Όχι άλλη «διαμαρτυρία», αγώνας διαρκείας για να μην περάσουν τα μέτρα/ Όλοι –ες στην έκτακτη Γενική Συνέλευση 1/11/2012

Να τελειώνουμε με τα Mνημόνια! Να ξανακερδίσουμε τη ζωή μας!

Όχι άλλη «διαμαρτυρία», αγώνας διαρκείας για να μην περάσουν τα μέτρα 

Όλοι –ες στην έκτακτη Γενική Συνέλευση

του Ενιαίου Συλλόγου Αττικής, Στερεάς και Νήσων, την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου, στο Θέατρο Βεάκη, Στουρνάρη 32, στις 9 πμ

Τα παραμύθια τέλειωσαν. Η «επαναδιαπραγμάτευση», η «απαγκίστρωση» και οι λοιπές ωραίες προεκλογικές υποσχέσεις των κυβερνητικών εταίρων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ πήγαν περίπατο. Μετά από «σκληρές» πολύμηνες διαπραγματεύσεις, θεατρινισμούς και απειλές, η τρόικα εσωτερικού ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή το νέο πακέτο μέτρων ύψους 13,9 δισ. ευρώ. Τα 9,2 δισ. αφορούν το 2013 εκ των οποίων τα 6,3 δισ. προέρχονται από περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Μάλιστα, προβλέπεται πως σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους θα υπάρξουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις…. Μαζί έρχονται και επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό και το εργασιακό καθεστώς, που έχουν χαρακτηριστεί «προαπαιτούμενες δράσεις» (prior actions) για να εκταμιευθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ του δανείου.

Το «μενού» των νέων ρυθμίσεων που θα «μας σώσουν»

 • Απόλυση 2.000 δημοσίων υπαλλήλων φέτος και επιπλέον 25.000 – 30.000 το 2013. Παραμένει ο στόχος για 150.000 λιγότερους υπαλλήλους μέχρι το 2015. Θέσπιση υποχρεωτικών μετακινήσεων μεταξύ Υπουργείων και υπηρεσιών υπό ποινή απόλυσης.
 • Κατάργηση των «υπολειμμάτων» δώρων και επιδόματος άδειας για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.
 • Αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 2 έτη (και στα ενδιάμεσα στάδια). Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και για τους ασφαλισμένους πριν από το 1993.
 • Επιπλέον μείωση κατά 23% στο εφάπαξ, που θα χορηγείται μετά τη συμπλήρωση του 64ου έτους του συνταξιούχου. Επιπλέον μείωση των συντάξεων κατά 3%- 12%.
 • Αντικατάσταση όλων των οικογενειακών επιδομάτων με ένα, που θα χορηγείται όμως με εισοδηματικά κριτήρια.
 • Αύξηση σε 15% από 10% του φόρου στους τόκους των καταθέσεων.
 • Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών.
 • Η «έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης» γίνεται «μόνιμη» έως και το 2018.
 • Αναπροσαρμογή από τον Μάρτιο 2013 των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα επίπεδα των εμπορικών τιμών, συμπαρασύροντας πλειάδα φόρων. Φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, ακόμα και των άγονων/απρόσοδων κληρονομικών μικροχώραφων, από το πρώτο κιόλας τετραγωνικό.
 • Αύξηση «τουλάχιστον» κατά 25% από τον Μάρτιο 2013 στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών και στον ΟΣΕ. Αύξηση κατά 8% από την 1/1/2013 στα τιμολόγια της ΔΕΗ και επιπλέον αυξήσεις το 2013.
 • Νέες περικοπές 300 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δηλαδή 150 εκατ. ευρώ το 2013 και άλλα τόσα το 2014.
 • Νέο «ψαλίδι» στις παροχές Υγείας. Ειδικά για τη φαρμακευτική δαπάνη (ασφαλιστική και νοσοκομειακή) προβλέπεται να «πέσει» στο 1,5% του ΑΕΠ του 2013 και στο 1,3% του ΑΕΠ το 2014.

Ξεπούλημα και Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος!

Παράλληλα, το Μνημόνιο 3 προβλέπει επιτάχυνση των διαδικασιών για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας: δρόμοι, λιμάνια, ακίνητα και δημόσιες εκτάσεις, μετοχικά πακέτα, οργανισμοί κοινής ωφέλειας κλπ παίρνουν σειρά για να περάσουν σε ιδιώτες.

Και, για να «δέσει το γάιδαρό του», το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έθεσε και ζήτημα δημοσιονομικής διακυβέρνησης, δεσμευμένου λογαριασμού όπου θα καταλήγει υποχρεωτικά μέρος των εσόδων του κράτους για την αποπληρωμή του χρέους. Το σημείωμα του γερμανικού υπουργείου, που στάλθηκε στην ελληνική κυβέρνηση και το οποίο θέτει ως προαπαιτούμενο τον διορισμό ξένου επιτρόπου, παραπέμπει ευθέως σε καθεστώς Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου, αντίστοιχου με εκείνο που εφαρμόσθηκε στην Ελλάδα μετά την πτώχευση του 1893 και τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897…

Στον μικρόκοσμο του πάλαι ποτέ Υπουργείου Πολιτισμού…     

Οι εξελίξεις στο Υπουργείο που μετατράπηκε πλέον σε απλή Γραμματεία έχουν τη δική τους ιδιαίτερη σημασία. Στη Μπουμπουλίνας κάποιοι εργάζονται πυρετωδώς για να υλοποιήσουν τα κυβερνητικά σχέδια: ετοιμάζουν το νέο Οργανόγραμμα των υπηρεσιών για την ολοκλήρωση της συρρίκνωσης του Υπουργείου, δρομολογούν την μεταστέγαση των κεντρικών Διοικητικών και Οικονομικών υπηρεσιών στο ΥΠΑΙΘΠΑ -προάγγελο της πλήρους υποβάθμισης των υπηρεσιών πολιτισμού και της χρηματοδότησής τους-, προετοιμάζουν την πώληση του κτιρίου της Μπουμπουλίνας, αλλά και άλλων ιδιόκτητων ακινήτων, «τρέχουν» τις διαδικασίες fast track ιδιωτικών επενδύσεων εις βάρος των αρχαιοτήτων, «ψαλιδίζουν» ακόμη περισσότερο τον έτσι κι αλλιώς περιορισμένο προϋπολογισμό για τον πολιτισμό…

Αν δεν διεκδικήσουμε την ανασύσταση του Υπουργείου Πολιτισμού, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το χρονικό ενός προαναγγελθέντος στραγγαλισμού.

Μπορούμε να τους σταματήσουμε;

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο! Δεν μπορούμε πια να μένουμε απαθείς μπροστά στη λαίλαπα που καταστρέφει τη ζωή και το μέλλον μας. Ούτε μπορούμε να συνεχίσουμε με τις 24ωρες απεργίες – «τουφεκιές στον αέρα» που οργανώνουν για την τιμή των όπλων οι ξεπερασμένες και υποταγμένες ηγεσίες ΓΣΣΕ-ΑΔΕΔΥ.

Ήδη, μια σειρά από Πρωτοβάθμια Σωματεία και Ομοσπονδίες κινούνται στην κατεύθυνση ενός συνολικού αγώνα διαρκείας για την ανατροπή των Μνημονίων και της πολιτικής που τα υπαγορεύει, για την ανατροπή των πολιτικών λιτότητας, ύφεσης και ανεργίας που επιβάλλουν η Τρόικα και οι εγχώριοι υπηρέτες της, για τη διεκδίκηση της ζωής και της αξιοπρέπειας όλων μας.

Αυτή τη φορά δεν πρέπει να τους αφήσουμε!

– Μπορούμε να τους σταματήσουμε, με ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ, με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και καταλήψεις ήδη από αυτή τη βδομάδα, με αυτοοργάνωση της αντίστασης μέσα από απεργιακές επιτροπές, με γενικευμένη και ανυποχώρητη εξέγερση, με μαζικές διαδηλώσεις και δράσεις ανυπακοής!

–         Μπορούμε να τους σταματήσουμε, υπερβαίνοντας τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, νικώντας τον φόβο και την ηττοπάθεια, ξεπερνώντας τις αδυναμίες μας και τη λογική του «χαμένου μεροκάματου»!

–         Γιατί τότε θα έχουμε τη δύναμη να κερδίσουμε! Να χαράξουμε μια άλλη πορεία, βασισμένη στις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας: με δουλειά και αξιοπρέπεια για όλους.

 Να είμαστε όλοι και όλες στη Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου

για να αποφασίσουμε συλλογικά τον τρόπο που θα δώσουμε την κρίσιμη αυτή μάχη.

Ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δόθηκε ποτέ!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: