Η πρόταση της ΕΑΚ για το πρόγραμμα δράσης του 11ου Συνεδρίου της ΠΟΕ ΥΠΠΟ

11o Συνέδριο ΠΟΕ-ΥΠΠΟ:

Πρόταση για μια διαφορετική Ομοσπονδία, κοντά στις αγωνίες και τα προβλήματα των εργαζομένων

Το 11ο Συνέδριο της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ πραγματοποιείται στις 25-27 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο Titania. Για άλλη μια φορά, σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο, θα διεξαχθεί ένα «συρρικνωμένο» Συνέδριο (με εργασίες που συμπιέστηκαν να γίνουν όλες σε μία μέρα!) μακριά από τις πραγματικές αγωνίες των εργαζομένων.

Στην πιο δύσκολη συγκυρία που έχουν βρεθεί ποτέ οι εργαζόμενοι σε αυτή τη χώρα, με την εφαρμογή των Μνημονίων της κυβέρνησης με το ΔΝΤ και την ΕΕ να «σαρώνει» εργασιακά, ασφαλιστικά και άλλα δικαιώματα, η ΠΟΕ-ΥΠΠΟ μιλά για τις «επιτυχίες» της, όταν:

 • Η πρώτη λίστα «προγραφών» με τις διαθεσιμότητες-απολύσεις είναι ήδη γεγονός στο ΥΠΠΟΑ. Και δεν θα σταματήσουν ώσπου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 25.000 απολυμένων από το δημόσιο που ζητά η Τρόικα. Είτε με τη διαθεσιμότητα και τη «μοριοδότηση» Μητσοτάκη, είτε με το Οργανόγραμμα που ετοιμάζεται, εργαζόμενοι και υπηρεσίες θεωρούνται «πλεονάζουσες». Δεν γλιτώνουν ούτε τα σχολεία, ούτε τα νοσοκομεία, ούτε τα ασφαλιστικά ταμεία, ούτε ο ΟΑΕΔ, ούτε ο πολιτισμός… Η επίθεση είναι συνολική κι έχει ένα μόνο στόχο: τη διάλυση του δημόσιου τομέα και κάθε κοινωνικής προστασίας. Δεν έχει καμία σχέση με αυτά που λένε για το «μεγάλο δημόσιο», το «δημόσιο χρέος»: η Ελλάδα θα γίνει μια ειδική οικονομική ζώνη, με ανεργία 50%, μισθούς των 450 ευρώ και συντάξεις των 350 ευρώ. Δεν θα σταματήσουν αν δεν τον πετύχουν.

 • Συνεχίζεται αμείωτη η επικοινωνιακή επίθεση στον «σπάταλο και αντιπαραγωγικό» δημόσιο τομέα και τους «τεμπέληδες» δημόσιους υπάλληλους που… δημιούργησαν το έλλειμμα της χώρας. Από κοντά παραμένουν οι κορώνες για «λιγότερο κράτος» (δηλ. περισσότερη ασυδοσία του κεφαλαίου), ξεπούλημα κάθε δημόσιου αγαθού, απολύσεις, υποχρεωτικές μετατάξεις και άλλα πολλά,

 • Υποβαθμίζεται συστηματικά ο πολιτισμός ως κοινωνικό αγαθό. Η πολιτιστική κληρονομιά αντιμετωπίζεται αποκλειστικά ως «τουριστικό προϊόν» ή «εμπόδιο» για την «ανάπτυξη» (όπως αυτοί την εννοούν) ενώ η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία έχει εξοβελιστεί από το λεξιλόγιο (και τη χρηματοδότηση) του Υπουργείου! Την ίδια στιγμή το ΥΠΠΟ συνεχίζει να δουλεύει με εργαζόμενους με ασφαλιστικά, συμβασιούχους μέσω ΕΣΠΑ ή ΜΚΟ που κι αυτοί παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες. Αντί να καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό τα κενά του Υπουργείου, σήμερα απολύονται μόνιμοι και ΙΔΑΧ συνάδελφοι, οι οποίοι θα βρεθούν και οι ίδιοι να… αναζητούν πίσω τη δουλειά τους με δικαστικές αποφάσεις!

 

Κι όμως, στο Υπουργείο μας η ηγεσία της ΠΟΕ ΥΠΠΟ συνεχίζει να «πολιτεύεται» με το βλέμμα στραμμένο όχι στις ανάγκες των εργαζόμενων, αλλά στις αγαστές σχέσεις με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία!

 

ΝΑ ΧΑΡΑΞΟΥΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ!

 

Εμείς επιμένουμε να επιδιώκουμε έναν άλλο ρόλο για το συνδικαλισμό, έναν άλλο ρόλο τόσο για τα πρωτοβάθμια σωματεία όσο και για την Ομοσπονδία:

Με ζωντανή και δημοκρατική λειτουργία, με ουσιαστικά ενημερωμένα και ενεργά μέλη, που θα εξασφαλίζει την ισότιμη συμμετοχή και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των εργαζόμενων, ανεξάρτητα από παραταξιακές ή κομματικές επιλογές. Με ανανέωση σε πρόσωπα, ιδέες και μορφές δράσης.

Διεκδικητική, τόσο για την αποτελεσματικότερη διεκδίκηση των συνδικαλιστικών μας αιτημάτων (εργασιακών, οικονομικών, ασφαλιστικών, θεσμικών), όσο και για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη στήριξη του σύγχρονου πολιτισμού. Με επεξεργασμένο λόγο απέναντι στην πολιτιστική πολιτική που χαράζει η εκάστοτε πολιτική ηγεσία.

Μαχητική, που να διασφαλίζει την ενότητα των εργαζομένων στην πράξη, με συλλογική ενωτική δράση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας (και όχι στα λόγια με συνεργασίες συνδικαλιστικής «κορυφής»), με συμμετοχή όλων των εργαζομένων μέσα από συνελεύσεις ανά χώρο δουλειάς.

Συντονισμένη στη δράση, στη βάση των κοινών διεκδικήσεων, με τους αγώνες των εργαζομένων στο δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και αλληλέγγυα στα κοινωνικά κινήματα.

Με πλήρη διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων και εναλλαγή προσώπων στις θέσεις ευθύνης, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο των επαγγελματιών συνδικαλιστών.

 

Με ένα πλαίσιο δράσης που θα διεκδικεί:

1. Την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας μας, της μονιμότητας και την αντίθεση στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις

 • Όχι στις διαθεσιμότητες-απολύσεις! Όχι στην άρση της μονιμότητας στο δημόσιο! Μετατροπή των αορίστου χρόνου εργαζομένων σε πραγματικούς μόνιμους, με πλήρη δικαιώματα και υποχρεώσεις.

 • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών, με διαφανείς και αντικειμενικές διαδικασίες και αυξημένη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας. Όχι στην κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών με εργαζόμενους σε ΜΚΟ.

2. Την άρση των διαθεσιμοτήτων-απολύσεων στο ΥΠΠΟΑ. Στις υπηρεσίες μας είναι γνωστό πως δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό. Αντίθετα υπάρχει ανάγκη για επιπλέον προσωπικό στις εφορείς αρχαιοτήτων, στα μουσεία, στις κεντρικές υπηρεσίες. Κανείς δεν περισσεύει, κανένας κλάδος εργαζομένων δεν είναι περιττός. Είναι όλοι απαραίτητοι.

3. Την οικονομική μας αναβάθμιση, την αναβάθμιση της ζωής μας

 • Ουσιαστικές αυξήσεις στο σύνολο των αποδοχών μας. Κατώτερο εισαγωγικό καθαρό μισθό που να υπερβαίνει το όριο φτώχειας (το οποίο, σύμφωνα με την Ε.Ε. στη χώρα μας είναι 1.400 ευρώ).

 • Όχι στις περικοπές αποδοχών. Αυξήσεις στους βασικούς μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων για να αυξηθούν και οι συντάξιμες αποδοχές.

 • Αντίθεση σε κάθε προσπάθεια σύνδεσης του μισθού με την «αποδοτικότητα–παραγωγικότητα».

 • Καθιέρωση μισού εισιτηρίου για όλους τους εργαζομένους του ΥΠΠΟΤ στις εκδηλώσεις των επιχορηγούμενων φορέων (θέατρα, κινηματογράφοι κ.λπ.)

 • Δημιουργία παιδικού σταθμού που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους. Στις περιπτώσεις που αυτό δεν είναι εφικτό, παροχή σχετικού επιδόματος, όπως γίνεται σε πολλά υπουργεία.

 

4. Τη διασφάλιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών μας δικαιωμάτων

 • Στήριξη του κοινωνικού συστήματος ασφάλισης. Να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

 • Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας, ανεξαρτήτως ηλικίας, ίση με το 80% του συνόλου των αποδοχών κατά το μήνα αποχώρησης. Θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 60 στους άνδρες και στα 55 στις γυναίκες.

 • Καθιέρωση των βαρέων και ανθυγιεινών στο δημόσιο τομέα (για εργατοτεχνίτες, συντηρητές, προσωπικό καθαριότητας, καταδυόμενο προσωπικό, εργαζόμενους στη σπηλαιολογία κλπ).

 • Αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν περίθαλψης για όλους τους εργαζόμενους.

 • Επιστροφή των κλεμμένων χρημάτων στα Ασφαλιστικά Ταμεία! Να δοθούν άμεσα οι ανείσπραχτες εισφορές από ιδιώτες και κράτος. Αξιοποίηση των αποθεματικών και της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων με κοινωνικά και όχι ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Θέσπιση δικαιώματος ελέγχου και άσκησης βέτο από τους εργαζόμενους στη διαχείριση των Ασφαλιστικών Ταμείων και σε όλες τις σημαντικές αποφάσεις τους.

5. Την αναβάθμιση του ρόλου μας και των συνθηκών εργασίας μας, με διαφάνεια και ισονομία

 • Ουσιαστική επιμόρφωση όλων των εργαζομένων με καθεστώς διαφάνειας και με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών και των ίδιων των εργαζομένων.

 • Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.

 • Διαφάνεια και εφαρμογή των κείμενων διατάξεων για τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις, ανάληψη θέσεων ευθύνης. Να σταματήσει η πρακτική των «διαδρόμων» και η αυθαιρεσία της διοίκησης. Όχι στα σχέδια για υποχρεωτικές μετατάξεις-μεταθέσεις-μετακινήσεις.

 • Ουσιαστική συμμετοχή των εργαζομένων του ΥΠΠΟ, ώστε να συμβάλλουν ουσιαστικά στη χάραξη της πολιτιστικής πολιτικής και να μην περιορίζονται σε ένα στενά διεκπεραιωτικό ρόλο που οδηγεί στην απαξίωσή τους.

6. Μια διαφορετική πολιτική για τον πολιτισμό

 • Καμιά υπαγωγή του πολιτισμού στις ανάγκες του τουρισμού και της «ανάπτυξης» που επιδιώκει η κυβέρνηση. Ο πολιτισμός είναι κοινωνικό αγαθό: πολιτισμός ανοιχτός σε όλους, στήριξη του παιδευτικού ρόλου, προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος.

 • Γενναία αύξηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για τον πολιτισμό.

 • Αντίθεση σε κάθε μορφή άμεσης ή έμμεσης ιδιωτικοποίησης που παραδίδει το έργο του ΥΠΠΟΑ σε οργανισμούς, ανώνυμες εταιρείες, ΝΠΙΔ και φορείς που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια

 • Να αντισταθούμε στο σταδιακό ροκάνισμα του Αρχαιολογικού Νόμου, στην υποβάθμιση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και στην απαξίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, και στα νομοσχέδια για την επιτάχυνση των μεγάλων έργων.

 • Ενίσχυση της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, μέσα από διάλογο με τους πολιτιστικούς φορείς και την κοινωνία, με διαφανείς διαδικασίες.

 • Εξασφάλιση της πρόσβασης όλων στον πολιτισμό, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.

 

7. Την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος του ΥΠΠΟΑ

 • Με την απόδοση του Ακροπόλ για τη στέγαση της Κεντρικής Υπηρεσίας.

 • Τα κτίρια ιδιοκτησίας του ΥΠΠΟΑ στην Πλάκα και σε άλλες περιοχές να αξιοποιηθούν για τη στέγαση των υπηρεσιών, για πολιτιστικές δράσεις ανοιχτές σε όλους και για τη στήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας (π.χ. στέγαση νέων ομάδων θεάτρου, χορού, μουσικής).

 • Καμιά σκέψη για απόδοση της ακίνητης περιουσίας του ΥΠΠΟΑ στο ΤΑΙΠΕΔ. Η δημόσια περιουσία δεν εκποιείται.

Το Συνέδριο της Ομοσπονδίας να αποφασίσει:

 • ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ-ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ. Απέναντι στη διαμορφούμενη κατάσταση δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να αντισταθούμε όλοι και όλες μαζί για να τους σταματήσουμε, να δώσουμε τη σκληρή και παρατεταμένη μάχη για να ανατρέψουμε τη βαρβαρότητα των μνημονιακών πολιτικών.

 • ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΝΕΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ, «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ» ΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ και όλους τους τρόπους μέσω των οποίων θα ανοίξει ο δρόμος για τις επόμενες απολύσεις-διαθεσιμότητες.

 • ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ και όλους τους νόμους που εκπορεύονται από αυτό. Με απόφαση να αντισταθούμε με αγώνα διάρκειας μέχρι να καταργηθούν τα Μνημόνια και να αλλάξει η πολιτική που οδηγεί τους εργαζόμενους στη φτώχεια. Τα δισεκατομμύρια από τον ιδρώτα των εργαζόμενων να πάψουν να σπαταλιούνται για την αποπληρωμή του χρέους και να κατευθυνθούν εδώ και τώρα σε αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, σε δημόσια και δωρεάν κοινωνικά αγαθά, σε απαγόρευση των απολύσεων και σταθερή δουλειά για όλους.

 • Συνελεύσεις και κινητοποιήσεις σε κάθε χώρο δουλειάς ενάντια στις απολύσεις, στη λογική «λιγότερο δημόσιο», ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις κάθε δημόσιου αγαθού, για μαζικές προσλήψεις που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες σε πολιτισμό, παιδεία, υγεία, κοινωνικές υποδομές. Συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων και των Ομοσπονδιών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Χρειάζεται γενικευμένος, συντονισμένος, διακλαδικός αγώνας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με πείσμα και διάρκεια για να σταματήσουμε αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική.

 • Μια διαφορετική λειτουργία της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, δημοκρατική και ανοιχτή σε όλους τους εργαζόμενους. Σύσταση επιτροπών εργαζομένων για διάφορα θέματα, προτεραιότητα των αποφάσεων των πρωτοβάθμιων σωματείων, διοργάνωση ανοιχτών εκδηλώσεων της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ σε θέματα που ενδιαφέρουν τους εργαζομένους σε όλη την Ελλάδα, την εναλλαγή στα προεδρεία των Δ.Σ. με μέγιστη επιτρεπόμενη θητεία τα 6 χρόνια για κάθε εκπρόσωπο, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο των επαγγελματιών συνδικαλιστών που δεν επιστρέφουν ποτέ στο χώρο εργασίας τους για να είναι σε επαφή με τους εργαζόμενους.

 • Να θεσμοθετηθεί η δημοσιοποίηση του απολογισμού και του προϋπολογισμού του Ταμείου Αλληλοβοηθείας και κάθε θέματος που σχετίζεται με τη στελέχωση του Ταμείου, καθώς και των κινήσεων του λογαριασμού του απεργιακού ταμείου σε ετήσια βάση (με αναλυτικά και αξιόπιστα στοιχεία).

 • Να γίνουν μόνιμες προσλήψεις προσωπικού για να καλυφθούν οι ανάγκες του ΥΠΠΟΑ. Καμία απόλυση συμβασιούχου με ασφαλιστικά, άμεση μονιμοποίηση των 187 συναδέλφων με αιτήσεις θεραπείας.

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση θα προτείνει αυτό το πλαίσιο δράσης και αγωνιστικής κινητοποίησης στο Συνέδριο της ΠΟΕΥΠΠΟ, αφού το δημοσιοποιήσει στους εργαζόμενους, όπως πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να κάνουν και οι υπόλοιπες παρατάξεις.

Στη βάση αυτού του πλαισίου απευθύνουμε κάλεσμα σε όλες τις συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΥΠΠΟ που αναφέρονται στους εργατικούς αγώνες και στην αντιπαράθεση με την πολιτική του Μνημονίου, για κοινή στάση στο Συνέδριο της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, ώστε αυτό να καταλήξει σε αποφάσεις που θα μπορέσουν να δώσουν ώθηση στο συνδικαλιστικό κίνημα του ΥΠΠΟ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: