαθμολογία για 15 χρόνια προϋπηρεσίας τα 31,5 μόρια. Τα μόρια αυτά έρχονται να προστεθούν στη μοριοδότηση που ούτως ή άλλως παίρνει ο υποψήφιος για διαθεσιμότητα, με βάση τα κριτήρια του ΦΕΚ 1914 (τυπικά προσόντα, τρόπος εισαγωγής, υπηρεσιακή αξιολόγηση, οικογενειακή κατάσταση κλπ).

Αυτή η δήθεν ευεργετική κίνηση που «προετοιμαζόταν» εδώ και καιρό από ορισμένους συνδικαλιστικούς κύκλους και τώρα διαφημίζεται ως σανίδα σωτηρίας για το ΥΠΠΟΑ, στην πραγματικότητα αποτελεί μια αυθαίρετη ενέργεια μέσα στον κυκεώνα των απολύσεων που παραβιάζει κατάφωρα την αρχή της ίσης μεταχείρισης, βασίζεται στην αρχή του «διαίρει και βασίλευε» και ενθαρρύνει ακόμη περισσότερο τον κανιβαλισμό ανάμεσα στους εργαζόμενους στον πολιτισμό.

Για να το πούμε λίγο πιο καθαρά, η ρύθμιση προετοιμάζει το έδαφος για το επόμενο κύμα διαθεσιμοτήτων (φύλακες; εργάτες; συντηρητές; τι άλλο;), αλλά ταυτόχρονα κλείνει το μάτι σε «παλιούς» και σε εργαζόμενους στην αρχαιολογική υπηρεσία που ευελπιστούν ότι θα σωθούν…  Αφήνει απ΄ έξω όσους εργάζονται στη διοίκηση, στις οικονομικές υπηρεσίες, στο σύγχρονο πολιτισμό (το «παραπαίδι» του ΥΠΠΟ) και φυσικά όσους ήρθαν με μετάταξη από ΟΣΕ, ΗΣΑΠ, τραμ κλπ – δηλαδή του «ξένους» που δεν έχουν την απαραίτητη προϋπηρεσία σε αρχαιολογικά έργα.

Έτσι, η κυβέρνηση και τα συνδικαλιστικά της φερέφωνα συνεχίζουν να οδηγούν τους εργαζόμενους στον κοινωνικό αυτοματισμό: ιδιωτικοί υπάλληλοι εναντίον δημοσίων, μόνιμοι εναντίον ΙΔΑΧ, επιστήμονες ενάντια σε χειρώνακτες, αρχαιολογικό έργο ενάντια σε οποιαδήποτε άλλη εργασία κλπ.

Κι ας μην βιαστούν ορισμένοι να νιώσουν ανακούφιση και να πιστέψουν ότι σώσανε το τομάρι τους σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς… Αν κοιτάξουν καλύτερα θα δούν ότι η παγίδα που τώρα στήνεται τόσο άδικα και τόσο αυθαίρετα για κάποιους εργαζόμενους αύριο μπορεί – με την ίδια ευκολία – να γίνει η δική τους λαιμητόμος.

Όσο για το σκοτεινό ρόλο που έπαιξε η ηγεσία της ΠΟΕ – ΥΠΠΟ στην επινόηση της εκτρωματικής ΚΥΑ για την «ειδική πρόσθετη μοριοδότηση» δεν χρειάζεται να πούμε πολλά: Οι εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟΑ είχαμε πολλές φορές την ευκαιρία να ακούσουμε από επίσημα χείλη της Ομοσπονδίας για τη σημασία θέσπισης του ειδικού κριτηρίου που θα έσωζε όσους υπαλλήλους του ΥΠΠΟ θα έμπαιναν στο στάδιο της κινητικότητας. Άλλωστε διαβάσαμε και τη σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας (1-10-13), που διαφήμιζε τις στοχευμένες ενέργειές της για την θεσμοθέτηση του κριτηρίου. Τώρα βέβαια η ΠΟΕ-ΥΠΠΟ τα στρίβει (ανακοίνωση 2-10-13) και εμφανίζεται ως ο ορκισμένος εχθρός της διαθεσιμότητας.  Μόνο που κανένας μας δεν έχει πάθει αμνησία, και ούτε έχει ξεχάσει ότι όταν δινόταν η μάχη ενάντια στις πρώτες διαθεσιμότητες στο ΥΠΠΟΑ, η Ομοσπονδία, αντί να πρωτοστατεί στον αγώνα, κρατούσε ανοικτά τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους και διαπραγματευόταν την επιπλέον μοριοδότηση κάποιων κλάδων, θυσιάζοντας ορισμένους άλλους.

Ως ΕΑΚ εκφράζουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας στη ρύθμιση που αναπαράγει τεχνητούς διαχωρισμούς (αρχαιολογική υπηρεσία – σύγχρονος πολιτισμός, παλιοί – νέοι, εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟΑ – εργαζόμενοι από μετάταξη) και υπονομεύει την ενότητα που είναι αναγκαία για να σπάσει η ανθρωποφαγική πολιτική της διαθεσιμότητας.

Να τελειώνουμε επιτέλους με τη συνδικαλιστική πρακτική των συντεχνιών, της συνδιαλλαγής, με το εμπόριο ελπίδας σωτηρίας των «ημετέρων».

Καλούμε τα σωματεία του ΥΠΠΟΑ να τοποθετηθούν ενάντια στη ρύθμιση στέλνοντας μήνυμα ενότητας κι αντίστασης στα σχέδια διάσπασης και διαίρεσής μας.

Συνεχίζουμε ΕΝΩΜΕΝΟΙ τον αγώνα ενάντια στην πολιτική των απολύσεων, της διάλυσης του δημόσιου τομέα και της ιδιωτικοποίησης των κερδοφόρων πλευρών του.

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!!!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: