Αντί συνέλευσης… ημερίδα στη Β. Ελλάδα!

Πραγματοποιήθηκε χθες (19-3-13) η ημερίδα ενημέρωσης για το σχέδιο Οργανογράμματος και τις τρέχουσες εξελίξεις στο (πρώην) ΥΠΠΟ από τον Σύλλογο Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Μακεδονίας-Θεσσαλίας-Θράκης. Στην ημερίδα παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της ΠΟΕ ΥΠΠΟ κ. Παπαγεωργόπουλος. Η ΕΑΚ Β. Ελλάδας έκανε παρέμβαση μοιράζοντας στους/στις συναδέλφους/σσες σχετική ανακοίνωση με τις θέσεις της:

Πρόταση ΕΑΚ Β. Ελλάδας για τις τρέχουσες εξελίξεις στο (πρώην) ΥΠΠΟ

Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Μακεδονίας-Θεσσαλίας-Θράκης (19/3/2013, ΕΔΟΘ)

Το οργανόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού επιχειρεί να παντρέψει τις επιταγές του ΥΔΜΗΔ για την συρρίκνωση των υπηρεσιακών μονάδων με την δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να μείνει δημόσιο ό,τι δεν μπορεί να είναι ιδιωτικό. Η ανακοίνωσή του συμπίπτει με την αγγελία πώλησης μεταξύ άλλων του ιστορικού κτηρίου της Μπουμπουλίνας, μια πώληση που ξεσκεπάζει τις προθέσεις των κυβερνώντων για την δήθεν αντιμετώπιση της κρίσης, αφού βάσει των διατάξεων του νόμου 3581/2007 μπορούν εν συνεχεία να το εκμισθώσουν για να στεγάσουν τις υπηρεσίες του.

Το Οργανόγραμμα που ανακοινώθηκε δεν αντέχει σε βασικά ερωτήματα σκοπιμότητας: γιατί διατηρεί διαφορετικές διευθύνσεις (π.χ. Δ/νση Προϊστ/κών & Κλασικών Αρχ/των και Δ/νση Βυζ/νών Αρχ/των), αφού προβλέπει την ενοποίηση των Εφορειών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ & ΕΒΑ); γιατί αναβαθμίζει σε τμήματα το γραφείο συντονισμού μεγάλων έργων και ιδιωτικών επενδύσεων, τη στιγμή που καταργεί υπηρεσίες και διευθύνσεις με νευραλγικό έργο (Περιφερειακές Υπηρεσίες, Διεύθυνση Νεότερου Πολιτισμού); γιατί καταργεί τα τμήματα δημοσίων σχέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων των μουσείων, με δεδομένη την επιτυχή δράση τους, την ώρα που δημιουργεί ειδική υπηρεσία προώθησης του πολιτιστικού προϊόντος;

Το οργανόγραμμα που ανακοινώθηκε υποβαθμίζει και συρρικνώνει τις αρμοδιότητες και τον χαρακτήρα των Εφορειών Αρχαιοτήτων και των Μουσείων, υποβαθμίζει στην ουσία την ποιότητα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η ίδρυση νέων περιφερειακών μονάδων (μέσω της συγχώνευσης αυτών που σήμερα λειτουργούν) δεν επιλύει κανένα από τα προβλήματα που η αρχαιολογική υπηρεσία αντιμετωπίζει, αλλά τα επαυξάνει.

Τον καιρό που η χώρα μας έχει δεσμευτεί για την περιβόητη αποκέντρωση δημιουργεί έναν υδροκεφαλικό συγκεντρωτισμό που δεν εξυπηρετεί τίποτε παρά την εκχώρηση αρχαιολογικών έργων σε ιδιώτες με πλημμελείς δυνατότητες άσκησης ελέγχου.

Ζητούμε την άμεση απόσυρση του οργανογράμματος, την διατήρηση των περιφερειακών υπηρεσιακών μονάδων ως έχουν (επί του παρόντος και μέχρι την σφαιρική μελέτη του θέματος με τη συμμετοχή των εργαζομένων), για την αποτροπή περαιτέρω προβλημάτων. Η περιφέρεια και ειδικά η Βόρεια Ελλάδα αρκετά έχουν υποφέρει από μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν και από σχεδιασμούς που μένουν φιλόδοξοι στα χαρτιά, από αποφάσεις που δεν λαμβάνουν υπόψιν τους τον τόπο μας που υποβαθμίζεται ολοένα. Είναι προφανές ότι οι εξελίξεις στο ΥΠΠΟ αποτελούν μέρος ενός συνολικότερου σχεδίου για τη δημόσια διοίκηση, που εφαρμόζεται σε όλα τα Υπουργεία από τις επιτροπές του ΥΔΜΗΔ με τις κατευθύνσεις της Τρόικας και της Task-Force, που άμεσα στοχεύει-μεταξύ άλλων σε 25.000 απολύσεις εντός του 2013, είτε με διαθεσιμότητα, είτε με εφεδρεία, είτε μέσω πλεονάζοντος προσωπικού, είτε λόγω υποχρεωτικών μετακινήσεων τις οποίες αν ο υπάλληλος αρνηθεί, οδηγείται στην απόλυση (αποχώρηση)!, και 150.000 απολύσεων έως το 2015.

Στο παραπάνω πλαίσιο ο Σύλλογος Β. Ελλάδας θα έπρεπε να είχε συγκαλέσει έκτακτη Γενική Συνέλευση αντί «ημερίδα ενημέρωσης» για να πάρουμε όλοι οι συνάδελφοι από κοινού αποφάσεις για το πώς θα προχωρήσουμε στη συνέχεια.

Καταθέτουμε ως ΕΑΚ Β. Ελλάδας τις παρακάτω προτάσεις:

  1.  Να συγκληθεί από το προεδρείο του ΔΣ του Συλλόγου έκτακτη γενική συνέλευση στο αμέσως προσεχές διάστημα, για να συζητήσουμε τα προβλήματά μας και να πάρουμε αποφάσεις για το πώς θα προχωρήσουμε, με πρόβλεψη να καλυφθούν πλήρως τα έξοδα των μελών του Συλλόγου από την Περιφέρεια για τη συμμετοχή τους στην έκτακτη ΓΣ
  2.  Να συντονίσουμε τις κινητοποιήσεις μας με αυτές των υπόλοιπων Σωματείων στο χώρο του πολιτισμού (Ενιαίος Αττικής, Στερεάς & Νήσων, ΒΔ Ελλάδας)
  3.  Να αποφασίσουμε για συγκεντρώσεις έξω από χώρους δουλειάς και αρχαιολογικούς χώρους προκειμένου να ενημερωθεί η κοινωνία για τα αιτήματά μας
  4.  Να μοιραστεί ξενόγλωσσο κείμενο στους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων και των Μουσείων
  5.  Καλούμε την ΠΟΕ-ΥΠΠΟ να ανοίξει απεργιακό ταμείο για τη στήριξη των απεργιακών κινητοποιήσεων και των απεργών και να καλέσει σε κοινές κινητοποιήσεις και συντονισμό με τις υπόλοιπες Ομοσπονδίες του Δημοσίου
  6.  Η ΑΔΕΔΥ να υιοθετήσει για όλο το Δημόσιο ένα σχέδιο δράσης (π.χ. επαναλαμβανόμενες και κυλιόμενες απεργίες ή άλλες αντίστοιχες κινητοποιήσεις) με κεντρικό αίτημα να μην γίνουν απολύσεις και να μην συρρικνωθεί το Δημόσιο!
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: