Πρόταση για μια νέα σελίδα στον Πανελλήνιο Σύλλογο Διοικητικών Υπαλλήλων Πτυχιούχων Ανωτάτων Σχολών του ΥΠΠΟ

Οι εκλογές της 20/3 στον Πανελλήνιο Σύλλογο Διοικητικών Υπαλλήλων ΠΕ του ΥΠΠΟ ανέδειξαν την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση πρώτη δύναμη στο Σύλλογο, καταδίκασαν τις παρατάξεις (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ) που υπεραμύνονται του κυβερνητικού συνδικαλισμού και της πολιτικής της τρικομματικής συγκυβέρνησης και ενίσχυσαν την Αυτόνομη Παρέμβαση.

                       Συγκριτικά αποτελέσματα εκλογών ΠΕ Διοικητικού 2013-2010

 ΔΣ  2013  ΔΣ  2010  ΠΟΕΥΠΠΟ 2013  ΠΟΕΥΠΠΟ 2010
ΕΑΚ  42 15 44 17
Αυτόνομη παρέμβαση  40   αγωνιστική συσπείρωση 20 33   αγωνιστική συσπείρωση 21
ΠΑΣΚΕ  24 35 19 31
ΔΑΚΕ 16 26 17 21
σύνολο έγκυρων ψηφοδελτίων  122  96  113  90
Άκυρα /λευκά 4/2   7/1

Τα βασικότερα πολιτικά μηνύματα των εκλογών αυτών θεωρούμε ότι είναι:

 • η ενίσχυση των δυνάμεων που πρωτοστάτησαν την τελευταία τριετία στους αγώνες ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές που χειροτέρευσαν τη ζωή μας
 • η καταδίκη του κυβερνητικού και υποταγμένου σε «μικρά» ή «μεγάλα» συμφέροντα συνδικαλισμού και των δυνάμεων που τον συντηρούν και «συντηρούνται» από αυτόν. Η ρήξη με τη λογική της συνδιαχείρισης και τον συνδικαλισμό των «διαδρόμων» και των εν κρυπτώ συμφωνιών.
 • και το σημαντικότερο η υποστήριξη του ανεξάρτητου, ακηδεμόνευτου, μαχητικού συνδικαλισμού.

Μια κρίσιμη στροφή για το Σύλλογο

Οι εκλογές του Συλλόγου έγιναν – εν μέσω δυναμικών απεργιακών κινητοποιήσεων για το οργανόγραμμα – τη στιγμή που τίθεται το κρίσιμο ερώτημα της ύπαρξής του. Τα σχέδια για μεταφορά των διοικητικών υπηρεσιών του ΥΠΠΟ στο ΥΠΑΙΘΠΑ θα οδηγήσουν-αν υλοποιηθούν – σε απολύσεις ή/και υποχρεωτικές μετακινήσεις.

Είναι προφανές ότι οι εξελίξεις στο ΥΠΠΟ αποτελούν μέρος ενός συνολικότερου σχεδίου για τη δημόσια διοίκηση με στόχους: την ιδιωτικοποίηση των προσοδοφόρων τομέων, τη διάλυση του κοινωνικού κράτους, τη συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων με αποτέλεσμα να απαξιώνεται επί της ουσίας πλέον η δουλειά μας. Μεσοπρόθεσμος στόχος  είναι οι 25.000 απολύσεις εντός του 2013, είτε με διαθεσιμότητα, είτε με εφεδρεία, είτε μέσω πλεονάζοντος προσωπικού, είτε λόγω υποχρεωτικών μετακινήσεων τις οποίες, αν ο υπάλληλος αρνηθεί, οδηγείται στην απόλυση (αποχώρηση)!, είτε διά διαδικασιών αξιολόγησης. Έπονται οι 150.000 απολύσεις έως το 2015.

Αγωνιστικό Πλαίσιο διεκδικήσεων και συγκρότηση Προεδρείου του Συλλόγου

Προτείνουμε στην Αυτόνομη Παρέμβαση την από κοινού με την ΕΑΚ συγκρότηση Αγωνιστικού Προεδρείου στο Σύλλογο,  γιατί πιστεύουμε ότι αυτό αντιστοιχεί στο μήνυμα που έστειλαν οι συναδέλφισσες- οι με την ψήφο τους.

Θυμίζουμε ότι η θέση μας ως ΕΑΚ είναι ότι η συγκρότηση των Προεδρείων πρέπει να γίνεται στη βάση πολιτικού πλαισίου διεκδικήσεων και συναντίληψης για το τι σημαίνει συνδικαλισμός σήμερα και όχι σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, που οδηγεί σε συμμετοχή όλων των παρατάξεων σε Προεδρείο χωρίς κοινό πρόγραμμα.

Υποστηρίζουμε και εφαρμόζουμε ως ΕΑΚ την εναλλαγή στις θέσεις των μελών των ΔΣ για να μην παγιώνονται ρόλοι και εξουσία

Προτείνουμε το ακόλουθο πλαίσιο αγωνιστικών διεκδικήσεων/λειτουργίας του Συλλόγου:

 • Διεκδίκηση αυτόνομου Υπουργείου Πολιτισμού με διασφάλιση των αρμοδιοτήτων που ασκούν οι υπηρεσίες (προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς, ενίσχυση καλλιτεχνικής δημιουργίας, έργα με αυτεπιστασία), βάσει του ισχύοντα Οργανισμού του 2003, και των σημερινών θέσεων εργασίας.
 • Οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των υπηρεσιών που υπηρετούν τόσο την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς όσο και τον σύγχρονο πολιτισμό. Συμμετέχουμε στις απεργίες που αποφάσισε η ΓΣ του Συλλόγου μας, του Ενιαίου και άλλων συλλόγων του ΥΠΠΟ. Ζητάμε άμεσα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία ΥΠΠΟ σχετικά με το Οργανόγραμμα.
 • Καμιά απόλυση, διαθεσιμότητα, υποχρεωτική μετακίνηση στο ΥΠΠΟ. Θα αντισταθούμε σε κάθε διαδικασία οριζόντιων απολύσεων επιχειρηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με το πρόσχημα των πιέσεων της τρόικας (δεξαμενή αορίστου χρόνου ΥΕ, ΔΕ Διοικητικού) και στις διαδικασίες αξιολόγησης για τη νομιμοποίηση των απολύσεων.
 • Διεκδικούμε δημόσια διοίκηση που θα υπηρετεί πραγματικά το δημόσιο συμφέρον και θα αντιτάσσεται στα κερδοσκοπικά σχέδια του εντός και εκτός των τειχών επιχειρηματικού κόσμου.
 • Οι συνδικαλιστικές διεκδικήσεις μας αποκτούν στην εποχή των μνημονίων και της παγκόσμιας κρίσης πολιτικό χαρακτήρα, καθώς εντάσσονται στην κοινωνική αναγκαιότητα ανατροπής της πολιτικής, που καταδικάζει στη φτώχεια την πλειοψηφία των κοινωνιών και υπηρετεί εγχώρια και διεθνή οικονομικά  συμφέροντα, και των πολιτικών εκφραστών της.
 • Αναζητούμε ένα νέο τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των σωματείων με ουσιαστική συμμετοχή των εργαζομένων μακριά από τη λογική της ανάθεσης σε εκπροσώπους. Στο πλαίσιο αυτό οργανώνουμε ομάδες εργασίας, ημερίδες για θεματικές όπως αυτή της αξιολόγησης δομών και εργαζομένων, της δημόσιας διοίκησης και του ρόλου της, της αντίληψης για τη σχέση δημοσίου τομέα και πολιτισμού.
 • Συντονιζόμαστε με πρωτοβάθμια σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την οργάνωση των αγώνων μας, ασκώντας ταυτόχρονα σκληρή κριτική στις συνδικαλιστικές παρατάξεις των κομμάτων εξουσίας και στην πολιτική υποταγής των ΑΔΕΔΥ/ ΓΣΕΕ. Συμμετέχουμε στο  συντονισμό σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
 • Οργανώνουμε καταστατική ΓΣ του Συλλόγου για την ένταξη στο Σύλλογο των σ. του κλάδου ΤΕ Διοικητικού-Οικονομικού, ΠΕ Πολιτιστικών κλπ.

Αυτό για το οποίο μπορούμε να δεσμευτούμε είναι ότι ως Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση θα αγωνιστούμε στο μέτρο των δυνάμεών μας και με τη συμμετοχή όλων των συναδέλφων για τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα των εργαζομένων και την οργάνωση του αγώνα μας απέναντι στα σχέδια όποιας κυβέρνησης συνεχίσει το επόμενο χρονικό διάστημα την εφαρμογή της πολιτικής των μνημονίων. Σε αυτό τον αγώνα, όσοι προσπαθήσουν να βάλουν εμπόδια θα μας βρουν απέναντί τους.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: