Σχετικά με τη συγκρότηση αγωνιστικού-μαχητικού προεδρείου στον Ενιαίο Σύλλογο Αττικής, Στερεάς και Νήσων, στη βάση των παρακάτω αξόνων για την δράση του Συλλόγου:

Άκαρπη απέβη η πρώτη (27/5)συνεδρίαση του ΔΣ στον Ενιαίο Σύλλογο Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων για την συγκρότησή του σε σώμα.
Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (2 έδρες) ανέπτυξε το σκεπτικό της πρότασης της για το σχηματισμό προεδρείου με τη συνεργασία της Αυτόνομης Παρέμβασης (2 έδρες) και της ΔΑΣ (ΠΑΜΕ, 1 έδρα) στη βάση του κειμένου προγραμματικής συμφωνίας για την πολιτική πορεία και λειτουργία του Συλλόγου από δω και πέρα (βλ. παρακάτω).SONY DSC
Η πρόταση αυτή πιστεύουμε πως αντιστοιχεί τόσο στις ανάγκες της περιόδου όσο και στην βούληση των συναδέλφων που για πρώτη φορά στον σύλλογο αποστοιχήθηκαν από τις παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού και έδωσαν αθροιστικά 55% στις δυνάμεις που με τον έναν ή άλλο τρόπο αντιστρατεύονται την πολιτική ΕΕ, ΔΝΤ και της τρικομματικής κυβέρνησης. Η υλοποίησή της είναι εφικτή από τους συσχετισμούς εδρών που έχουν διαμορφωθεί στο ΔΣ, στο οποίο οι 3 αυτές δυνάμεις συγκεντρώνουν τις 5 από τις 9 έδρες (ΕΑΚ 2, ΑΠ 2 και ΔΑΣ 1).
Η πρόταση της Ενωτικής έγινε δεκτή από την Αυτόνομη Παρέμβαση, όχι όμως και από τη ΔΑΣ, η οποία αντιπρότεινε το σχηματισμό «αντιπροσωπευτικού/αναλογικού» προεδρείου, δηλ. μοιράσματος των θέσεων του προεδρείου σε όλες τις παρατάξεις ανάλογα με την εκλογική τους δύναμη. Αυτό σημαίνει ότι η ΠΑΣΚΕ, που καταποντίστηκε στις εκλογές ακριβώς λόγω της στάσης της στον Σύλλογο το προηγούμενο διάστημα, θα βρεθεί και πάλι σε καίρια θέση ευθύνης, για να συνεχίσει να υπονομεύει τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων, όπως έκανε και μέχρι μία μέρα πριν από τις εκλογές.
Είναι περιττό να πούμε –βέβαια- ότι στην πρόταση «αντιπροσωπευτικού/αναλογικού» προεδρείου συμφώνησαν επίσης η ΕΑΣΚΕ-ΠΑΣΚΕ (2 έδρες), η ΔΑΚΕ (1 έδρα) και η Αγωνιστική Συσπείρωση (ΔΗΜΑΡ, 1 έδρα). Άλλωστε εδώ και πολλά χρόνια οι συγκεκριμένες δυνάμεις έχουν συνηθίσει να μοιράζουν μεταξύ τους τις «καρέκλες» και μετά να αφήνουν τον Σύλλογο στον… αυτόματο πιλότο!
Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση συνεχίζει να πιστεύει ότι οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που, παρά τις διαφορές τους, προκρίνουν μια μαχητική πορεία και αμεσοδημοκρατική λειτουργία για τον Σύλλογο μπορούν να βρουν κοινό βηματισμό, αφήνοντας πίσω τους τις πλαστές «αναλογικότητες». Καλούμε τη ΔΑΣ να αναλογιστεί ποια ήταν και είναι η στάση της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της Αγωνιστικής Συσπείρωσης απέναντι στους αγώνες που δώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Ποια είναι η στάση τους στην Ομοσπονδία, πώς υποτιμούν τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες του Συλλόγου και πώς περιφρονούν τους κοινούς αγώνες των εργαζόμενων του πολιτισμού με το υπόλοιπο δημόσιο ή το υπόλοιπο λαϊκό κίνημα. Η συμμετοχή αυτών των παρατάξεων στο προεδρείο του Συλλόγου δεν αποτελεί «αναλογική» εκπροσώπηση, αλλά φρένο σε μια διαφορετική πορεία που μπορεί και επιβάλλεται να έχει ο μεγαλύτερος διακλαδικός Σύλλογος εργαζομένων στη ΓΓ Πολιτισμού.
Την ώρα που οι επιθέσεις εναντίον των εργαζομένων εντείνονται θα πρέπει να δυναμώσουμε και τη συλλογική μας αντίσταση και αυτό, στην περίπτωση του Ενιαίου Συλλόγου εργαζομένων στο ΥΠΠΟ, είναι σήμερα εφικτό. Καλούμε όλους να αναλογιστούν τις ευθύνες τους.
ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ-ΜΑΧΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟ

1. Διεκδικούμε με μαχητικές κινητοποιήσεις το πλαίσιο αιτημάτων του Συλλόγου, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στις Γενικές Συνελεύσεις:

-Αυτόνομο Υπουργείο Πολιτισμού, με αυτοτελείς διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες, με διαφύλαξη όλων των αρμοδιοτήτων και όλων των θέσεων εργασίας, με χρηματοδότηση και επαρκή στελέχωση για να ανταποκριθεί στην προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και στη στήριξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

-Να αποσυρθεί το Σχέδιο Οργανισμού που οδηγεί στη διάλυση του Υπουργείου, στην απόσπαση αρμοδιοτήτων και την παραχώρησή τους σε ιδιώτες και αργά ή γρήγορα σε ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (είτε με αξιολογήσεις, είτε ως πλεονάζον προσωπικό, με υποχρεωτικές μετακινήσεις προσωπικού, είτε μέσω της «κινητικότητας» ή «διαθεσιμότητας»).

-Υπερασπιζόμαστε το ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ και ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ του Πολιτισμού από κάθε μορφή άμεσης ή έμμεσης ιδιωτικοποίησης.

-Δεν συμμετέχουμε και δεν νομιμοποιούμε στημένους διαλόγους με την πολιτική ηγεσία. Δεν προσχωρούμε σε λογικές «μικρότερου κακού», ούτε προσχωρούμε σε κανένα παζάρι στο όνομα του ρεαλισμού. ΕΜΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ και στην ακύρωση κάθε διαδικασίας αξιολόγησης δομών και προσωπικού.

2. Οργανώνουμε και συνεχίζουμε τη δράση μας ενάντια στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της Ε.Ε. και του ΔΝΤ και των πολιτικών τους εκπροσώπων, της τρικομματικής (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) κυβέρνησης. Παλεύουμε για την ανατροπή της  πολιτικής που αφανίζει τους εργαζόμενους, διαλύει κάθε κοινωνικό αγαθό και εξαφανίζει το κοινωνικό κράτος. Γνωρίζουμε ότι τμήμα των σχεδιασμών αυτών είναι η πολιτική που θέλει να καταστήσει τον πολιτισμό πεδίο κερδοφορίας για ιδιωτικά συμφέροντα. Παλεύουμε ενάντια στην αλλαγή των δομών της δημόσιας διοίκησης που υπονομεύουν τομείς όπως υγεία, παιδεία, πολιτισμός. Επιδιώκουμε μέσα από τον αγώνα να γίνουν βήματα για τη συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από αυτή την πολιτική. Όχι στη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και στις μειώσεις των μισθών στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Παλεύουμε ενάντια στη λιτότητα, τη φτώχεια και την ανεργία. Συμμετέχουμε σε εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες που προσπαθούν να επιβάλλουν μια άλλη πορεία και προοπτική ενάντια στη λιτότητα, στην εξαθλίωση, στην υποταγή και στο φόβο.

3. Συντονιζόμαστε με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία του πολιτισμού για κοινούς πραγματικούς αγώνες με κάθε πρόσφορο μέσο, που θα ξεπεράσουν την κινηματική αδράνεια και τη «διαπραγμάτευση με την πολιτική ηγεσία» που είναι ο δρόμος που έχει χαράξει η ΠΟΕ-ΥΠΠΟ.

-Συντονιζόμαστε με τα Σωματεία του Δημοσίου σε κοινό αγώνα που θα προτρέψει την επιβολή της συρρίκνωσης του Δημοσίου  και τις 25.000 επικείμενες απολύσεις (όπως κι αν «βαφτιστούν»).

-Συμπαραστεκόμαστε σε κάθε εργατικό αγώνα που βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση, ενάντια στις λογικές «κοινωνικού αυτοματισμού», του διαχωρισμού δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, την επιστράτευση των απεργών, την καταστολή των κοινωνικών αγώνων.

– Υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία, ενάντια στις προσπάθειες περιορισμού της και επιβολής ενός ιδιότυπου κράτους εκτάκτου ανάγκης.

– Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και τους άνεργους να στηρίξουν τον αγώνα μας γιατί ο πολιτισμός αποτελεί κοινωνικό αγαθό ακόμη πιο αναγκαίο να προσφέρεται σε όλους και σε όλες σε αυτήν την περίοδο της κρίσης.

4. Αγωνιζόμαστε στο πλευρό των συμβασιούχων συναδέλφων μας. Ενίσχυση των δράσεων έμπρακτης συμπαράστασης στους συμβασιούχους συναδέλφους μας, έλεγχος και καταγγελία κάθε μορφής «μαύρης» εργασίας ή ετεροαπασχόλησης στη ΓΓ Πολιτισμού, καταγγελία του δουλεμπορίου των ΜΚΟ, της αντικατάστασης θέσεων εργασίας από ιδιωτικά συνεργεία, κάθε παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας ή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Διεκδικούμε ίδια δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους και κοινούς αγώνες που θα οδηγήσουν προοπτικά και σε κοινή συνδικαλιστική έκφραση.

5. Μπαίνουμε μπροστά στον αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και του θεσμικού πλαισίου που στηρίζει αυτές τις πολιτικές (φαστ-τρακ, νέος αναπτυξιακός νόμος κ.λπ.). ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ στην  πώληση του κεντρικού κτιρίου στην Μπουμπουλίνας από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και σε κάθε σκέψη για εκποίηση-«αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας της ΓΓ Πολιτισμού. Αντιστεκόμαστε στην εκποίηση του ΟΠΑΠ, της ΔΕΗ, του νερού και των άλλων δημόσιων αγαθών. Αντιστεκόμαστε στις προσπάθειες εκποίησης δημόσιων εκτάσεων φυσικού και πολιτιστικού πλούτου, όπως το Ελληνικό, η χερσόνησος του Αστέρα, νησιά και άλλες περιοχές που προορίζονται για πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ. Συμμετέχουμε σε κάθε προσπάθεια αντίστασης στην εκποίηση και υποβάθμιση του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος. Τα δημόσια αγαθά, ο φυσικός πλούτος και τα μνημεία ανήκουν σε όλους!

6. Αποκάλυψη και καταγγελία κάθε μικρής ή μεγάλης δαπάνης της ΓΓ Πολιτισμού που κατευθύνεται σε αλλότριους σκοπούς ή συνιστά διασπάθιση του δημόσιου χρήματος. Κριτική στην υποχρηματοδότηση του πολιτισμού, στο πού κατευθύνονται οι δαπάνες, αποκάλυψη της λειτουργίας των προγραμμάτων της ΕΕ για την αλλαγή των εργασιακών όρων και την διάλυση του δημοσίου τομέα.

7. Λειτουργία του Συλλόγου με αμεσοδημοκρατικές και ζωντανές διαδικασίες των ίδιων των εργαζόμενων, για να υπερβούμε τη λογική της «ανάθεσης» και των «εκπροσώπων»: ανοιχτές συνεδριάσεις του ΔΣ, δημοσιοποίηση των πρακτικών, έκτακτες Συνελεύσεις, απεργιακές επιτροπές εργαζομένων ανά χώρο, επιτροπές εργαζομένων για διάφορα θέματα, διοργάνωση εκδηλώσεων ενημέρωσης των συναδέλφων, τακτές περιοδείες στους χώρους δουλειάς σε Αθήνα και περιφέρεια, παρέμβαση του Συλλόγου ενάντια στις αυθαιρεσίες της Διοίκησης και των Διευθυντών. Να πάψουν τα υπηρεσιακά ζητήματα των συναδέλφων να αποτελούν αντικείμενο «μικρορουσφετιών» από παρατάξεις ή την πολιτική ηγεσία, και να λύνονται ως συλλογικά ζητήματα μέσα από τον Σύλλογο.

8. Να διερευνηθεί η δυνατότητα μείωσης της εισφοράς των συναδέλφων στον Σύλλογο, ως ελάχιστη συμβολική κίνηση προς τα μέλη του που βλέπουν κάθε μήνα το δεκαπενθήμερό τους να εξανεμίζεται, χωρίς να θιγεί η οικονομική αυτοτέλεια του Συλλόγου. Αυτό μπορεί να γίνει εφικτό μέσα από την προσπάθεια μείωσης των πάγιων εξόδων του Συλλόγου, την αναδιαπραγμάτευση της εισφοράς που ο Ενιαίος Σύλλογος καταβάλλει στην ΠΟΕ-ΥΠΠΟ κλπ. Δημοσιοποίηση κάθε δαπάνης που γίνεται από τον Σύλλογο. Δημιουργία Απεργιακού Ταμείου για τη στήριξη των κινητοποιήσεων.

Πιστεύουμε πως τα σημεία αυτά μπορούν να αποτελέσουν άξονες δράσης του Συλλόγου, που να σηματοδοτούν μια διαφορετική πορεία. Μια πορεία αναγκαία και εφικτή και κυρίως αντίστοιχη των αναγκών και των διαθέσεων της πλειοψηφίας των συναδέλφων, ανεξάρτητα από τον τρόπο που εκφράστηκαν στην κάλπη.

Σε αυτή την πορεία δεν χωρούν εκείνες οι παρατάξεις που:

-Στηρίζουν άμεσα ή έμμεσα την τρικομματική κυβέρνηση και την πολιτική της.

-Αγνοούν συστηματικά τις αποφάσεις των Συνελεύσεων του Συλλόγου, τις σαμποτάρουν και δρουν αντίθετα προς αυτές, όπως συνέβη συχνά από το απερχόμενο προεδρείο.

-Σπέρνουν αυταπάτες στους εργαζόμενους περί δήθεν «εξαιρέσεων» μέσω της «διαπραγμάτευσης» με την πολιτική ηγεσία (δηλαδή να διαλέξουμε το σκοινί με το οποίο θα μας κρεμάσουν) –όπως αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στην μετεκλογική ανακοίνωση της ΕΑΣΚΕ-ΠΑΣΚΕ.

-Καλλιεργούν τη λογική ότι οι αγώνες πρέπει να εξαντλούνται εντός της ΓΓ Πολιτισμού και ρίχνουν νερό στο μύλο του κοινωνικού αυτοματισμού.

Οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που προκρίνουν μια μαχητική πορεία και αμεσοδημοκρατική λειτουργία για τον Σύλλογο θα κριθούν στην πράξη από την συμμετοχή τους στην υλοποίηση μιας τέτοιας προοπτικής. Παρά τις συνδικαλιστικές διαφορές που παραμένουν, η κοινή δράση της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης, της Αυτόνομης Παρέμβασης και της ΔΑΣ στις συνελεύσεις και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του Ενιαίου Συλλόγου δείχνουν ότι μπορεί να είναι εφικτή μια άλλη πορεία του Συλλόγου που θα βασίζεται στην πραγματική ενότητα στη βάση των συμφερόντων, των προσδοκιών και των ελπίδων όλων των εργαζομένων. Μια πορεία που μπορεί να ξεκινήσει, αλλά προφανώς όχι να εξαντληθεί, στην συγκρότηση κοινού προεδρείου για την υλοποίηση του παραπάνω πλαισίου, ως πρώτο βήμα σε μια άλλη πορεία.

Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας!

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: