Φανταστικοί διάλογοι για φανταστικά ωράρια

– Έφτασε το καλοκαίρι και πρέπει να ανοίξουμε τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους περισσότερες ώρες για να τα επισκέπτονται οι τουρίστες!

– Καλοκαίριασε κιόλας;  Τεσπά, ας τα ανοίξουμε λοιπόν, κάθε χρόνο αυτό δεν κάνουμε;

– Και τι ωράριο να βάλουμε; Οι τουριστικοί πράκτορες λένε πως θέλουν πάγιο ωράριο 9.00 – 17.00 χειμώνα καλοκαίρι. Αυτά δεν είπαν στη σύσκεψη;

– Ναι, καλά, σιγά μην το πάμε τόσο λίγο. Να το βάλουμε 8.00-20.00 να δείχνει πως περιμένουμε να εκτοξευτεί η επισκεψιμότητα στα ουράνια. Μ’ αυτό βολεύονται και οι κρουαζιέρες, κάνουμε κι ό,τι εκδηλώσεις θέλουμε μόνοι μας ή με ιδιώτες.

– Φοβερή ιδέα. Έτσι θα ταχτοποιήσουμε τα αιτήματα των φίλων μας, θα γλιτώσουμε και τη γκρίνια που δεν έχουμε βγάλει ως τώρα την ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) για την υπερωριακή απασχόληση των αρχαιοφυλάκων εκτός ωραρίου.

– Είχαμε γκρίνια γι’ αυτό; Δε το θυμάμαι. Τεσπά, άλλο είναι το θέμα. Αρχαιοφύλακες έχουμε αρκετούς;

– Σιγά μην έχουμε…(γέλια). Είσαι με τα καλά σου, πότε είχαμε αρκετούς; Μειώθηκαν  κιόλας με τόσες συνταξιοδοτήσεις.

– Εκείνους που έχουν ΦΕΚ διορισμού από το 2010 δεν τους πήραμε;

– Αστειεύεσαι, έτσι; Γιου νόου μνημόνιο, τρόικα; Τους παγώσαμε αυτούς – που τους θυμήθηκες απορώ! Σιγά μη κάνουμε και προσλήψεις, αφού τώρα θα απολύσουμε κιόλας.

– Σωστά. Έχουμε όμως αυτούς που πήραμε με λεφτά ΕΣΠΑ μέσω ΜΚΟ, τάχα μου για κοινωφελή εργασία, με μειωμένο μισθό και δικαιώματα. Ωραίο δεν ήταν αυτό το κόλπο;

– Μωρέ καλό ήταν, απορροφήσαμε και ευρωπαϊκά φράγκα, μειώσαμε και τα νούμερα της ανεργίας (λέμε, τώρα), το μάσησαν κι οι εργαζόμενοι, βάλαμε κι ένα λιθαράκι για να τους φορέσουμε παρακάτω ιδιωτικά συνεργεία φύλαξης. Αλλά ούτε αυτοί φτάνουν.

– Δεν είχαμε προβλέψει αρκετούς; Ποιος φταίει; Να κάνουμε ΕΔΕ!

– Μη μου συγχύζεσαι! Δε μπορούμε να κάνουμε ΕΔΕ, εμείς είμαστε κυβέρνηση, οι ΜΚΟ είναι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Τα ‘καναν κι αυτές μπάχαλο – σάμπως ξέραν και πώς να κάνουν προσλήψεις; Δεν τους είχαμε δώσει και τα σωστά νούμερα, κάναμε και περικοπές τελευταία στιγμή…

– Δε γίνεται να βάλουμε να κάνουν προσωρινά φύλαξη από άλλους κλάδους; Αρχαιολόγους, διοικητικούς, μηχανικούς, συντηρητές, εργατοτεχνίτες ξέρω γω; Όλοι αυτοί έχουν φόρτο εργασίας;

– Καλά είσαι μεγάλος γάτος! Θα βάλουμε τους προϊσταμένους των υπηρεσιών να κάνουν επίκληση του άρθρου 30 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα. Με αυτό μπορούν να αναθέτουν άσχετες δουλειές στο προσωπικό για ένα δίμηνο και καλά για «επιτακτικές υπηρεσιακές ανάγκες που δεν μπορούν να καλυφθούν με άλλο τρόπο».

– Χε χε, είδες τι μάγος είμαι; Στέκει αυτό πάντως ε; Νομικά εννοώ.

– Καλά τώρα!. Θα το ερμηνεύσουμε όπως μας βολεύει το άρθρο που κανονικά είναι για σεισμούς και καταποντισμούς και μια χαρά. Άλλωστε, δεν θα το κάνουμε καν εμείς. Θα το κάνουν οι προϊστάμενοι! (γέλια). Εδώ επιστρατεύσαμε λιμενεργάτες, εργαζόμενους στο Μετρό και καθηγητές, θα κολλήσουμε στη ΓΓΠ για ένα διμηνάκι;

– Δε φαντάζομαι να μας πει κανείς ότι θα μείνουν άλλες δουλειές πίσω ή ότι δεν θα βγαίνουν οι στοχοθεσίες των υπηρεσιών που τους βάλαμε να κάνουν…

– (γέλια) Καλά, όταν σε πιάνουν οι ευαισθησίες σου τρελαίνομαι!

– … ή να μας την πούνε ότι κινδυνεύουν τα αρχαία επειδή βάζουμε άσχετους στη φύλαξη. Κάτι τέτοια τα φοβάμαι.

– Καλά τώρα, ας μας το πούνε και τι έγινε; Το θέμα μας εμείς θα το ‘χουμε λύσει. Και αφού οι προϊστάμενοι θα αναγκαστούν να επιλέξουν κάποιους από άλλους κλάδους για να απασχοληθούν στη φύλαξη, θα έχουμε και μια πρώτη λίστα υπεράριθμων. Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια! Μόλις πει ο Μανιτάκης δώστε ονόματα για απολύσεις-μετακινήσεις-κινητικότητα, τσακ εμείς θα του την τρίψουμε στη μούρη!

– Καλά ρε συ, φοβερές ιδέες δεν έχω; Δε μου λες, φαντάζομαι δεν θα ‘χουμε τίποτα αντιδράσεις από προϊσταμένους, έτσι;

– Μπα δε νομίζω. Φοβούνται κι αυτοί για τη θέση τους, θέλουν να δείξουν πως κάνουν και έργο, θα αυξήσουν όσο να ναι και τα εισιτήρια και θα νομίζουν πως έτσι θα πάρουν μεγαλύτερη επιχορήγηση του χρόνου (γέλια). Τώρα, αν κάποιοι μουλαρώσουν, θα δούμε. Έτσι κι αλλιώς πρέπει να έχουμε κι ένα plan B.

– Τι ναι πάλι αυτό;

– Εναλλακτικό σενάριο ντε. Αν κάτι στραβώσει.

– Τι να στραβώσει; Ωραία δεν τα ‘παμε ως εδώ;

– Λέμε ρε παιδί μου, αν τυχόν έχουμε αντιδράσεις από τους εργαζόμενους, αν τους ξεσηκώσουν τίποτα μυστήριοι, ξέρεις τώρα.

– Και τι κάνουμε τότε;

– Παζαρεύουμε το ωράριο, βάζουμε τις πιο πολλές υπηρεσίες σε ωράριο 8.00-17.00 που βολεύει και τους πράκτορες, βγάζει και το σωματείο καμιά ανακοίνωση που καλεί τους αρχαιοφύλακες να εργαστούν με αυταπάρνηση για το καλό του τόπου κλπ.

– Ναι αλλά έτσι τι κερδίζουμε;

– Δείχνουμε διαλλακτικότητα κι ευαισθησία, κερδίζουμε δύο ώρες περισσότερο ανοιχτά μουσεία και χώρους με το ίδιο προσωπικό, οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων χαίρονται που δεν τους σκίσαμε τελείως, αλλά έχουν πάρει και μια πρόγευση για το παρακάτω – και μας μένουν και μερικές λίστες που λέγαμε…

– Μμμμ, δεν είναι κι άσχημα. Και με τις κρουαζιέρες τι θα κάνουμε;

– Μη σε νοιάζει, θα βάλουμε κανέναν ενδιάμεσο, κανά Ταμείο ξέρω κι εγώ, να παίρνει τα λεφτά από τους ιδιώτες, να κάνει μοιρασιά στους εργαζόμενους, να βγάζει και το κατιτίς του. Τα ‘χουμε κάνει και παλιά αυτά, υπάρχει τεχνογνωσία!

– Κι αν οι συνδικαλιστές δείξουν σκληρή στάση και δεν δεχτούν ή κυριαρχήσουν τίποτα ακραίοι;

– Έλα τώρα, τι σε έπιασε; Αφού κάνουν υπεύθυνο συνδικαλισμό, έχεις παράπονα; Αν πάλι, δοκιμάσουν τίποτα μυστήριοι να μας κουνηθούν θα τους καταγγείλουμε δημόσια πως εκθέτουν τη χώρα διεθνώς, πως υπονομεύουν την εθνική προσπάθεια, πως αντιστρατεύονται την επανεκκίνηση της οικονομίας, στην ανάγκη θα τους ρίξουμε σε Πρετεντέρη – Προτοσάλτε – Μπάμπη Παπαδημητρίου να τους κάνουν σκόνη.        

 

Ο διάλογος είναι απολύτως φανταστικός. Κάθε ομοιότητα με πρόσωπα ή καταστάσεις είναι τυχαία.

 Η πολιτική που ασκείται εις βάρος των μνημείων και των εργαζομένων δεν είναι όμως τυχαία και δεν οφείλεται σε αβλεψίες, καθυστερήσεις ή λάθη.

Πρόκειται για συνειδητές επιλογές υποβάθμισης της πολιτιστικής κληρονομιάς και αντιμετώπισής της με όρους αγοράς, για συνειδητές επιλογές διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, εξευτελισμού και απαξίωσης των εργαζομένων.

Είναι η πολιτική των μνημονίων, της τρόικας και της τρικομματικής κυβέρνησης.

Θα την αφήσουμε να υλοποιείται χωρίς αντίσταση;

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: