Η σφαγή των… Οργανισμών και ο αγώνας των… αμνών!

Ακόμη δεν στέγνωσε το μελάνι από τις «διαθεσιμότητες» του Δεκεμβρίου και το Υπουργείο Διοικητικής… Απορύθμισης προχωρά στην επόμενη φάση της «αναμόρφωσης» του Δημοσίου. Τον στόχο, άλλωστε, τον έθεσε ξεκάθαρα ο ίδιος ο κ. Μανιτάκης μιλώντας στη Βουλή: το Δημόσιο θα διατηρήσει μόνο τις υπηρεσίες που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να αναλάβουν ιδιώτες! Το… επιβεβαίωσε και το ΔΝΤ που επαναφέρει στην πρόσφατη έκθεσή του το θέμα των 27.000 απολύσεων εντός του 2013.
· Στη ΓΓΠ το Σχέδιο Οργανισμού που κυκλοφόρησε προβλέπει ότι οι οικονομικές και διοικητικές υπηρεσίες συγχωνεύονται με το Παιδείας, ότι η ΓΓΠ δε θα έχει δικό της προϋπολογισμό και ότι ο πολιτισμός κάπου εδώ τελειώνει!!
· το ΕΚΕΒΙ καταργήθηκε εν μία νυκτί χωρίς να διασφαλίζεται δημόσια πολιτική για το βιβλίο, εξασφάλιση των θέσεων εργασίας για τους εργαζόμενους του ΕΚΕΒΙ και στελέχωση της Δ/νσης Γραμμάτων.
· Η συζήτηση για ποικίλες συγχωνεύσεις πολιτιστικών φορέων συνεχίζεται παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Αν. Υπουργού ΠΑΙΘΠΑ, κ. Τζαβάρα
· Στους Οργανισμούς του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΥΔΜΗΔ και του Υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπεται μείωση δομών κατά 50 έως 67%. Ίδια είναι η εικόνα και σε άλλα Υπουργεία, όπως το Αγροτικής Ανάπτυξης και το Εργασίας. Το «ψαλίδι» αγγίζει ακόμα και δομές που σχετίζονται με τα έργα του ΕΣΠΑ (όπως στο Εθνικό Τυπογραφείο), αλλά και υπηρεσίες εξαιρετικά «παραγωγικές» σε ελέγχους και πρόστιμα (βλ. Επιθεωρήσεις Εργασίας).
· Αρκετές Γενικές και Ειδικές Γραμματείες προορίζονται για «λουκέτο». Μεταξύ αυτών οι ΓΓ Ισότητας, Καταναλωτή, Έρευνας και Τεχνολογίας, Δημόσιας Περιουσίας, Επιθεώρησης Εργασίας. Προφανώς όλες οι παραπάνω λειτουργίες κρίνονται μάλλον «περιττές» στο νέο δημόσιο που οικοδομείται.
Κανείς δεν γνωρίζει και δεν έχει ενημερώσει τους εργαζόμενους με ποια διαδικασία καταρτίζονται τα σχέδια των νέων οργανισμών και τι σημαίνουν για τις θέσεις εργασίας. Η «αναδιοργάνωση» του Δημοσίου ουσιαστικά σχεδιάζεται από την κυβέρνηση σε συνεργασία με διεθνείς τεχνοκράτες πίσω από κλειστές πόρτες, ερήμην των εργαζομένων και των πολιτών που υποτίθεται ότι οφείλει να υπηρετεί, με βασικό κριτήριο τη δραστική μείωση των δαπανών.
Στόχος – λένε – είναι ο εξορθολογισμός του δημόσιου τομέα και η «μείωση της γραφειοκρατίας», που προωθούν αυτοί που δημιούργησαν το πελατειακό κράτος, διόγκωναν μέχρι σήμερα το γραφειοκρατικό τέρας, «τρώγαν και πίναν» σε βάρος της κοινωνίας μας και εξυπηρετούσαν τα ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα ημετέρων «μεγάλων πελατών».
Ο πραγματικός στόχος τους είναι η δημιουργία ενός «σύγχρονου επιτελικού» κράτους στο οποίο
θα σχεδιάζονται πολιτικές για την βαθύτερη υποταγή του δημοσίου τομέα σε ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα (βλέπε «πάταξη γραφειοκρατίας» = αδειούλα οικοδόμησης στο πιτς φυτίλι),
το κοινωνικό κράτος θα είναι υποτυπώδες έως ανύπαρκτο (βλέπε πολιτική διάλυσης υγείας-παιδείας-πολιτισμού),
οι δημόσιες υπηρεσίες θα επιτελούν περιορισμένο ελεγκτικό ρόλο (βλέπε αρχαιολογική υπηρεσία και fast track επενδύσεις),
οι δημόσιοι υπάλληλοι θα είμαστε υποταγμένοι στις άνωθεν εντολές υπό την απειλή της αρνητικής αξιολόγησης, της απόλυσης ή της αυτοδίκαιης αργίας (βλέπε νέο πλαίσιο πειθαρχικών ποινών).
Αυτούς τους στόχους υπηρετεί η αξιολόγηση δομών, η αλλαγή των Οργανισμών, η μείωση των δομών του Δημοσίου κατά 60% και των υπαλλήλων κατά 150.000 ως το 2015, με διαδικασία αξιολόγησης που θα χρησιμοποιηθεί ως μέσο νομιμοποίησης των επερχόμενων απολύσεων.

Στο (πρώην) Υπουργείο Πολιτισμού η πολιτική ηγεσία μας διαβεβαιώνει ότι οι θέσεις εργασίας δεν απειλούνται, ενώ η ηγεσία της ΠΟΕΥΠΠΟ «οραματίζεται» την εξαίρεση της ΓΓΠ και από τη νέα φάση της διαθεσιμότητας-απολύσεων που ετοιμάζουν και καλεί την κυβέρνηση να «διορθώσει το τραγικό λάθος που έγινε με τη συνένωση με το Παιδείας».

Όσες διαβεβαιώσεις κι αν μας δώσουν για τις θέσεις εργασίας, δεν αναιρούν το γεγονός ότι
οι περικοπές θέσεων εργασίας αποφασίζονται σε επίπεδο task force-ΥΔΜΗΔ με ένα σύστημα κοπτοραπτικής και ποσοστώσεων που μεταβάλλεται ανάλογα με τους «δείκτες δημοσιονομικής προσαρμογής» και τα εσωτερικά «μαγειρέματα» εντός της τρικομματικής κυβέρνησης.
με βάση το ν. 4093/2012 και την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση (10/1) για την κινητικότητα των υπαλλήλων, όποιος υπάλληλος χάσει την οργανική του θέση (μέσω της κατάργησης κλάδων ή υπηρεσιακών μονάδων) βρίσκεται αυτομάτως σε «διαθεσιμότητα». Ακολουθεί διαδικασία υποχρεωτικής μετακίνησης ή μετάταξης, ακόμη και με αλλαγή της εργασιακής σχέσης (από μόνιμος υπάλληλος σε αορίστου χρόνου), διαφορετικά ο υπάλληλος θα απολύεται αυτομάτως.
ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΡΙΝ ΦΥΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ! Η πολιτική που ακολουθούν είναι καταστροφική. Δεν έχει σημασία αν θα προσπαθήσουν να μας απολύσουν μέσω «διαθεσιμότητας», μετακίνησης, «αξιολόγησης», συγχώνευσης ή κατάργησης.
Σημασία έχει ότι:
είμαστε αποφασισμένοι να μη βαδίσουμε σαν πρόβατα στη σφαγή. Διεκδικούμε το δικαίωμά μας στη δουλειά όχι με όρους τυφλής υποταγής και σιωπής, αλλά ως αξιοπρεπείς εργαζόμενοι και άνθρωποι που βλέπουμε το ατομικό μας συμφέρον ως μέρος του συλλογικού.
Διεκδικούμε ένα κοινωνικό κράτος που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.
Θεωρούμε ότι ο πολιτισμός δεν είναι περιττή πολυτέλεια, όπως τον παρουσιάζουν, αλλά βασικό κοινωνικό αγαθό που έχει ανάγκη όλος ο εργαζόμενος λαός, και αυτό πρέπει να προασπίσουμε.
Διεκδικούμε αυτόνομο Υπουργείο Πολιτισμού που θα υπερασπίζεται την πολιτιστική κληρονομιά και τη σύγχρονη δημιουργία και θα προσφέρει σε όλη την κοινωνία το δικαίωμα της πρόσβασης στον πολιτισμό.
Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση καλεί τα σωματεία της ΓΓ Πολιτισμού να συγκαλέσουν άμεσα γενικές συνελεύσεις, με στόχο τη συντονισμένη δράση όλων των εργαζομένων, υπερβαίνοντας την αδράνεια της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ που βάζει στα λόγια ως «κόκκινη γραμμή» τις απολύσεις, αλλά στην πράξη καλλιεργεί τον εφησυχασμό και τις αυταπάτες, συνεχίζοντας τον «υπεύθυνο» συνδικαλισμό τύπου ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ.

Να βρουν απέναντί τους τοίχο αντίστασης από τους εργαζόμενους,
με αλληλεγγύη και συναδελφικότητα μεταξύ μας!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: