Βία είναι η αποδόμηση του πολιτισμού…

Η ευφάνταστη παρέα του Βυζαντινού Μουσείου βρήκε και πάλι ένα πετυχημένο μότο για σύνθημα στο πανώ που προπορευόταν στην πορεία μας προς το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης (13/3). Εκεί που ο Πρωθυπουργός της τρικομματικής κυβέρνησης θα μιλούσε σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ με θέμα «Ενάντια στη Βία των Άκρων».

Μάλιστα, εκδήλωση κομματικής νεολαίας σε μουσείο! Καμία έκπληξη δεν αισθανόμαστε πια να παραχωρούνται τα μουσεία σε οτιδήποτε, οι αρχαιότητες να γίνονται φόντο για κομματικές φιέστες, για ιδιωτικά πάρτυ ή για εμπορικά πανηγύρια. Άλλωστε, το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης φρόντισαν από την αρχή να το αποδεσμεύσουν, όπως έλεγαν, από τον «σφιχτό εναγκαλισμό του κράτους». Τα θυμάται αυτά και από τη θητεία του στο ΥΠΠΟ ο σημερινός (ελέω και ΔΗΜΑΡ) πρωθυπουργός, που φρόντισε να γεμίσει συντοπίτες του υπαλλήλους το Μουσείο και να καλλιεργήσει έκτοτε μια ιδιοκτησιακή αντίληψη για το ίδρυμα που στεγάζει μερικές από τις σημαντικότερες αρχαιότητες της χώρας. Ας μην ψάχνει κανείς το Νέο Μουσείο Ακρόπολης στα ποικιλώνυμα σχέδια κουτσουρεμένου Οργανογράμματος του πάλαι ποτέ Υπουργείου (νυν Γενικής Γραμματείας) Πολιτισμού. Δεν θα το βρει. Αυτό συνεχίζει να ίπταται μονάχο του, ξεκομμένο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και το μνημείο από όπου έχουν αποξηλωθεί τα εκθέματά του. Συνεχίζει να δείχνει τον δρόμο που ονειρεύονται κάποιοι για όλα τα μεγάλα μουσεία της χώρας.

Κι αν η βία των «άκρων» τρομάζει τα μεγαλοαστικά τζάκια και τα μικροαστικά αντανακλαστικά των «νοικοκυραίων», μερικούς μας τρομάζει η βία της ιδιοποίησης του δημόσιου πλούτου, η βία της αποδόμησης του πολιτισμού, η βία του «αποφασίζουμε και διατάσσουμε», η βία της αστυνομικής παρεμπόδισης ειρηνικών διαδηλωτών να φτάσουν έξω από ένα δημόσιο (;) μουσείο, η βία της εξουσίας να μας σπρώχνει βίαια στα άκρα…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: