Το «αστείο» των κρίσεων Τμηματαρχών έχει παρατραβήξει!

Εν μέσω μέτρων, κυβερνητικής κρίσης και αποφάσεων που διαλύουν ό,τι απέμεινε από το (πρώην) Υπουργείο Πολιτισμού, η Διοίκηση, για μια ακόμα σπέρνει ψεύτικες ελπίδες σε συναδέλφους που έθεσαν υποψηφιότητα, πριν από 2 χρόνια, για να κριθούν σε θέσεις Τμηματαρχών και να αναλάβουν υπηρεσία για ένα και μόνο έτος, καθώς η διάταξη περί κρίσεων ήταν μεταβατική. Τις τελευταίες μέρες ξαναζήσαμε το ίδιο σκηνικό με το θέμα «κρίσεις Τμηματαρχών» να εισάγεται στο Β΄ Υπηρ. Συμβούλιο και κατόπιν να αναβάλλεται επ’ αόριστον από τους ίδιους που το εισήγαγαν.

Στο σκηνικό αυτό του παραλόγου, καλό είναι να πούμε επιτέλους τα πράγματα με το όνομά τους και να ξεσκονίσουμε τη μνήμη μας:

1. Η τότε (και νυν) πολιτική ηγεσία «βιάστηκε» να βγάλει την προκήρυξη για τις κρίσεις των Τμηματαρχών στις αρχές του 2011, ενώ ήταν σε θέση να γνωρίζει ότι ήταν έτοιμο το ΠΔ που δημοσιεύτηκε με αριθμό 19/9-3-2011 και ενεργοποιούσε τη δυνατότητα των αορίστου χρόνου συναδέλφων να κατέχουν θέσεις ευθύνης. Θεωρούμε λοιπόν ότι η προκήρυξη αυτή βγήκε για να αποκλείσει τους αορίστου χρόνου συναδέλφους, όχι μόνο από τις κρίσεις Τμηματαρχών, αλλά και από τη δυνατότητα να έχουν μόρια για τις επόμενες κρίσεις προϊσταμένων, όποτε κι αν γίνουν αυτές.

2. Στη συνέχεια, η βιασύνη ξεχάστηκε και η διαδικασία μοριοδότησης ξεκίνησε 7 μήνες αργότερα (Αύγουστος 2011) και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά έρχεται και επανέρχεται στο προσκήνιο, ανάλογα με τις συγκυρίες.

3. Εκτός από την εξαίρεση των αορίστου χρόνου συναδέλφων, η προκήρυξη αυτή για άλλη μια φορά στερούσε από τους υποψήφιους τη δυνατότητα να δηλώσουν νομό ή νομούς προτίμησης, μια διαδικασία που εφαρμόζεται σε άλλα Υπουργεία. Αυτό σημαίνει ότι η μοριοδότηση δεν έχει καμία πραγματική αξία, αφού η τοποθέτηση μπορεί να γίνει από την πολιτική ηγεσία, με βάση δικά της κριτήρια. Επιπλέον, εάν κάποιος συνάδελφος τοποθετηθεί σε θέση που δεν είναι της επιλογής του και αρνηθεί να πάει, τότε αποκλείεται από όλες τις κρίσεις για τα επόμενα τρία χρόνια.

4. Μετά από δύο χρόνια, η Διοίκηση συνεχίζει να μην απαντάει:

 • στο κατά πόσο είναι νόμιμη μια προκήρυξη που έγινε με βάση τις μεταβατικές διατάξεις και είχε ισχύ ενός έτους.
 • στο κατά πόσο είναι ηθικό να εξετάζονται φάκελοι υποψηφιοτήτων του 2010, όταν έχουν μεταβληθεί τα δεδομένα (π.χ. απόκτηση τίτλων σπουδών) για αρκετούς κρινόμενους συναδέλφους κατά το μακροχρόνιο αυτό διάστημα.
 • στο ότι έχει τροποποιηθεί η σύνθεση των υπηρεσιακών συμβουλίων τρεις φορές από την έναρξη της διαδικασίας.

5. Αν πραγματικά κόπτονταν για την χρηστή διοίκηση, ας μας απαντήσουν γιατί:

 • οι ήδη τοποθετημένοι Τμηματάρχες δεν έχουν εξουσιοδοτική εδώ και μια πενταετία!
 • γιατί δεν τοποθετήθηκαν εδώ και δύο χρόνια αναπληρωτές Τμηματάρχες στις θέσεις που έχουν χηρέψει, ιδιαίτερα μετά τις εφεδρείες και τις συνταξιοδοτήσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του Δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα.
 • εφόσον η συνέχιση της προκήρυξης αυτής ήταν νόμιμη, τότε για ποιο λόγο δεν υπογράφηκαν ποτέ, για παράδειγμα, οι τοποθετήσεις των Τμηματαρχών για τους οποίους γνωμοδότησε το Α΄ Υπηρ. Συμβούλιο (διοικητικοί), ενώ βρίσκονται στο Γραφείο Υπουργού από το Δεκέμβρη του 2011

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα

 • Για όλο το 2012 απαγορεύεται (λόγω μισθολογικού κόστους) κάθε προαγωγή, με βάση τους νόμους που η δική τους κυβέρνηση ψήφισε.
 • Επίκειται η αλλαγή Οργανισμού που, αν κρίνουμε από την πρόταση Οργανογράμματος που κυκλοφόρησε την άνοιξη, μειώνει τις θέσεις Τμηματαρχών, σε έναν φορέα που κάποτε ήταν Υπουργείο και σήμερα μια απλή Γραμματεία!
 • Αν πραγματικά ενδιαφέρονταν να παίρνουν οι συνάδελφοι το επίδομα Τμηματάρχη, δεν θα ψήφιζαν μέτρα με τα οποία το συρρικνώνουν έως εξαφάνισης (βλ. τα νέα μέτρα που έρχονται).
 • Αν πραγματικά ενδιαφέρονταν για τη στελέχωση των υπηρεσιών της επαρχίας που έχουν μείνει με ελάχιστο προσωπικό, θα έδιναν την επιλογή στους συναδέλφους να πάνε ως Τμηματάρχες στις περιοχές που τους εξυπηρετούν και δεν θα απειλούσαν με «υποχρεωτικές μετακινήσεις» όποιον δεν συμμορφώνεται προς τας υποδείξεις.
 • Ας σταματήσει λοιπόν πια η υποκρισία! Από τη στιγμή που η συνέχιση αυτής της διαδικασίας είναι νομικά έωλη και ηθικά παράδεκτη, πρέπει να σταματήσει τώρα και να πάψει η πολιτική ηγεσία να την χρησιμοποιεί ως «καρότο» για να κρατά τους συναδέλφους ομήρους.
  • Αυτό που αντιστοιχεί στα δικαιώματα όλων μας και στις αρχές της χρηστής διοίκησης (αν υπάρχει αυτός ο όρος για τη ΓΓ Πολιτισμού!) είναι ΠΡΩΤΑ να παλέψουμε για να μην απολυθεί κανείς και για να σταματήσει το πάγωμα της υπηρεσιακής-μισθολογικής εξέλιξης όλων μας και ΜΕΤΑ να βγει νέα προκήρυξη με βάση τους ισχύοντες νόμους και να ολοκληρωθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα, με δυνατότητα δήλωσης νομού ή νομών προτίμησης από κάθε υποψήφιο. Δεν νοείται στις σημερινές οικονομικές συνθήκες, να μην μπορούν οι συνάδελφοι να επιλέξουν αν και πού θέλουν να τοποθετηθούν (δηλαδή πού θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν με αυτούς τους τρισάθλιους μισθούς). 
  • Ας μην παίζουμε το παιχνίδι της πολιτικής ηγεσίας και όσων προσπαθούν να μας διαιρούν σε παλιούς-νέους, αορίστου-μόνιμους, «ημέτερους» και μη, τη στιγμή που θέτουν τις βάσεις για τη διάλυση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και τον παραγκωνισμό της για χάρη των ιδιωτών επενδυτών, με όπλο τα νομοσχέδια που κατεβάζουν καθημερινά! Ή όλοι μαζί θα καταφέρουμε να αντισταθούμε, ή κανένας δεν θα επιβιώσει παρά τις «υποσχέσεις», οι οποίες δεν έχουν και κανένα αντίκρισμα. Άλλωστε, το χουμε δει: Δεν είναι τόσο δυνατοί όσο θέλουν να λένε

Όλοι μαζί να παλέψουμε για να πάψει η πολιτική της εφεδρείας, να μην υπάρξει καμία απόλυση, να διασφαλιστεί η μονιμότητα των εργαζόμενων στο δημόσιο, να επανέλθουν οι μισθοί μας σε αξιοπρεπή επίπεδα, να ανασυσταθεί το Υπουργείο Πολιτισμού, να μην καταργηθεί η μονιμότητα στο Δημόσιο και να γίνουν μόνιμοι όλοι οι αορίστου χρόνου συνάδελφοι, να στηριχθεί ο πολιτισμός ως κοινωνικό αγαθό που θα προσφέρεται δωρεάν και απλόχερα σε όλους και όλες.

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: