ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 12-3-2013

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠ.ΠΟ.

ΑΤΤΙΚΗΣ – ΣΤΕΡΕΑΣ & ΝΗΣΩΝ

ΣΤΟΥΡΝΑΡΗ 25, 101.86, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.: 210-38.32.080, FAX: 210-38.32.656

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Αθήνα, 12/03/2013

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Οι εργαζόμενοι στο (πρώην) Υπουργείο Πολιτισμού βρισκόμαστε στη δεύτερη εβδομάδα κινητοποιήσεων ενάντια στη συρρίκνωση των Υπηρεσιών Πολιτισμού, ενάντια στον διαμελισμό των αρμοδιοτήτων τους και ενάντια στα σχέδια μείωσης οργανικών δομών και θέσεων, όπως αυτά αποτυπώνονται στα προσχέδια Οργανισμού της ΓΓ Πολιτισμού του ΥΠΑΙΘΠΑ που έχουν γίνει γνωστά. Σύμφωνα με αυτά: Οι διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες του πολιτισμού μεταφέρονται στο ΥΠΑΙΘΠΑ, ολοκληρώνοντας την «εξαφάνιση» του πολιτισμού στο ενιαίο Υπουργείο, οι δομές μειώνονται οριζόντια κατά 55% με συγχώνευση/υποβάθμιση ή ακόμη και εξαφάνιση Υπηρεσιών και Διευθύνσεων με πολυσχιδές έργο,  δημιουργούνται υδροκεφαλικές δομές που θα είναι αδύνατο να λειτουργήσουν και μένει ξεκρέμαστο το προσωπικό.

Είναι προφανές ότι στόχος της «διαδικασίας αξιολόγησης δομών», που εφαρμόζεται σε όλα τα Υπουργεία από τις επιτροπές του ΥΔΜΗΔ με τις κατευθύνσεις της Τρόικας και της Task-Force, είναι:

 • Η συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων, ώστε οι υπηρεσίες να έχουν μόνο διεκπεραιωτικό χαρακτήρα και τελικά το δημόσιο να κρατήσει μόνο «ό,τι δεν θέλουν οι ιδιώτες», παραχωρώντας στους εργολάβους κάθε προσοδοφόρο τομέα (π.χ. φύλαξη αρχαιολογικών χώρων και Μουσείων, καθαριότητα, πωλητήρια κ.λπ.)
 • Η υποβάθμιση κάθε κοινωνικού αγαθού, της παιδείας, της υγείας και του πολιτισμού.
 • Οι 25.000 απολύσεις που ζητά η Τρόικα εντός του 2013, είτε με διαθεσιμότητα, είτε με εφεδρεία, είτε μέσω πλεονάζοντος προσωπικού, είτε λόγω υποχρεωτικών μετακινήσεων τις οποίες αν ο υπάλληλος αρνηθεί, καταλήγει απολυμένος!
 • Το να ξεμπερδέψουν σιγά σιγά με τις «ενοχλητικές» αρχαιότητες που αντιμετωπίζονται ως «εμπόδιο» στην ανάπτυξη (βλ. και νομοσχέδιο Υπουργείου Ανάπτυξης που παρακάμπτει ευθέως τον Αρχαιολογικό Νόμο)

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ αυτόνομο Υπουργείο Πολιτισμού, με διαφύλαξη όλων των αρμοδιοτήτων και όλων των θέσεων εργασίας, με χρηματοδότηση και επαρκή στελέχωση για να ανταποκριθεί στην προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και στη στήριξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ χωρίς τις παραπάνω προϋποθέσεις. Άλλωστε, σκοπός της κυβέρνησης είναι οι Οργανισμοί να συρρικνωθούν εν κρυπτώ, χωρίς καμιά ουσιαστική συμμετοχή των υπαλλήλων που πραγματικά γνωρίζουν το αντικείμενο της εργασίας τους.

ΚΑΝΟΥΜΕ ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους φορείς του πολιτισμού να στηρίξουν τον αγώνα μας.

ΚΑΝΟΥΜΕ ανοιχτό κάλεσμα σε όλα τα σωματεία του δημοσίου να καταλάβουν την κρισιμότητα της περίστασης και να συντονιστούν σε έναν αγώνα που θα αποτρέψει τη συρρίκνωση του δημοσίου και τις 25.000 επικείμενες απολύσεις.

ΚΑΝΟΥΜΕ ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και τους ανέργους να στηρίξουν τον αγώνα μας, γιατί ο πολιτισμός αποτελεί κοινωνικό αγαθό ακόμη πιο αναγκαίο να προσφέρεται σε όλους και όλες σε αυτή την περίοδο της κρίσης.

ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ στην παράλογη απόφαση πώλησης του κεντρικού κτιρίου στη Μπομπουλίνας από το ΤΑΙΠΕΔ, απόφαση που θα οδηγήσει το (πρώην) Υπουργείο Πολιτισμού να πληρώνει ενοίκιο για ένα κτίριο που είναι ιδιόκτητο! Κάτω τα χέρια από τα ακίνητα του Υπουργείου Πολιτισμού! Να διατεθούν για τις ανάγκες του πολιτισμού

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου που πραγματοποιήθηκε στις 12/03/2013 στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ με την αθρόα συμμετοχή των συναδέλφων αποφάσισε:

 • Σήμερα Τρίτη 12/03, μετά το πέρας της συνέλευσης, παρέμβαση στο ΚΑΣ  που συνεδριάζει στο αμφιθέατρο της Κεντρικής Υπηρεσίας.
 • Από Τετάρτη 13/03 επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες με καθημερινή συγκέντρωση στη Μπουμπουλίνας στις 8πμ και συνέλευση προκειμένου να καθορίζουμε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την πορεία του αγώνα μας, συνεκτιμώντας τις εξελίξεις.
 • Τετάρτη 13/03 8πμ συγκέντρωση στη Μπουμπουλίνας και συνέλευση για να εκτιμήσουμε το προσχέδιο του Οργανισμού (αν αυτό έχει δοθεί από την πολιτική ηγεσία).

            11 πμ Συγκέντρωση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο .

15:30 Συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαθμώνος.

 • Την Πέμπτη 14/3 απεργούμε μαζί με τον ΣΕΑ, τον ΣΕΚΑ και την ΠΟΕΙΔΔ και καλούμε όλα τα σωματεία της ΓΓ Πολιτισμού να συμμετέχουν. Συγκέντρωση στη Μπουμπουλίνας στις 11 πμ και πορεία στη Βουλή.
 • Παρασκευή 15/3  8μμ συγκέντρωση στη Μπουμπουλίνας, συνέλευση και πορεία εκεί όπου συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης ή (σε περίπτωση που δεν συνεδριάσει) έξω από την Ακρόπολη.
 • Τρίτη 19/3 νέα έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 9μμ στο αμφιθέατρο ΥΠΠΟ.
 • 24ωρη απεργία και πορεία τη μέρα που συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης.
 • Άμεσο κάλεσμα συντονισμού δράσης και συνδιοργάνωσης εκδηλώσεων στα σωματεία άλλων Υπουργείων για το θέμα των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στη δημόσια διοίκηση (οργανισμοί, αξιολόγηση, απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις). Το κάλεσμα θα απευθυνθεί στη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ.
 • Διοργάνωση μεγάλης συναυλίας για τον πολιτισμό και το αίτημα για αυτόνομο ΥΠΠΟ, μαζί με φορείς του Πολιτισμού.
 • Συγκεντρώσεις έξω από χώρους δουλειάς και αρχαιολογικούς χώρους προκειμένου να ενημερωθεί η κοινωνία για τα αιτήματά μας.
 • Συνέντευξη τύπου για να γίνει αναλυτική παρουσίαση των δομών και των αρμοδιοτήτων που καταργούνται ή συγχωνεύονται και των συνεπειών που θα έχει αυτό.
 • Να βγει ανακοίνωση που θα μοιραστεί μαζικά στους εργαζόμενους με παρεμβάσεις σε κεντρικούς σταθμούς του μετρό.
 • Να ζητηθεί η παρέμβαση διεθνών Οργανισμών (ΙCOM, ICOMOS, κλπ) στην κατεύθυνση ανασύστασης του ΥΠΠΟ.
 • Να μοιραστεί ξενόγλωσσο κείμενο στους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων και των Μουσείων.
 • Καλούμε την ΠΟΕ-ΥΠΠΟ να ανοίξει απεργιακό ταμείο για τη στήριξη των απεργιακών κινητοποιήσεων και των απεργών.
 • Εκλέχτηκε απεργιακή επιτροπή που συντονίζει την υλοποίηση των αποφάσεων της συνέλευσης και λογοδοτεί στην επόμενη συνέλευση.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: