Aπόφαση εκλογοαπολογιστικής ΓΣ Πανελλήνιου Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων ΠΕ (20/3/2013)

Την Τετάρτη 20/3 πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου ΠΕ Διοικητικών. Η απόφαση που πήρε είναι η εξής:

Οι εργαζόμενοι ΠΕ Διοικητικοί στο (πρώην) Υπουργείο Πολιτισμού συνεχίζουμε μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους του ΥΠΠΟ τις κινητοποιήσεις ενάντια στη συρρίκνωση των Υπηρεσιών Πολιτισμού, στο διαμελισμό των αρμοδιοτήτων τους και στα σχέδια μείωσης οργανικών δομών (κατά 55%) και θέσεων, όπως αυτά αποτυπώνονται στα προσχέδια Οργανισμού της ΓΓ Πολιτισμού του ΥΠΑΙΘΠΑ που έχουν γίνει γνωστά.

Εναντιωνόμαστε κατηγορηματικά στη μεταφορά των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών του πρώην ΥΠΠΟ στο ΥΠΑΙΘΠΑ, γιατί πιστεύουμε ότι αυτή αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα για τον πολιτισμό, καθώς η οικονομική και διοικητική αυτονομία αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη λειτουργία των υπηρεσιών που υπηρετούν τόσο την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς όσο και τον σύγχρονο πολιτισμό.

Εκφράζουμε επίσης την αντίθεσή μας στα ρητά σχέδια για συρρίκνωση των υπηρεσιών που προτείνεται να παραμείνουν στη ΓΓ Πολιτισμού και στα άρρητα σχέδια για ιδιωτικοποίηση λειτουργιών που σήμερα επιτελούνται από τους εργαζόμενους στη ΓΓΠ.

Αντιτασσόμαστε σε κάθε διαδικασία αξιολόγησης δομών-υπηρεσιών-εργαζομένων  που στοχεύει στην νομιμοποίηση των απολύσεων.

Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην επιδίωξη για παραγκωνισμό των αρχαιολογικών υπηρεσιών που αντιμετωπίζονται ως «εμπόδιο» στην ανάπτυξη (βλ. και νομοσχέδιο Υπουργείου Ανάπτυξης που παρακάμπτει ευθέως τον Αρχαιολογικό Νόμο).

Είναι προφανές ότι οι εξελίξεις στο ΥΠΠΟ αποτελούν μέρος ενός συνολικότερου σχεδίου για τη δημόσια διοίκηση, που εφαρμόζεται σε όλα τα Υπουργεία από τις επιτροπές του ΥΔΜΗΔ με τις κατευθύνσεις της Τρόικας και της Task-Force, που άμεσα στοχεύει-μεταξύ άλλων-:

  • στο να παραμείνει στο δημόσιο μόνο «ό,τι δεν θέλουν οι ιδιώτες», παραχωρώντας στους εργολάβους κάθε προσοδοφόρο τομέα (π.χ. φύλαξη αρχαιολογικών χώρων και Μουσείων, καθαριότητα, πωλητήρια κ.λπ.)
  • στη διάλυση του κουτσουρεμένου κοινωνικού κράτους
  • στη συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες να έχουν μόνο διεκπεραιωτικό χαρακτήρα
  • σε 25.000 απολύσεις εντός του 2013, είτε με διαθεσιμότητα, είτε με εφεδρεία, είτε μέσω πλεονάζοντος προσωπικού, είτε λόγω υποχρεωτικών μετακινήσεων τις οποίες αν ο υπάλληλος αρνηθεί, οδηγείται στην απόλυση (αποχώρηση)!, και 150.000 απολύσεων έως το 2015.

Διεκδικούμε αυτόνομο Υπουργείο Πολιτισμού, με αυτοτελείς διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες, με διαφύλαξη όλων των αρμοδιοτήτων και όλων των θέσεων εργασίας, με χρηματοδότηση και επαρκή στελέχωση για να ανταποκριθεί στην προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και στη στήριξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Δεν μπαίνουμε σε καμιά συζήτηση χωρίς τις παραπάνω προϋποθέσεις. Άλλωστε, σκοπός της κυβέρνησης είναι οι Οργανισμοί να συρρικνωθούν εν κρυπτώ, χωρίς καμιά ουσιαστική συμμετοχή των υπαλλήλων που πραγματικά γνωρίζουν το αντικείμενο της εργασίας τους.

Ζητάμε από την πολιτική ηγεσία ΥΠΠΟ να υποστηρίξει δημόσια την αναγκαιότητα ύπαρξης αυτόνομου Υπουργείου Πολιτισμού. Η αντιπρόταση από πλευράς πολιτικής ηγεσίας Οργανογράμματος που υπαγορεύεται από τη βασική επιλογή για  μη αυτόνομο ΥΠΠΟ μας βρίσκει αντίθετους.

Καλούμε  όλους τους φορείς του πολιτισμού να στηρίξουν τον αγώνα μας.

Συντονιζόμαστε με τα σωματεία του δημοσίου τομέα σε κοινό αγώνα που θα αποτρέψει την επιβολή της  συρρίκνωσης του δημοσίου και τις 25.000 επικείμενες απολύσεις.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και τους ανέργους να στηρίξουν τον αγώνα μας, γιατί ο πολιτισμός αποτελεί κοινωνικό αγαθό ακόμη πιο αναγκαίο να προσφέρεται σε όλους και όλες σε αυτή την περίοδο της κρίσης.

ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ στην παράλογη απόφαση πώλησης του κεντρικού κτηρίου στη Μπουμπουλίνας από το ΤΑΙΠΕΔ, απόφαση που θα οδηγήσει το (πρώην) Υπουργείο Πολιτισμού να πληρώνει ενοίκιο για ένα κτήριο που είναι ιδιόκτητο! Τα ακίνητα του Υπουργείου Πολιτισμού να διατεθούν για τις ανάγκες του πολιτισμού.

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου αποφασίζει:

–        24ωρη απεργία  τη μέρα που θα συζητιέται το Οργανόγραμμα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης

–        24ωρη απεργία και κινητοποίηση στη Βουλή την ημέρα ψήφισης των οργανογραμμάτων

–        συμμετοχή στην πορεία που καλούν σωματεία του δημοσίου/ 7 Απρίλη 6μμ Προπύλαια.

–        συμμετοχή στη σύσκεψη συντονισμού ΔΣ δημοσίου τομέα που αποφάσισε ο Ενιαίος Σύλλογος

–   συμμετέχουμε στο Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού

Τομέα

–        αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για να ανοίξει το θέμα αυτόνομο ΥΠΠΟ από όλους τους φορείς πολιτισμού και στην κοινή γνώμη σε Ελλάδα και εξωτερικό (με εκδηλώσεις, συνέντευξη τύπου και κάθε πρόσφορο μέσο). Στο πλαίσιο αυτό συνδιοργανώνουμε  με τον Ενιαίο Σύλλογο τη συναυλία για τη διεκδίκηση του αυτόνομου ΥΠΠΟ.

–        καλούμε την ΠΟΕΥΠΠΟ να ανοίξει απεργιακό ταμείο για τη στήριξη των απεργιακών κινητοποιήσεων της επόμενης περιόδου

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: